Trešnja

Oktopod, sta mislis hoce li biti kakvih posledica zbog ovih mrazeva koji su bili?
slike.php
[/URL][/IMG]

Sanbrast je 5 u glavu za Burlat. Potpuno se slazem sa vama. Na 3 reza (u tri godine) na spoljni pupoljak i dalje ide u vis, nece da pusti grane bocno. Kod mene cveta ali se ne oplodi dobro, to pridodajem pored sto je mlado stablo i losem oprasivacu Sambrast-u. Moj zasad je hobi za kucevne potrebe, pa se ne sikiram, ali gresaka ima koliko hoces od formiranja do izbora sorti, pa do lose ishrane.:haha:

Što ne rekoste to ranije, još ja zasadio burlat u dvorištu, da mi pravi hladovinu. :D

Ja ga imam 20a, podižem još 60. Obavezno neki oprašivač (kod mene su to Stela i Star King H. Dž), obavezno jako đubrenje, jedna, pa i dve zelene rezidbe i daje rod (za jelo) već treće vegetacije. Meni lično, najveći problem je u pucanju zarudelog ploda ako padne kiša.

Što ne rekoste to ranije, još ja zasadio burlat u dvorištu, da mi pravi hladovinu. :D
Burlat ti je "najsladja" tresnja, jer je prva koja stize, a da imas od nje sta da pojedes, ne kao one djurdjevke i ostale, veca kospica od mesa. Rezi je na piramidu, razvodi grane pod 90 stepeni, prstenuj, brze ce ti proroditi, a imas vremena, ipak su to dve tresnje u dvoristu.

Radasine kada mu radis zelenu rezidbu? Ja kod mene nisam zimus rezao vec sam isto odlucio u zeleno da ga orezem mozda ce biti efikasnije za polozaj grana.

Kako se odbraniti od rutave bube?? Danas sam primetio nekoliko komada u vocnjaku i videh da su tek pocele sa unistavanjem cvetova tresnje.. Sekao sam balone od
ROSA vode i punio vodom i plavom bojom i armom jagode zbog mirisa. Da li ce to biti dovoljno?

Radasine kada mu radis zelenu rezidbu? Ja kod mene nisam zimus rezao vec sam isto odlucio u zeleno da ga orezem mozda ce biti efikasnije za polozaj grana.
Prvih par vegetacija, dok nema roda, čim letorast (mlade grančice) preraste 50-60cm. Skraćujem ih na oko 40cm i naravno, vadim one koje su višak. Prošle godine sam im dva puta bacao Yara Extran, bilo je dosta padavina, te sam dva puta radio zelenu. Rezultat - kradeš vreme. Trešnja odmah na onim prvim skraćenim grančicama diferencira rodne pupoljke za iduću godinu, a za jednu vegetaciju (godinu) dobijaš već lepo formiranu krošnju (ja formiram vazu). Kada počne berba, tj. ozbiljniji rod, rezidbu radim kao i kod kajsije - odmah po završenoj berbi.

Krenuo sam da formiram vazu, ali mi se otelo pa sam preveo na piramidu (jedna grana iz vaze je preuzela vodilica da bude, a ostale sam rezao da bi se ova izborila i prevladala). Hvala na sugestijama:ppozdrav:

Burlat ti je "najsladja" tresnja, jer je prva koja stize, a da imas od nje sta da pojedes, ne kao one djurdjevke i ostale, veca kospica od mesa. Rezi je na piramidu, razvodi grane pod 90 stepeni, prstenuj, brze ce ti proroditi, a imas vremena, ipak su to dve tresnje u dvoristu.

Vidim ja da ja tu imam mnogo toga da naučim. :osmeh:

Oktopod, sta mislis hoce li biti kakvih posledica zbog ovih mrazeva koji su bili?

Ma koji mrazevi uzivaj :)

Evo vam snimak iz mog vocnjaka, bas pominjem i ovo o burlatu a i da vidite malo kako su ispale, snimao sam redom, ne samo lepe :)

[video=youtube_share;-uYqt12a6Ks]https://youtu.be/-uYqt12a6Ks[/video]

Ja sam baš imao problem sa burlatom zbog jake zemlje, radi sam letnje rezidbe što ga više rezem on još više divlja ,savijao grane i do 6 ste godine ništa od roda ,a sanice koje su bile višak posadio na neku obalu ,djubreta videle nisu ,ni makaza a kamoli hemije i obaranja grana i gle čuda one prorodile u trećoj godini
Ja ga imam 20a, podižem još 60. Obavezno neki oprašivač (kod mene su to Stela i Star King H. Dž), obavezno jako đubrenje, jedna, pa i dve zelene rezidbe i daje rod (za jelo) već treće vegetacije. Meni lično, najveći problem je u pucanju zarudelog ploda ako padne kiša.

- - - - - - - - - -

Kolt 5 x 3
Koja je podloga i razmak u redu?

Zdravo svima!

Hteo bih da podelim sa vama ideju o zasadu trešnje, pa je svaka sugestija više nego dobro došla!

Očistili smo jednu nekošenu livadu dimenzija nekih 80x80m (ima oko 70-ak ari), sa tri strane okružena mladom i retkom hrastovom šumom. Blaga padina je u pitanju. Kraj je južna Srbija, nmv. oko 500m, podno Radan planine. Jesenas smo pripremili njihu za mešavinu ovsa i grahorice (da bi je očistili od korova, a treba nam i hrana za ovce), bacili smo oko 150km MAP-a i 150kg 15-15-15. Analizu nisam još uvek radio, ali sa obližnje njive jesam, pa se zna da je slabohumusna zemlja, slaba sa fosforom, ni azota nema previše, jedino kalijuma ima. Kiselo je zemljište.

Imam ideju da posadimo sl. proleća Reginu i Kordiu (po 250 kom.) i 100 sunburst-a. Naravno, prethodno ćemo uraditi analizu zemljišta, još jednom dobro izorati, rupe sa velikim bušačem (mislim da je 60x60cm). Niko u našem kraju nema zasad trešanja (uglavnom su tu šljive i višnje), pa su svi nešto skeptični. Što se tiče prodaje, Leskovac je na 30km, Niš 45km, prilaz do zasada je dobar.

Kako vam se čini cela ta priča?

Kako vam se čini cela ta priča?

Pa priča kao i priča svih nas kada smo počinjali... samo je izguraj do kraja.

Meni samo u oko upada "južna Srbija, 500m nmv" koliko kad vas kasni vegetacija, na temi šljive jedan kolega iz "tvojih krajeva" se žali da mu šljive stižu 10-15 dana kasnije nego u drugim delovima Srbije. Koliko mislim sorte koje spominješ su kasnije pa još ako tebi kasnije stignu pitanje je nekog organizovanog otkupa a možda je to i prednost??? U svakom slučaju sretno.

Kiselo je zemljiste takodje nije vesela izjava. Borovnice mozda? Njima to tvoje sve odgovara ako se ne varam, za kiselo zemljiste da vole se ne varam sigurno.

Nazad
Vrh