Teljenje krava

Guzva jeste,ali i ne strucnost veterinara da svuda dira rukama i onda ulazi u kravu,to je za osudu

A i cim je guzva onda svi pametuju i zbune coveka,deluje mlad a ovi sto vuku su stariji pa malo da ispostuje starije napravi poneku gresku,tako barem meni deluje sa snimka

ајд и ја пријатељски да дам предлог -

1. ветеринар или неко искуснији да провери како стоји теле, ноге како иду итд
2. прилази један додаје штрањку да се веже једна нога, везану прихвата и даје затим другу за другу ногу
3. прилази још један човек и узима другу штрањку и полако почињу да равнају ноге и затежу, остали стоје по страни док се види шта је и како је
4. ветеринар или тај што је везао ноге стоји код краве и шири јој излаз
5. ова двојица само задржавају да се не врати теле помажу крави
6. када крене крава пуном паром да се напиње - теле дође до чела, ако је потребно приђе још неко да буде опет равномерно по двојица на штап за који је везана штрањка и један гледа краву и командује како се крава напиње да се сложно вуче јер постоји вероватноћа да заглави на куковима - најбоље да излети у једном цугу
7. ако заглави на куковима без панике, већ опет мора сложно
8. очистити телету њушку и сипати му ладне воде за врат, кад продише и усправи главу истрљати га сламом
9. сви сложно на част

иначе кад се вуче ако крава стоји онда се вуче на доле и предње ноге да му буду што ближе скупљене, ако лежи онда се прати угао карлице исто ноге скупљене да му буду што више, а не да се кречи ко на снимку

Kad su više babice dete uvek ispadne kilavo. Daj neka klip obrišu urednici, pošto prodiremo polako u EU videće neko sa strane pa će pomisliti da smo juče izašli iz pećine, a mi tako pametan narod.

Hteo bih samo par reci ukoliko dozvolite u vezi snimka.Hvala na svim komentarima svaki je dobro dosao svidjao se bilo kome ili ne,za snimak nisam znao da je snimano gospodja koja je stajala iza nas je snimala mobilnim,kod mene ima jedno pravilo koga cu se pridrzavati i pridrzavam se troje vuku dvoje stoji za nedaj boze poucen losim iskustvom svi znamo sta se desava kada se tele zaglavi obicno ljudi kazu falilo jos dve rukeda povuku vetrinar koji je telio je mladji od mene 7-8 godina sa solidnim iskustvom tele je bilo mlitavo krava nije pocepana fala bogu.Iz vasih komentara sam i ja uocio neke dogadjaje jedna stvar je bitna a to je da od nas petoro samo dvoje drze krave sto u prevodu znaci nemas sa kim da istelis kravu, kao sto neko rece u predhodnim postovima ako komsija zataji ja cu cekrkom ili flasen cugom zavisi ko kako zove tu napravu zive ruke su zive odmerena snaga neizmenicna vuca itd;sto se tice raskrecenosti teleta neznam koliko se vidi na snimku da sam pao i covek u maskirnoj jakni povukli smo u stranu ja sam u plavoj bluzi i zelenom kacketu i tuje greska nedovoljno slasme u kanal klizavo i eto nas u kanalu sve u svemu dobro se zavrsilo.Samo bih dodao na cika jovin savet veoma dobar ako se neljuti prevezem kravu drugom strangom da nebi doslo do kidanja iste takodje lose iskustvo kod komsija vuces kravu po stali kao sto cika jova rece istim redosledom prilazim telenju kada telim ja kada sam kuci ovog puta sam bio na poslu i stigao kad su vec poceli.U zivotu ima uspona i padova u svakom poslu ima gresaka.Izvinjavam se ako sam otiso predaleko ili :off_topic: ukoliko je snimak za brisanje neka se obrise.Hvala kolege na komentarima.

све се добро завршило што је најважније, а ту смо да помогнемо једни другима :ppozdrav:

Cale burazer i ja redovno telimo sami, i mislim da je to dovoljna snaga ako sve ide kako treba,ne vredi vuci na silu dok se krava ne otvori i ne spremi,kad se nategne malo joj pripomognes i to je to,bar ja tako mislim i nisam imao problema do sad,a da napomenem da su krave holstajn,sto je ipak lakse...
A u Zokijevom klipu mislim da je veterinar napravio pometnju,da je on savetovao njih dobro oni bi ga ljudi sigurno poslusali,ali najvaznije da je sve u redu,a mozda je pometnju unela i gospodja koja se cuje u pozadini:ppozdrav:

Za normalno teljenje je potrebno 2-oje i veterinar ili 3-oje ako se glava veziva.
To što je čika Jova napisao su sveta pravila.Veterinar je taj koji komanduje,ostali slušaju ili napolje iz štaloga.Kod mene već godinama radi vet.tehn. i mogu vam reći da je sigurno bolji od mnogih veterinara.
Ako se desi da nema dovoljan broj ljudi a tele ide teže ja onda vežem oba štapa sa štranjkom oko pasa jer tu je čovek najjači ,pa još ako je u blizini neki stub ili ograda onda je to pun pogodak.
Imenjače,važno je da je sve proteklo u redu a sve ove komentare shvati SAMO kao dobronamerne,jer su u pitanju i ljudi od struke a i sa iskustvom.

Otelila mis e krava jutros.... Bliznakinje nazalost jedna je nakom 15 minuta uginula.... A druga je ok..... Krava je izbacila trule delove Bio je veterinar stavio je obletu u nju dao je neki antibiotik jer je dobila temperaturu :/ Stvarno ne znam sta je u pitanju..

Poslednja izmena:
Ponovo prinova skoro skroz belo zensko tele (u 18 casova uz malu pomoc , lako telenje iako je tele krupno)

Nazad
Vrh