Tov junadi

Pokusacu da sameljem jednu turu, pa ako bude tako onda cu hleb seci po duzini pa kada se prosusi ici ce u mlin.

naseci i baci medju seno :D ako telad mogu da ga zvacu mogu vala i bikovi,samo mora,da bude bas bas suv kao za zečeve

pitanec Najlakse mi je da sameljem, jer ako su veci komadi hleba to mogu i iznositi iz jasli, pa ce im ispadati pod njih.

Inace sinoc sam probno ubacio u mlin desetak hlebova, polu suvih, i samesao sa koncentratom. Konzumacija koncentrata je i dalje dobra. Hleb cu u buduce iseci i ostaviti da se prosusi pa ce tako ici u mlevenje. Za sada je sve ok.

Neces biti ni prvi ni poslednji koji hlebom hrani bikove.Ali bolje nemoj da hranis komadima.Krava je halapljiva i tezi da proguta sto vise za sto manje vremena.Time ona slabo zvace pa ce i komadi da zavrse u zeludac.Kasnije hleb ume da nabubri i da izazove ozbiljne smetnje.I mleven ako se daje veca kolicina ume da nabubri takodje.

Ja sam video u GB kako su uzimali veliku količinu tih ostataka odjednom, izmešali ih u mikserici sa koncentratom i mineralima i sve zajedno nekako silirali.
Posle su to stavili u miks sa silažama.

Koliko smo pričali, to im je bilo lakše i manja potrošnja vremena.

Problem je kod toga da je opasnost buđavih komada.
Stoga se ne koristi baš previše u mlekarstvu.

volio bih da mi kazete poznavaoci tovljenika jeli ovaj malac simentalska rasa ili...dok je bio manji meni je licio na simentalca ali kako raste sve mi se cini da je nesto sasvim drugo:sta:

Ljudi dali se isplati uzeti tele 10 dana rasa je Limuzin francuski i hraniti ga zamenom za mleko?kakvi su rezultati i dali ima racuna zezati se sa njim?

to je ta cena otprilike i kod nas sitnija telad su i po 200 e,ako znas da je provjerena rasa sto da ne onda...

Ljudi dali se isplati uzeti tele 10 dana rasa je Limuzin francuski i hraniti ga zamenom za mleko?kakvi su rezultati i dali ima racuna zezati se sa njim?

Ako tovis 100 komada nema racuna. Ali predpostavljam da ides na manju kolicinu junadi kao sto je kod mene slucaj. Tu na tih 250 e imas jos vakcinaciju tj vitamine i od glista, ostalo ti jede mleko. E sada najbolje je da kombinujes ako imas od svojih krava i vestacko, meni je se najbolje pokazalo. I na sve to dva meseca kasnis, odnosno duzi je tov. Ali na kraju te to tele od 2 meseca izadje 100-150e jeftinije nego da si kupio tele istog uzrasta i 10000din subvencija. Sto se cene tice ona je ok. Kod mene su telci od jedne nedelje 200-250e i takve ih kupujem. Lakse mi je dati za 4ili 5 komada 1000e nego za 4 od 2 meseca 2000e.

Tovim tj. hranim zamjenicom limousin telad. Ako je pravi sa 7 dana nema vise od 50 kg jer su izuzetno mala telad...obavezno neka bude na dosta svetlosti jer su jakoooo skloni rahitisu (opadanje dlake). Ne ide kao pod kravom i nece biti onako,da kazem zaokruzen. Mesaj mu 120 g zamjenice i ostalo vode do jednog litra. Uvece mu dodaj jaje. Izuzetno su zahtevna cista mesna telad za zamjenicu,dok kod simentalca nije tako. Srecno

- - - - - - - - - -

Naravno,da je bolji i napredniji od simentalca,bolja gustina mesa sto znaci i vise €. Kad se kako ja to kazem "razjede" onda ide ka iz vode :D

Jedno pitanje za iskusne. tovimo junad dugi niz godina ali nikad nismo hranili sa silazom. Prosle godine smo je prvi put napravili i ovih dana smo je otvorili. Imamo jednu turu od 16 komada koji su sada ooko 350kg i pred novu godinu smo uzeli jos sest teladi koji su oko 180kg. Pitanje je dali smem da dajem silazu i malim teladima?

Nazad
Vrh