Trešnja

Ove tresnje dole bio si lenj sa jeseni da izmazes to malo sa krecom i uleteo parazit pod koru i sad ima ovako da tinja godinama tu nema velikog napretka kod njih ja imam 6 ovakvih u 12 godini zao mi da vadim pa kolko im bog da Ovo gore je viroza i posto je mlad kalem isprati do kraja ove sezone ali ja mislim da kod tog kalema nema buducnosti mozes da prskas sa cime hoces mozes i da ga fiknes i prekalemis opet ce biti virus Ja sam kupio na pijaci 2012 6 komada regine svih 6 je bilo zarazeno cekao sam 4 godine sve sam mislio promenice se nesto morao sam da povadim a i bez vadjenja suse se jedna po jedna a kod pojedinih virusa zna i plod da bude usitnjen A ovo na fotografiji skroz desno gde je list sprzen po krajevima to je od malo jace hemije verovatno

Dosao sam do zakljucka da je kora pukla od mrazopuca.

Na obe tresnje je to unutrasnja strana ramene grane, a prekoputa ka jugozapadu je prozracna pa tacno sunce tu greje a jos je skoro vodoravna povrsina.

Ciscenje, bakar, sumpor, krec...to je lek. Drugu cu da vadim jer je jos nesto muci, uvek sitan list i plod.

Ove sto kazes da su virus, ja se isto bojim da je to i to evropsko zutilo kosticavog voca.

Ovako tresnja stara 6 li 7 godina... Problem je u tome sto je ispod kalema koji je na 5cm iznad zemlje taj deo mnogo tanji nego sto je tresnja iznad tog kalema...Plasim se da se ne polomi, jel ima nacina da se to promeni i bude normalno? Inace mnogo je bujna sto ste verovatno i pretpostavili....

Bilo bi lepo da postaviš jednu fotku pa da vidimo kako to izgleda. Da li znaš koja je podloga a koja je sorta?

Bio je prilog Uroša Davidovića da je jedan stariji voćar iz srpske Kalifornije napravio zasad trešanja na podlozi višnje. Postavljao je pored svake sadnice bagremov stub kao podršku ali sam kaže da nije morao.

Nisam ti nešto pomogao.... video sam jednu sličan spoj gde je sorta-kalem šljiva.

Ne znam koja je podloga i sorta kupljeno na pijaci ali sada pocinje polako da zri tj. ima nekoliko su zacrvenele ali vecina nije ni cula.... Evo slika

Screenshot_1.png
Screenshot_2.png
Screenshot_3.png
Screenshot_4.png

U Vinci Beogradskoj za sad jedino mesto gde radi otkup, prekjuce 250, juce 200-220.

U Ritopeku je trebao da krene danas ali izgleda nece nemam informacije. Prva tura ima ispucalih i slicno, cekaju Rusi da se kvalitet stabilizuje, a bogami nema ni njima interesantne kolicine, a dok se stabilizuje vreme nece je ni biti.

Kod nas je podignuto 10ha tresanja sa sadnicama iz Italije koje radjaju odmah u prvoj godini. Gizela 5 i 3 sorte, jedna od njih je Burlat ostale 2 ne znam koje su. Vocnjak izgleda impresivno, tj tako ispada kada podizes nesto a imas neogranicena finansijska sredstva.

To znaci da je za 1 hektar ovog krzljavog cuda moglo da se podigne 5 hektara najsavremenijeg jabukara ili kruskara Mnogo tresanja JE podignuto po Srbiji niko nema uvid ni blizu u realno stanje a od svega zasadjenog pa jedno 80 posto je u ranoj fazi Vade se vinogradi i podizu se tresnjari Mi smo narod koji u genskom kodu voli da zaradi lovu na foru bez znoja Nekada su visnje sadili samo neradnici i zna se nasta je licio otkup visanja NEKA NAM JE SVIMA BOG U POMOCI DA NE BUDE KAO SA DAFIMENT BANKOM tj da ne otvore odeljenje u bolnici za TRESNJARE ali mislim da nece gledao sam DAVIDOVICEVU emisiju rekli STRUCNJACI da nece da je sve pod kontrolom

Ne znam sta da kazem. 10e sadnica gustina je tu oko 1.2-1.5m u redu (jedan manji deo je ispod metar gustina), stubovi od 5m zica, ograda, zalivanje. Sve je ful fulova, ja licno da imam te pare nikada se ne bi bavio poljoprivredom. Sa jednim od vlasnika sam pricao da on gotovog pravi veresiju, imace problem sa radnom snagom, jer im se berba preklapa sa malinarima, a radna snaga je dosla cena na 2000din/8h rada. Da se razumemo nije skupo 2000din i treba ljudi da rade i zarade, ali se plasim lose cene robe i onda je sva dobit otisla u prdinu baru.

Mi smo mnogo malo i neprimetno trziste ici ce roba uvek ali kada otkuplivac vidi kolika je ponuda a bice ponuda ogromna a i kvarljiva bice zelenaski koliko ti ja dam malinari su bili organizovani i cvrsti ali to je samo zapadna srbija a ovo je i istok i zapad i sever i jug i sredina i komsije bice KABARE ROUZ ALI POVUKLA NAS KINTA ZASENILA NAS SVETLA VELIKOGA GRADA OVI SU KRIVI IZ RITOPEKA STO SU PLACALI PO 4 EURA PRE PAR GODINA I CEO NAROD POVUKLI U STRANPUTICU samo da vam kazem ljudi NE PLASITE SE TRESNJA RAKIJA TO JE DE LUXE KO NIJE PIO TAJ NEZNA STA JE PROPUSTIO

ja licno da imam te pare nikada se ne bi bavio poljoprivredom

To su ljudi koji tamo gde su obrtali pare vise nemaju toliki profit niti tako brz obrt novca, a to su npr investitori koji su zidali zgrade, sada se manje zida i slabije prodaje a novac im lezi mrtav. Zato se i tajkuni bave poljoprivredom. Navedi bilo sta drugo sto je tako jeftino za podici (cena full vocnjaka na hektar je jednaka ceni jedne zgrade), a i da profit krece za 2-3 godine i traje 20 godina kao kod takvih zasada npr.

Posyoji li mogucnost da mi neko kaze koja je tresnja na slici. Ovo je danas ubrano. Treba mi nekih ranih sorti za kalemljenje, a ovo mi se cini da je ok varijanta i sto je najbitnije mogu da uzmem pupoljak ili granu kad hocu.
1bdb9abb2dc2b3fa563ddb7d4180364d.jpg
c52df96cc47a53ac1c91182ebb33302c.jpg

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

Nazad
Vrh