Trešnja

Danas proveravao trešnjice posađene prošlog novembra. Zeka je samo jednu oštetio, malo gulio koru na par mesta 10-ak cm trake širine oko 5mm i nekoliko pupoljaka je pojedeno. Interesantno samo u visini mrežice od 50cm a mrežicu je svukao nadole. Sve iznad visine mrežice nije dirano. Potrošio sam kalemarski vosak pa ću sutra da kupim i da premažem.

Mali zeka nema hrane.... gricka moje trešnje... oštetio je još dve ali malo par centimetara i par pupoljaka ali je jednu precvikao na oko 40cm visine. Ispod toga je bilo još malo oštećenja pa sam sadnicu presekao na visinu od 30cm i presek premazao kalemarskim voskom. Ispod preseka ima 5-6 pupoljaka tako da će sadnica da krene.... Mrežice su visine od oko 50cm plave boje ali je neka vrsta koja je slabija i zec je lagano spusti. Ranije sam kupovao neku skuplju koja se drži evo već treću godinu....
Ali nema veze.... idemo dalje.... čekamo da ozeleni priroda....

Danas sam prskao tresnje crvenim miksom, i na tri tresnje sam primijetio na vrhovima kao da su se osusili, ili smrzli... ne znam koliko mozete vidjeti na slikama...
17028859_1889936347910844_1433676414_n.jpg

17028793_1889936314577514_51369854_n.jpg

Meni deluje na izmrzavanje, a ako temperature nisu bile strasno niske, to se moze desiti zbog previse i prekasno djubrenja azotom i/ili kasnom rezidbom.

Ove na slici kao da si otkidao rukama?

Prijatelju, u Zetu su ove godine na stotine smokava smrzle, vjerovao ili ne, ja sam 3 posjekao...komsije se isto zale da su im se grane osusile... Radashineee radi se ovamo, to su samo price :osmeh:

Па колико је измјерено степени?
Радашине, ја сам у Подгорици боравио неколико година и чоче сам чуо мање од педесет пута, а оли преко хиљаду.

- - - - - - - - - -

Ја имам једну трешњу што ми је ован згулио кору па сам је скратио у децембру на пет-шест цм од спојног мјеста. Баш ћу видјети је ли смрзла.

Kod mene na tresnjama(burlat) ima dosta smola. I list je na nekima ostao osusen nije otpao. Imali neke vajde da tu smolu skinem rucno i da oprskam sa necim(soda bikarbona 500gr na 300 lit vode) ili je to uzaludan posao. Na ostalim sortamo nema ni tackice smole po njima.Oprskane funguranom 4,5 kg hektar + - 950 litara vode. Tresnje su u 6 godini.

Veliki pozdrav svima, ne raumijem se baš najbolje u orezivanje voća inače, čitao sam o tome ali još nisam nikad ništa pokušao u praksi, otac je prije par godina, iskusan poznavalac trešenje će odmah prema slici skontati koliko je stara, mislim da ju je zasadio prije 2 godine, posadio je tu trešnju ali ju nismo orezivali jer se u to baš i ne razumijemo a volio bih da na kraju kad poraste liči na nešto.Čitao sam da se kod trešnje formira kupasta kruna, a opet na jednom mjerstu sam pročitao da se trešnje i ne orezuju pa mi je to izgledalo čudno :), pa vas molim za pomoć da mi pomognete da ju skratim kako treba :) Evo postavio sam slike i na njima označio grane po brojevima, već su krenuli i pupovi na njoj,vidim jutros.

10f2wj8.jpg

141mobb.jpg

Da li neko zna koja je ovo vrsta trešnje, da li ima i gde da se nađe sadnica? Na internetu sam pročitao da se zove napoleonova trešnja, meni je poznata kao ranka. Ne bavim se voćarstvom i jako malo znam o tome, ali bih da zasadim jednu u dvorištu.

Napoleonova.jpg

Nazad
Vrh