Teljenje krava

Neka je korisna prinova:ppozdrav:

Meni se u zadnjih 20 dana otelilo 5 krava,3 zenska i 2 muska teleta,sve su bila laka teljenja bez ikakvih komplikacija osim jedne koja nije izbacila posteljicu po je bila potrebna intervencija veterinara....................ostalo jos tri da se tele u narednih 15 dana....................

Pozdrav svima . Imam jako dobru kravu , Stara je oko 5 godina . Prosle godine je morala biti oteljena rezom, jer se tele po recima veterinara "zapetljalo" u stomaku . Tele je hvala bogu bilo odlicno , ali krava pravi probleme. Vec treci put dolazi veterinar da je osemenjava , ali i dalje bezuspesno . Da li mi ko moze preporuciti sta da radim ?

Ne mora da znači da je zbog carskog reza, čak vrlo verovatno da nije. Ako veterinar nije učio nikakve promene koje mogu uticati na teže koncipiranje, onda treba obratiti na vereme traženja i osemenjavanja kao i bika koji se koristi, a u krajnjem slučaju možda i prirodno parenje.

20161011_202134.jpg
[/URL]adult image[/IMG]
Oteljeno uponedjeljak

junica kolega,ovo joj prvo tele,ali ovako izgleda upravo zahvaljujuci svima vama,vasem piskaranju na ovom forumu,jer prije dok sam odgajao junice uvijek ih pustim u priplod sa 11,12,13 mjeseci,e ovaj put sam odlucio da ne pravim istu gresku,cekao sam da junica napuni 16 mjeseci i tek onda odradjena oplodnja,i odma vidim prednosti toga,ranije sam imao strasno teske oteljaje,gdje nas 7 tele kravu,jer ipak ono sto sam shvatio je u potpunosti istina tj da junica sazri spolno sa 12 mjeseci ali ne i fizicki i onda kad se oplodi tu mi u korijenu presjecemo njen fizicki razvoj.Ovako je svej proslo u odlicnom redu,oteljena za 5 minuta,tele se nije namucilo za 2h bilo na nogama,e sad tele nije nesto extra krupno ali nije ni sitno,ali to je i zbog toga sto sjeme koje koriste nasi veterinari nije extra klasa

A sto dozvoljavate da od volje veterinara zavisi izbor semena za osemenjavanje?
Dogovorite se vas 5-6 sa kravama, po mogucstvu se konsultujete sa nekim iz stocarske struke ,uzmete katalog i veterinaru kazete hocemo seme od tih i tih bikova.
Moj prvi uslov vet. sa kojim radim je moj izbor semena ,ako moze moze ako ne -dovidjenja.

Ne branim veterinare sto se tice izbora i uzimanja svakakih bikova , da bi se dobilo lepo tele eksterijerno i kasnije visoko produktivno grlo treba veci broj kockica sloze pre svega krava mora da bude dobra(siroka i duboka) krava da moze oteli krupno tele , sledeci izbor bika zavisno karakteristika odnosno osobina koje nosi , uslova kasnije u koji se gaji grlo .Ne moze jedan bik za svaku kravu , vec na na osnovu krave treba birati adekvatnog bika zavisno sta zelimo dobijemo , odnosno sta zelimo da popravi od osobina kod krave koje su joj mane .I jos mali broj ljudi zna da pravilno tumaci podatke iz kataloga , nego velikki broj gleda na osnovu sare , ili nekog licnog utiska sa slike.

Sve je to u redu kolega,ali nije stocarstvo u nasem kraju na takvom nivou,i da mu to kazemo on ce reci da nema kataloga jer ga zaista nema,sjemena koja se dobavljaju su ona najjeftinija i tu kako privatne tako i drzavne veterinarske stanice zgrću novac,a o ponavljanju oplodnje da ne pricam,u 99,9 % slucajeva grlo ne ostane steono nakon prve oplodnje,a sto se tice kvaliteta samog teleta tu samo sreca i genetika koju povuce od krave igra uloga,mislim meni to i nije neki problem,trenutno imam ovu kravu sa slike i njeno tele,najvise sam imao 3 krave,ali jedan prijatelj je propao zbog gresaka veterinara,covjek je imao 20 grla na muzi,i konstanto problemi sa osjemenjavanjem,i u tom ponavljanju on za svako grlo izgubi po jedno tele,u godini 20 teladi x 400€prosjek),nija malo novca,ali eto kazem nije kod nas zazivjelo da mozemo birati sjemena,i nije samo tako u stocarstvu nego i u drugim sferama zivota,borili se za demokratiju a niko nas je j*be nizasta,nažalost

Jeste-20 dana ranije.Nego se ona u nedelju raskrečila ( zadnjim nogama ),pa smo je solom dizali pa se možda od stresa otelila.Tele normalno,već stoji.

Jeste beton ali ona ima problem sa ustajanjem.Ustaje nekako blesavo.Nije bilo problema do pre neki dan.

Zoki,to sto ustaje tako kako ustaje,razlog su najverovatnije papci-prerasli,neka izraslina,cir... Ja redovno vrsim obradu papaka,kod nekih krava i cetiri puta godisnje i opet zna da se javi problem. Stajski nacin uzgoja,na betonu bez ispusta je smrt za papke. Samo redovno pregledavati i pravovremeno reagovati sa obradom papaka i,naravno, sto bolja higijena smestaja.

Nisu papci.To je junuca,pa su joj papci dobri.Prvi put se desilo kada je prestala da pije mleko.I nakon jedno 2 nedelje je ustala i sve je bilo OK dok nije imala hedno 300kg ali se podigla odmah i posle toga nije bilo problema i osemenimo je.Na pola vremena steonosti se desilo još jednom ali uspemo odmah da je podignemo i sad pred teljenje.Taj položaj nogu 95% krava ne bi podnelo a isto toliki procenat ne bi skliznuo kao ona.

Mozda da probas da joj beton pod zadnjim nogama pospes sitnim peskom, da ima bolji ,,grip''? Ili da postepeno napravis tvrd sloj od mokre, nabijene slame, po kom ces da posipas suvu prostirku.

Nazad
Vrh