Transport kombajna

Jeste da.Nemaju svi srece.Dovoljno je da te zaustavi policija i ako su neki drkosi onda ti ne pomaze niko na svetu.Kazne su astronomske mnogo vece od pomenutih cena transporta koji ljudi placaju prevoznicima.Ovako platis i miran si.Kombajn stize pred kucu samo ga sterate sa labudice i vozi misko dok u putu ako bi ga vozili moze svasta da se desi.Dovoljno je da guma od kolica hedera pukne i vi ste ugasili.Mi smo jako lepo prosli dok smo vukli kamionom heder kuci,ne ponovilo se nikada vise.

Ne znam kako je kod vas, ali kod nas ako je kombajn registriran ide cestom gdje god hoces... Osposobljen si za prometovanje javnim cestama, tocis normalno gorivo a ne loz ulje i nemaju te za sto zezati i drkati ako je kombajn ispravan.

Moze se svasta desiti... moze, da moze se desiti da se netko u tebe zabije cim u zetvu krenes, a moze biti da se nikada nista ni ne dogodi.

Razmisljanje da za 200km puta treba placati prevoz 1000€ mi nikako ne dolazi u obzir za kombajn koji REALNO vrijedi 3000€ (142). Neka kosta i 5000 i nek si dovukao s njim dva hedera kuci, imas 1000 da ugradis sjecku ili na kombajn ili na kukuruzni heder, a to nisu male pare. Nitko ne kaze da mora biti kombajn doteran u danu, ali dva dana polako tjerati sporednim putevima i ustedjeti 1000€na to uvijek pristajem.

Jasno, za vece, glomaznije strojeve, prijevoz mora biti, jer kud ces proci sa 6-rednim kukuruznim hederom i da iza sebe vuces 5-6m zitni. Takav kombajn je sam po sebi i bez hedera sirok preko 3m i tu bi moglo biti problema.

Ja sam bager kombinirku vozio kuci dva dana, jer su mi autoprijevoznici na sam spomen da se radi o bageru cjenu povecavali troduplo a ni jedan ne zeli izdati racun za povrat poreza... Prikolica za djubre bez 150€ (takodjer na crno) nije mogla doci 150km do mene pa sam ja sjeo u traktor i otisao 150km tamo i 150km nazad sa 50l dizela i jedan potrosen dan.

Svasta sam vukao kucii autom i traktorom i ne bojim se nikoga. Na autoput sam po mraku izasao sa autoprikoicom dvoosovinkom i sjetvospremacem sirine 2.40 i nitko mi nista nije rekao...

kazem, ne razumijem se u vase zakone i pravila, ali ako je sve sa kombajnom u redu, sjedaj u njega i teraj, naravno, ako se radi o 142 ili nekom slicnom kombajnu "normalne" velicine.

Maticu upravu si. sve kad saberes kombaj treba da je registrovan i tehnicki ispravan pa da ga vozis kroz dve drzave, a zate pare taj kombaj je jedno po ataru da se vozi pa kad me vidis na njivu iz iskustva lepo platis pa nek oni razmisljaju

Poslednja izmena:
Mi smo jednostavno morali da platimo prevoz.Kombajn je velikih gabarita plus ima 6 redni kukuruzni adapter i 4.8 žitni heder sa još dužim kolicima.Pošto je tek bio kupljen nismo znali šta mu radi a šta ne radi pa se nismo usudili da ga doteramo kući a i nije registrovan.Drugi razlog je što smo imali dva putna pravca za njegovu vožnju na raspolaganju.Prvi je bio Novi Sad-Ruma preko Venca a drugi preko novog Novosadskog pa preko mosta na Beški na kome su u ono vreme radovi bili u punom jeku.Ja ne znam ko bi se od vas upustio u takvu avanturu u februaru mesecu.

moze i ovako :))))
sta bi mi bez WV GOLF-a ...
image846.jpg

Takvima bi trebalo oduzeti dozvolu na dozivotno.video sam par puta kako slepaju berač za autom.pa zamislite da pocne da ga zanosi a neko naidje.zbog budale da neko pogine.

Pa dragane ti su barem skoro duplo tezi i ohoho stabilniji od ove kante,a zamisli nedaj boze imas jos i dete u kolima o vaj ispred tebe i nedaj boze ga zanese...

Komsija me pitao koliko bi mu uzeo da mu idem traktorom po berac (tornado 40) u neko selo kod Vukovara, a to je oko nekih 200-tinjak km u jednom pravcu. rekao sam mu 1000Kn (tad oko 140€) i rekao je da je puno i otisao pitati nekog drugog i nasao je. Kolega iz susjednog sela s TAM-icem malim otisao i njih dvojica zakopcali berac za traktor u 11. mjesecu, snijega bilo 10-ak cm na cesti. berac uopce nisu na rudi umakli da ide po sred kamiona, nego ga onako "razvucenog" vukli po cesti i snijegu.

kad je berac dosao kuci nekim cudom bez i jednog problema, dva dana je susjed cistio snijeg sto su kamionski tockovi nabacali u berac... puni kljunovi, komusacki stol je cak snijega dobio, tarup se nije vidio i tako... ovaj mu uzeo samo za 50l nafte i to je sav trosak... E, pa ne bi mu ja za 50l nafte isao tamo i nazad prazan, a kamo li jos i berac vukao za sobom po snijegu s praznim TAM-icem...

Ovdasnji sverceri imaju ili niskonosece kamioncice, ili kamione s kranom i strojeve nanesu na kamion i voze kud god hoces. Vucene tanjurace manjih zahvata sam vidjao da znaju vuci za kamionom, ali se vuku ko puzevi i sva moguca signalizacija je prisutna. berac nitko ne vuce za sobom, pre opasno je.

Kad su kupili sverceri mog EKO3500 oterali na rampu,traktorom naterali do kamiona onda mu skinuli onaj izbaceni tocak i vec su imali neki mali pomocni koji moze da ide po platformi,za cirka 1sat su se vratili tj prosli mojom ulicom moj na kamionu,a jednog vuku za sobom bez problema rekose da idu u Smederevo.

Video sam svoji očima u jesen gde vuku Rumuni sa Mercedesom sprinter Zmaja 222 za Rumuniju.Neznam kako su samo prošli ovako granicu:Inače ja sam dotero svojevremeno 4 žitna kombajna peške 1 iz bačke 170 km. Zmaj 162 vuko žitni iza sebe nekih 13 sati,2 Zmaj 142 iz Zrenjanina 50 km.sa žitnim na sebi za nekih 2,5 sata,3 John Deere okolina Kruševca nekih 200 km. sa žitnim na sebi 3m kosa za nekih 15 sati,4 Fahr iz okoline Požarevca sa žitnim na sebi ali ovaj je išao putem do iza Kovina a odande letnjim putevima preko Dolova, B.Novog sela i Padina za nekih 7-8 sati.

Postoji zakon ali ga niko ne postuje. jedan primer nama su zabranili ulazak sa registrovanim traktorima u beogratski pasaluk,a prikazu cigane sa konjima gde skupljaju sekundarne sirovine po zakonu

Pretprosle godine sam dovukao kombajn 780 kuci sa traqktorom Kelebija Conoplja za jedno pre podne naravno namontirao sam mu signalizaciju na kojoj je radila pozicija i 2 zmigavca . Isao sam manje opterecenim putem a Subotica Kelebija letnjim posto nisam hteo da idem putem koji ide ka granici Kad sve saberem dobro sam prosao posto iako mali kombajn na putu zauzima skoro pa 4 metra kada surla kipa ide na cm od znaka sleper se mimoilazi na 20 cm od hedera . Da ga teram to nisam hteo posto to cudo ide pod punom turazom 10km/h a tada nisam mogao naci nikoga za takav prevoz ko mi ne bi uzeo bar 500e na 100km u 2 pravca pa sam isao na rizik .

Nije problem prebacit kombajn u jednojj državi sa jedne na drugu lokaciju.

A tu se priča o prevozima kombajna, kupljenih negde na Zapadu.
I ako je neko tražio 900 € od Slovenije za Aleksinac, nije ti toliko naplatio put, nego izgubljeno vreme, kad je polazio preko dve granice.
Je*i ga. Dan kamiona košta, vozio on ili stao.

Nazad
Vrh