Torpedo

Slucajno sam naleteo na ovaj traktor, covek trazi 3500e za njega. Kaze da je 7506 i da je 1982 godiste. Ja bih zamolio poznavaoce ovih traktora da mi kazu sta o njemu. D ali je stvarno 7506, da nije 7206 ili 6802? I kakvi su ovi traktori, da li imaju menjac sa kosim zupcanicima ili ravnim? Kako bi radio sa vucnom tanjiracom 24 diska, da li bi menjac to izdrzao?
img20131208121000.jpg

img20131208121009.jpg

pa ne znam, akumulator 145ah, a vidim da i sa 100 pale dobro, moj nema grejac ali samo ga pustim na guru i uz to zaverglam i odma upali :haha:

Da li je istina da Torpedo sa prednom vucom ima kose zupcanike u menjacu, a bez prednje vuce prave. Ili je tu razlika po godistu? Menjac sa kosim zupcanicima bi trebalo vise da izdrzi?

Poslednja izmena:
Moguce da se na Torpedu pokazalo da je cvrsci ovaj sa ravnim zubima ali odavno se to vise neradi. Svi zapadnjaci imaju sa kosim zubima, u te mjenjace idu i jaci lezajevi. ZF je radio sa kosim zubima jos 70ih godina. Jedan moj rodjak ima starog Deutza 8006 sa prednjom vucom i ZF mjenjacem koji jos nije otvaran a taj traktor je prezivio sto malo koji moze i jos sljaka. Salta se ko auto. Moram reci da je odrzavanje kod tog rodjaka minimum minimuma, ko da nije njegov.

Ja imam malog torpeda 4506 77god... taj ne ume da se kvari, menjac na tom torpedu i na 9006koji imam Nebo i zemlja... lufta nema uopste, salta se bez kvalica bez da krci. Samo cini mi se da je moj sklopljen u Nemackoj moguce da je to u pitanju i sa tim 8006 od tvog rodjaka!

Auuuu ovde kao na pijaci.I onda neki kažu što da idem u školu? Pa da ne dolazi do ovakvih komentara.U stručnim školama postoji predmet mašinski elementi na kojima ima šta da se nauči o raznim prenosnicima pa tako i o zupčastom paru sa ravnim i kosim zupcima.Mada sam to davno učio evo i do danas sam zapamtio da se sila kod zupčastih prenosnika prenosi po liniji zupčanika koji ostvaruju dva zuba odnosno po tangenti njihovog dodira. Kod kosih zupčanika je u tački ali su uvek najmanje dva zuba (ili više) u dodiru isto po tangeni njihovog dodira.Zato zupčanici sa kosim dodirom mogu da prenesu više sile i imaju tiši rad, ali imaju i svoje nedostatke a to su da se osim radijalnih sila pojavljuje i aksijalna sila koja zavisi od ugla pod kojim je zakošenje zuba na zupčaniku. Ono se obično kreće izmedju 8-20 stepeni.Ispood osam stepeni se ne radi jer bi takav zupčanik izgubio svojstva zupčanika sa kosim ozubljenjem niti većim od 20 stepeni jer bi aksijalne sile bile dosta velike i morali bi da se koriste drugačiji ležajevi.Znači kod zupčanika sa ravnim ozubljenjem koriste se klasični radijalni ležajevi, a kod zupčanika sa kosim ozubljenjem konusno-valjkasti ležajevi koji trpe kako radijalno tako i aksijalno opterećenje.
Nadam se da sam bar nekome pomogao i da će se sada prestati sa pogadjanjem koji su bolji, a koji gori (zubčanici)

Poslednja izmena:
@Panonstib, da li mi mozete reci do koje godine se Torpedo proizvodio u Nemackoj, tj Deutz, posto na mom Torpedu 4506 nigde ni ne pise Torpedo samo Deutz???

Poslednja izmena od urednika:
Bas te mašinske elemente mi je predavala 80 i neke godine jedna starija profesorica, poznavanje materijala, tehnicko crtanje i izracune zupcanika i osovina... davno bilo. Ovih 30ak godina traktorisanja nisam imao problema sa mjenjacima sa kosim zubima dok su mi se ovi sa ravnim jako zamjerili.
Gospodine panonstib, citajuci forum vidim da imate veliko iskustvo i znanje sto se tehnicke strane tice svaka Vam cast, malo je takvih. Mi smo ipak samo laici koje je nuzda natjerala da moraju znati nesto vise nego nam je potrebno.

Ja sam to učio polovinom sedamdesetih pa se još po nečega sećam.

Što se tiča traktora Deutz postojali su : 2506, 3006, 4006,5006, 6006 7506, 7206, 9006, 10006.Možda je bilo još nekih pa konsultujte Konedatu.
Još da dopunim da je saradnja Torpeda (koji je nosio i naziv Aleksandar Ranković) sa Deutzom je počela 1975 godine.Od 1977 su počeli da se proizvode Torpedo-Deutz traktori i imao sam u vlasništvu jednog takvog TD 7506.Razlika je bila u tome da je Bosch pumpa bila baš od to proizvodjača, a ne od Rihard Benčić ili IPM i imao je mehanički volan.Samostalnu proizvodnju su započeli 1985 i od tada nisu imali u prefiksu ono D.
Menjač je bio sa sinhronizovanom trećom i četvrtom brzinom, zupčanike sa ravnim zubima i imao je mesto za ugradnju prednje vuče .

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh