Temperatura u kunicarniku

Dobri ljudi niko da se javi na ovu vrucinu kako kunici kod vas podnose ovoaj pakao.

kopajko je napisao(la):
Moji su u dvoristu u hladovini vidim da se ne zale jedu ko mecava.

Jesi li im ostavio knjigu zalbe da si tako siguran.

Kod mene je 22-24 stepena i izgleda da im prija. I ovi moji tamane sve sto im dam, voda je najzad proradila automatcki se napaja i sad nemoram stalno da punim one zute pojilice.

peto1 je napisao(la):
kopajko je napisao(la):
Moji su u dvoristu u hladovini vidim da se ne zale jedu ko mecava.

Jesi li im ostavio knjigu zalbe da si tako siguran.

Kod mene je 22-24 stepena i izgleda da im prija. I ovi moji tamane sve sto im dam, voda je najzad proradila automatcki se napaja i sad nemoram stalno da punim one zute pojilice.
Peto je u potpunosti aitomatizovan...samo da i lova automatski kapa bilo bi dobro...

Kada su pocele vrucine i pokrenuo klimu kunici su toliko vode pile da sam one zute posude 3-4 puta punio ovim sam resio jedan veliki problem da nemoram da razmisljam o vodi.

Meni je problem klimatizacija.... prostor je velik, sta bi bilo kad bi postavio klimu? Pa ja bi bankrotiro za mesec dana, a da ne pricam da prostorija nije redovno izolovana tako da ne vredi puno. Neznam kako da resim klimatske uslove, kad tad ce mi se udariti u glavu, moracu neke ventilatore da postavim da izvlaci vazduh ili nesto!

pozdrav svima.nov sam na ovom forumu, a što se tiče vrućine u kunićarniku- zamrznem plastične flaše s vodom i u svaki boks ubacim po jednu.neznam dali im to pomaže ali im sigurno paše jer se fino ispruže uz flašu i nemrdaju.preko dana piju jako malo vode,ženke s mladima(1 tjedan)ni 2 dcl vode a preko noći oko 7 dcl.
kunićima se bavim tek od proljeća(neračunajući dječačke dane )i trenutno imam kalifornijske bijele- mužjaka i dvije ženke,mladi par crvenih novozelandskih i neke mješance.

U objekat sa kunicima u predhodno napravljeni ram postavite hladnjak od bilo kojeg automobila koji ima elektro ventilator ali nikako ne okretati prema kavezima vec suprotno. U hladnjak dovesti vodu iz bunara membranskom pumpom , i u zavisnosti od brzine dotoka imate i raspon hladjenja koji takodje regulise termostat. Vodu kojoj ste uzeli hladno a dali toplo pomocu bilo kakve pumpe saljete u bastu za zalivanje svega i svacega . Ventilator vezujete na 12 V preko ispravljaca .
Na ovaj nacin mozete postici bilo koju zeljenu temperaturu u objektu
Pozdrav Dusan F

Takav sistem je najevtiniji i puno moze da pomogne. Nemora ventilator da radi sa 12v moye i sa manjom voltazom da se ne stvara velika promaja. Ti motori mogu da se vrte i na 6 volti a mogu se postaviti vise hladnjaka, neki koji ubacuju svez vazduh i neki samo rashladuju unutrasnjost prostorije. Pumpa se moze napraviti samo treba jedan dobar reduktor sa sto manjom izlaznom brzinom obrtaja i ne mora da bude neki veliki motor dovoljan je i neki motor od 100-150w koja trosi ko jedna sijalica a moze da radi 24h na dan.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wk6n-RUrCEE&feature=player_embedded[/youtube]

@ edmon

To sve zavisi koliko ventilatora treba da pokrece trafo. Lako se moze izracunati i napraviti trafo sa vise izvoda na sekundaru da se moze menjati izlazni napon na trafou i dalje na diode, ispravljac.

Peto1,
ovo sto si ti postavio moze da napravi Sibir u bilo kom objektu a mislim i da kosta dosta ,
Ono sto sam predlozio moze da se nadje u bilo kom dvoristu baceno i ostavljeno jer sam tako hladio masine za plastiku a posto mi je radionica bila vislja za par metara od okolnih basti , toplom vodom smo zalivali okolnim komsijama baste. Nikad vise roda i nikad me komsije nisu vise volele nego tad

Dusan F je napisao(la):
U hladnjak dovesti vodu iz bunara membranskom pumpom , i u zavisnosti od brzine dotoka imate i raspon hladjenja koji takodje regulise termostat.

Koju membranansku pumpu sta ga pokrece.

Prostije ne moze biti,
na buvljaku kupis pumpu potapajucu Ukrajinsku, one najduze traju ,na nju nataknes crevo , spustis u bunar i dovedes u prostoriju sa zekama. U obican metalni ram usrafis hladnjak od keca , yuga ili sta vec imas i napravis reducir sa 1/2 cola creva na precnik donje cevi hladnjaka . Isti reducir napravis i za izlaz samo obrnuto i crevom odvodis vodu u bastu. Tu celu skalameriju podignes na 1 metar od zemlje da bi pomogao pumpi jer ce se ona pomuciti samo dok voda ne krene na izlaz a onda ce zakonom spojenih sudova malte ne ici sama. U utikac za struju stavis tajmer i u zavisnosti od zeljene temperature namestis koliko cesto i kada da se ukljucuje ::namigivanje:: ::namigivanje::
Ukoliko ima potrebe za regulacijom vlaznosti prostorije obicnom medicinskom kapalicom za davanje infuzije dovodi se voda kap po kap na sace hladnjaka i tako se podize vlaznost ukoliko je vazduh mnogo suv ::namigivanje::

Ispod hladnjama treba napraviti tepsiju koja ce odvoditi kondenzovanu vodu sa hladnjaka koja ce se sigurno stvarati zbog razlike u temperaturi. Bunarska voda je nekih 12-13 stepeni a temperatura vaduha30-35 mora doci do kondenzacije. Jedino ako necete da vam voda sa hladnjaka curi po prostoriji.

Nazad
Vrh