Teske drljace

Mnogi ne znaju da rade sa teskim drljacama.Oni pustaju da kompletan ram pritisne ramove.Pole moraju da rade u odnosu na ram a konstrukcija da neda da ih zemlja izdigne.Kad ti zaprcas ram do kraja ni 500 konja ti nece pomoci.

Mnogi ne znaju da rade sa teskim drljacama.Oni pustaju da kompletan ram pritisne ramove.Pole moraju da rade u odnosu na ram a konstrukcija da neda da ih zemlja izdigne.Kad ti zaprcas ram do kraja ni 500 konja ti nece pomoci.

Drljaca se spusta do kraja da ju ram pritisce. Zato se gleda da se prikljucak pravilno agregatira s traktorom. Drljaca nije napravljena da leti po njivi 12-13-14km/h i da krila "lebde" po njivi... Da ti krila "rade" po grubom oranju tu bi se slabog posla napravilo...

Razumio sam ja tebe ali i dalje tvrdim da se drljaca pusta do kraja da ju cjela tezina rama pritisce u zemlju radi jednolike dubine rada i sto boljeg mrvljenja oranja. To sto ljudi rade s njom predsjetvenu pripremu je druga stvar tu se radi plice i tu je pozeljno da drljaca ima i valjke i tu se moze letjeti po njivi. Krila da sto manje "klimaju" to bolje i brzine kojima se ovdje kod mene radi s teskim drljacama su dosta ispod 10kmh a kad vidim da ju po oranju rus 90ks vuce 4m drljacu 10-11km/h dize mi se kosa na glavi. Ok, kod vas mecu i valjke na njih pa to olaksava zadnji dio rama pa se drljaca "vozi" na valjcima. Za zatvaranje oranja u proljece, pustaj do kraja i tri brzine manje.

Gledao sam sto prava teska drljaca radi u proljece po jesenjem oranju. Drljaca 4 ili 4.5m bez valjaka AG CRET traktor mf 95ks 4 cilindra ju JEDVA vuce i jos ju teze nosi putem. JD 105ks sestak ju vuce ali ju i osjeti. Brzina malo brza od brzine oranja. Htio ja posuditi od kolege da ju probam brenom vuci ali kad sam vidio koje je to zlo od stroja, odustao sam.

Bobo mozda je bolje da ponovo izores u prolece, da bude sto ravnije.
Ja ne znam koja je potreba pustiti tesku drljacu do kraja koja ima duzinu klina 25-30cm.
Svi pricaju najbolje je pripremiti na dubini setve, ajde prvi prohod da se ide 7-8cm, ne znam zasto ici dublje. Pred setvu uvek pripremam na dubini setve, nekih 5-7cm.
Ja sam jesenas potanjirao vise od polovine oranja, sada tamo laka drljacu moze da spremi zemlju za setvu. Sledece godine cu najverovatnije sva oranja potanjirati u jesen, ako se moze raditi.

Poslednja izmena:
Tu Dubicinu 7metara masej 200 konja ne moze da nosi,pucaju poluge,ramena...a moze da vuce-po recima coveka iz okoline Rume...uzeo brusilicu i prekratio krila-zakljucak:nepotrebne kile mogu i problem da stvaraju.
Tako je.Koliko sam upućen ona je u ono vreme konstruisana i napravljena za prolećna oranja i izuzetno tvrde parcele.U jednoj firmi takve drljače je Ult nosio do parcele gde su se kačile za M.F 8160 traktore i tek onda radilo.Drugačije nije moglo bez oštećenja traktora.

Evo kako u nasoj zemlji radi drljaca.Jedan prohod i setva,nema potrebe za dva puta.Najbitnije je sto ne vadi vlagu i capure kao spremac.
[video]https://youtu.be/0lPRRK7GIcc[/video]

Bobo mozda je bolje da ponovo izores u prolece, da bude sto ravnije.
Ja ne znam koja je potreba pustiti tesku drljacu do kraja koja ima duzinu klina 25-30cm.
Svi pricaju najbolje je pripremiti na dubini setve, ajde prvi prohod da se ide 7-8cm, ne znam zasto ici dublje. Pred setvu uvek pripremam na dubini setve, nekih 5-7cm.
Ja sam jesenas potanjirao vise od polovine oranja, sada tamo laka drljacu moze da spremi zemlju za setvu. Sledece godine cu najverovatnije sva oranja potanjirati u jesen, ako se moze raditi.

Predsjetvena priprema ide na dubinu sjetve i za to sam rekao da se slazem da ide plice. Razbijanje brazdi u proljece i sprecavanje kapilarnog isparavanja vlage, o tome ja pricam ovdje. Tu nema nista od toga da krila "landaraju", pogotovo ako se radi o grubljem oranju.

Slobapatrola: Ne koristim nikakvu tesku drljacu gledao sam taj stroj kod kolege 4 ili 4.5m i kad sam vidio kako puno jaci traktori po brdima imaju problema s PRAVOM teskom drljacom, odustao sam od potrage za takvim strojem. Pokusao ju je vuci drugi kolega s MF 95ks i pokusao ju je nositi na polugama kako ti pricas i propinjala ga je u radu. Kasnije ju je kopcao za ursusa 1634 i tek je onda to bio posao po gruboj zemlji. Ja grube zemlje imam jako malo i meni bi neka RAU drljaca sasvim solidno odradjivala posao zatvaranja brazdi.

Drljaca koja ulazi cjelom duljinom klinova u zemlju na ovim prostorima je mislim samo Dubica i ni jedna vise. Na polugama ju moraju drzati samo oni koji su kupili prevelik stroj za svoj traktor. Ne znam kakva je vojvodjanska zemlja ja pricam za moje podneblje i znam o cemu pricam jer poznam zemlju mog kraja. Tako ste se i sprdali za tanjuranje prije sjetvospremaca ali tako ovdje MORA, drugacije nula bodova.

Sto god ja na ovom forumu napisam se shvaca za pametovanje, podjebavanje i iznosenje nekakvih izmisljotina ili lazi. To mi nikad nije bio cilj nit ce ikad biti.

Evo kako u nasoj zemlji radi drljaca.Jedan prohod i setva,nema potrebe za dva puta.Najbitnije je sto ne vadi vlagu i capure kao spremac.
[video]https://youtu.be/0lPRRK7GIcc[/video]
Imenjače ima li neka slika ili snimak sa kukuruzišta. Smatram da drljača može i ranije nego spremač, pogotovu u teškim zemljama što joj je ogromna prednost. O lomljenju s opruga neću ni komentarisati.

@ aca74
Teska drljaca ne moze da radi u kukuruzistu gde nije orano sa pretpluznjacima, to da imas u vidu. Znaci moraju predpluznjaci da ne bih gusila, jer ako gusi to nije posao bar za mene.

Ja takodje prvi prohod idem teskom drljacom, pa onda germinator drugi prohod.

@ aca74
Ovde na kukuruzistu je bila zatvarana vlaga,pa posle drljano pred setvu.
[video]https://youtu.be/jKOcmsbWedY[/video]

Sale ne razmisljam o kupovini teške drljače. Samo komentarišem jer mislim da drljača dobro radi, ali i spremač dobro radi na ugaru, a hteo da vidim kako radi u kukuruzištu. Ali plug sa pretplužnjacima hoću da kupim.
Hvala imenjače, zaista lepo radi i u kukuruzistu.

• Like
Reagovanja: aca
Na slicovanim rupama jer kad dodje do toga da jedan tocak udje u razor ili rupu ne dodje do nekog loma.

Nazad
Vrh