zombie_666
Banned
Francuz,ako je prilikom udarca nije vratila u zadnji položaj popusti oprugu.
Moraš je kvariti,verovatno je otkinula šrafove na jednoj od osovina,kada budeš stavljao druge šrafove moraju biti 10,7 tvrdoće,nikako slabije.
Kvar nije velik ali se reduktor mora otvarati.Obavezno stavi druge semeringe.Ako te još nešto interesuje slobodno pitaj
Imao sam isti problem na mojoj FAhr KM24 (185cm) kada je stigla iz Njemačke prije desetak godina. Bivsi vlasnik je isto vjerovatno udario u nešto i doslo je do, kako smo isprva mislili, "prezubljivanja" pa su se nozevi sudarali. Kod mene nisu popucali srafovi vec osovina (ne vratilo koje ide od zupčanika, vec suplja osovina koja nosi donji disk a kroz koju pogonsko vratilo prolazi. Naime, kada smo je otvorili, prvo smo provjerili zupčanike i oni su srećom bili OK, ali je ta osovina bila slomljena. Švabo je to naravno sredio (provizorno zavareno) ali je promašio kod namještanja prije zavarivanja pa su se nozevi sudarali. Lom smo sredili u jednoj privatnoj radionici (napravljena je nova šuplja osovina) i tamo su ljudi zavarili kako treba i ev sluzi nas godinama bez problema.
Kod Francuza je moglo doci ili do loma zavrtanja ili djelimičnog smicanja nekog klina (ne znam kako je sve to slozeno kod njegove kosacice). Ne vjerujem da su zupčanici u pitanju, oni bi se polomili (zubi) a to bi se čulo prilikom rada, posebno ubrzavanja.