Teljenje krava

Kako cu isplesti kada neznam kako izgleda, meni je pre desetak dana bilo potrebno i vezivana je glava ali ne orginalnim kanapom

ako imaš volju da pleteš napraviću ti snimak kako se radi,a ovo za glavu puno je bolje kad se koristi aparat manje popuca krava

2rpfv40.jpg
f0cj5w.jpg
evo ove sam ja radio za noge i za glavu

Samo da nadjem kvalitetan kanap, pletenje rekao ih da je prosto. Svakako cu pokusati.

- - - - - - - - - -

Jos nesto, kolko treba biti duzina ovo gde je crna linija?
a3a6c1abb01249329728979.png

Mi kada je potrebno koristimo obicne povodce od pletene uzice, na glavu nikad nista stavljamo.
Juce tri telenja,ko bi reko,jedno ujutro jedno posle podne i jedno uvece,bas se zaredjali,sve su se same otelile kao i obicno.
Evo slika od onoga posle podne
18022013742.jpg

18022013741.jpg

18022013745.jpg

19022013752.jpg

Imali smo samo jedan slucaj da je trebao pomoc kanapa,i jedan kad je tele poslo naopako. Tad smo imali smelosti,poslusali veterinara,nasli teletu rep,i izvukli ga bez posledica. Ostale se sve mahom tele same,kao i ovo na slici,nasli smo ga ujutru kad smo izasli da je obidjemo,a inace je oteljeno 12.02,i slika je od tad,malo je losija,ali malo prostora i slikano odmah posle teljenja.

Poslednja izmena:
Mi smo jednom telili neku junicu,tele ogromno,i ja sam mislio kada prodje glava to je to(uglavnom ali ne u svakom slucaju)ali ne zastalo je na stomaku,i na zadnjim kukovima,prosto smo pocrkali,i stali ruke bole,nismo vise mogli,bilo nas je troje,a verujem da ne bi pomoglo ni da nas bilo 5 jednostavno kad ne ide ipak ona napravi jos + neki vakum.Kada smo poceli sa ovim poslom telili smosa vise ljudi, komsije svi se skupe puno njih i bilo je stalno neki problema,doduse krave su bile vezane i debele ali svakako dosta se krava napati kad se ranije krene i kad se cupa bukvalno,sad kako je slobodan sistem non stop,em idu sama telenja,em se nisu debele,a kad se teli dvoje ili troje teli i nema problema.

i kod mene uglavnom troje, mada tek kad vidim noge onda zovem ljude - prema proceni, ako su debele noge onda 4, mada ima slucajeva i kada smo ja i cale sami, a najbolje je kada se oteli sama...

Mi smo jednom telili neku junicu,tele ogromno,i ja sam mislio kada prodje glava to je to(uglavnom ali ne u svakom slucaju)ali ne zastalo je na stomaku,i na zadnjim kukovima,prosto smo pocrkali,i stali ruke bole,nismo vise mogli,bilo nas je troje,a verujem da ne bi pomoglo ni da nas bilo 5 jednostavno kad ne ide ipak ona napravi jos + neki vakum.Kada smo poceli sa ovim poslom telili smosa vise ljudi, komsije svi se skupe puno njih i bilo je stalno neki problema,doduse krave su bile vezane i debele ali svakako dosta se krava napati kad se ranije krene i kad se cupa bukvalno,sad kako je slobodan sistem non stop,em idu sama telenja,em se nisu debele,a kad se teli dvoje ili troje teli i nema problema.

Kod nas u susjedstvu bio sličan slučaj, tele stalo u kukovima, desetorica vukla i nisu ništa uradili...junica više nikad nije ustala, tele uginulo.
Mi junice simentalke uvijek osjemenjujemo crvenim holštajnom, tele je manje, sitnije glave i telenja prođu bez problema...

Ovo sto smo mi telili je bilo hf,ali je bio jedan bik sa krupnim teladima,koji pise da se ne preporucuje za junice,jos tata pita veterinara kaze on ma ide ovaj u junice,e posle kad smo skontali bilo kasno...

ja to tako

Ja osemenjavam samo simentalskim bikovima ,planinom katalogu cije bikove koristim za svakog bika ima lakoca teljenja ,i nisam imao problema ,nema greske a i ne zasusujem krave pre 7.5 meseci

Nazad
Vrh