Da. Posadio sam topolu na oko 2,5 hektara. Isao sam razmak 4x4. Na nekim mjestima sam napravio prekide.
Sto se tiče zemljišta ono je neke srednje kvalitete. Od Save je udaljeno vazdušnom linijom nekih 2 km. Mjesto nije idealno jer je na brdu. Nadmorska visina 160 m. Oko moje zemlje ima dosta samonikle topole, bagrema, jošike...
Na tom mjestu sam imao staru jabuku koja nije ničemu služila pa sam došao na ideju da je počupam...ali to mi je kraj vikendice pa sam zelio nesto da posadim da ne zarasta.
Dosta ljudi poslednjih godina sadi topole pa sam i ja, eto, odlučio isto.
E sad...staklokrilac...
Njegova zastupljenost je visoka. Počeo sam sa injektiranjem benzina i utvrdio da je napadnuto oko 65% zasada. KATASTROFA
Injektiram na način da tankim sarafcigerom probijem rupicu gdje se ubusio insekt, onda spricom i iglom ubrizgam benzin. Portom u rupicu stavim malu vatu, uguram je sarafcigerom, pa je natopim benzinom, te konačno začepim rupicu blatom. Radim svaki dan po malo i samo razbijam glavu ima li to svrhe raditi.
Što se tiče prskanja...prskao sam krajem aprila i početkom jula. Pazio sam kada primjetim topolinu bubu listaru i onda sam prskao. Znaci kada sam trebao, u maju i junu, nisam.
Kod nas je narod masovno krenuo da sadi topole ali što se tiče struke ona je tanka. Nema niko neko veliko iskustvo. Mislim da je napadu staklokrilca doprinjelo moje kidanje grančica jer je biljka tu najranjivija, a po savjetu struke to sam radio u aprilu.
Nakon svega ovoga dobro sam se načitao literature. Od sada cu pokusati raditi po tome što sam čitao. Ako budem imao šta da radim nakon ovog napada insekta