Tov pilića bez koncentrata

Juce su mi se izvela 10 pileta, danas sam ih prebacio u kutiji pod sijalicom, dao sam im da jedu tvrdo kuvani zumanac i projno brasno.U toku dana sam im kupi gebi koncentrat pa se razmisljam dal ima potrebe da im kupujem zivomicin, davacu im AD3 kapi ili kostovit ili kako se vec zove videcu sta cu naci u apoteci.
 
Za sada su vitalni i trce ko ludi bez glave :) bilo je jedno kome sam morao ljusku da probijem kako bi izaslo napolje, ono se mucilo juce nije moglo da stoji lepo vidim sada je vec zivahno i trckara. Imaju koncentrat i testo od projnog brasna davacu im jos nekoliko dana kuvana jaja i mislim da ce to biti dovljno pak su to pilici domacih kokosaka trebalo bi ta su malo vise otporniji nego tovljenici
 
Uzeo sam danas 20 jednodnevnih brojlera da prave drustvo na ovih 10 pileta sto mi se izvela u nedelju. Za sada im dajem koncentrat Gebi i kapi za bebe zamena za AD3 kapi mislim da im naziv pocinje na V ali me sada mrzi da idem kod pilica i vidim tacan naziv. Razmisljam se sutra ili prekosutra da im dam opet neko zumance mislim da im nista nece biti od njega.
Zanima me koji efekat ima projno brasno u izhrani pilica da li im vise steti ili pomaze. Koliko znam kacamak koji se pravi ot tog brasna cisti creva al kakav ce efekat imati kod pilica.
 
Evo slika pilica jedni su stari 10 a drugi 6 dana do sada je uginulo jedno pile od tovljenika u prvih 24h po kupovini. Hranim ih gebi jedinicom i u vodi sam im davao do juce zivomicin sa antibiotikom i Viganol kapi.
slika0082.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/18/slika0082.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/835/slika0083n.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/7/slika0084.jpg/
 
Pročitao sam sve postove u ovoj interesantnoj temi, i molim poznavaoce za nekoliko odgovora: Šta je to kokcidiostatik, i zašto se njegova primena zabranjuje u zadnjih sedam dana tova čak i kod "brojlera", i da li je dozvoljeno krorišćenje hrane koja sadrži kokcidiostatik u početnom periodu ishrane živine u organskoj proizvodnji?
 
Kokcidioza je opasna bolest zivine.Da bi se zaustavila preventivno se u pocetne smese za ishranu istih dodaju lekovi zvani kokcidiostatici. Ima ih oko 20 razlicitih, i veterinari odredjuju koji za koju vrstu zivine. Ne preporucuje se upotreba mesa sa bilo kojom vrstom hemikalije, a narocito lekova i zato se ne peporucuje upotreba smesa sa kokcidiostaticima u zadnjim danima tova.:ppozdrav:
 
Да би се товили пилићи без концентрата, а да напредују и да имају меса мислим да бројлери нису за ту причу, ипак треба пробати са неком расом као што је сасекс или слично, интересује ме мишљење бољих познаваоца ових прилика. Је ли могуће да не може да се нађе пилића расе САСЕКС!!!
 
Pa malo smo probali ove godine ovu vrstu tova. Nismo baš totalno bez kocentrata. Imali smo 40kom. Pojeli 20kg kocentrata a onda ih hranili prekrupom uz sojin griz 20%. Kad su bili oko 2.5 kg zalkanano 20 boljih a ostalo pušteno na dvorište. Prvih dana mislim da su malo i omršali. Klali smo po potrebi juče zadnje skočilo u šerpu. Ovi zadnji imali su oko 5kg uređeni. Sledeće proleće puštam sve na dvorište kad napune 1mesec. Prirast nije bio brz ali pošto su jeli običnu hranu mislim da koštaju isto. Kvalitet je vrhunski vredi probati. Ko god ima mogućnosti nek proba manji broj za početak neće se pokajati. Pile iz prodavnice i ovako odgajeno toliko se razlikuje da nije za poređenje.
 
Mi smo dok nismo sad počeli da gajimo piliće kupovali kod ljudi piliće koji su na koncentratu hranjeni, razlika između njih i ovih u prodavnici je ogromna, mogu samo da zamislim koja je razlika između ovih tvojih i onih iz prodavnice, svaka čast!
 
У недељу је у емисији "Знање на поклон" био прилог из Француске где се користи нека раса голошијана у мобилним кокошињцима. Највеће штете имају од лисица али све у границама укалкулисаног. По завршеном турнусу кокошињци се преместе на друго подручје па се тако ни предатори не размножавају превише и не ремете природну равнотежу. Кога занима нек погледа репризу.
 
Ako na proleće uspem da nabavim kokoške iznošenog roditeljskog jata pokušaću da jaja poturim pod domaću kokošku i tako bi onda to bilo prirodno sto posto. Ono što francuzi rade je više trik. Onde je prikazano više hiljada komada na malom prostoru što nema veze sa prirodom ali je i to bolje nego u kavezu.
 
Ne znam da li ste obratili pažnju ali oko tih kokošinjaca je sve golo kao na Mesecu tako da ne znam šta to pilići pojedu mimo ako se ne varam 6kg kukuruza i u početku nešto koncentrata.
 
@sarbanac

Mozes ti jaja od iznosenog jata da poturis pod surogat majku, ali ces ponovo dobiti hibridne pilice. Hranjeni ce biti bez konc. i to je ok. Oni su vec kojekakvim ukrstanjem stvorili mat. jato koje daje hibridno pile.
 
Upravo sam to i mislio. Kod robinsa se mogu kupiti iznete koke roditeljskog jata i nije skupo. Nešto im je smanjena nosivost ali meni nebi trebalo više od stotinak jaja. Stavljao bi ih kako vi kažete surogat kvočku i tako dobio brojlere koje bi gajila domaća kokoš. Verovatno nebi svi preživeli al bi bili skroz bez kocentrata.
 
Ako na proleće uspem da nabavim kokoške iznošenog roditeljskog jata pokušaću da jaja poturim pod domaću kokošku i tako bi onda to bilo prirodno sto posto.

Ne znam da li se razumemo. Ono sto je hibrid ne moze biti prirodno, posto je nauka tu vec umesala prste. Mozes da ih hranis bez konc.i to je u redu, ali hranis hibrid. Kada bi domace pile izlegao od domace koke i petla i hranio bez konc. to bi bilo prirodno.
 
@sarbanac

To je dobra ideja, ali nema tu uspeha. Imaćeš samo problema sa takvim načinom ishrane, jer su hibridi mnogo manje otporni.
 
Ne znam da li se razumemo. Ono sto je hibrid ne moze biti prirodno, posto je nauka tu vec umesala prste. Mozes da ih hranis bez konc.i to je u redu, ali hranis hibrid. Kada bi domace pile izlegao od domace koke i petla i hranio bez konc. to bi bilo prirodno.
jeste nauka umešala prste ali je to ipak kokoška. I rasne kokoške selekcijom su dobile neke osobine koje nemaju divlje. Ako je hibrid produkt dve ili više rasa to se radi i kod drugih vrsta stoke. Mozda je hibrid i prejaka reč. Termin hibrid se koristi za mazgu i mulu ali one nisu reproduktivno sposobne. Brojleri mogu da se razmnožavaju pareći se međusobno ali potomstvo nema te proizvodne osobine.
 
Ma nije problem samo menjamo mišljenja. Ja volim da čujem nešto novo. Inače gajimo kokoške za dvorište koje legu nekoliko nasada godišnje. Petlići u jesen se kolju a kokice ostaju da nose jaja.
 
Nazad
Vrh