Teljenje krava

To sada i radim.Sada ona već ustaje lepo.Sada se olakšala.

Nočas mi se otelila junica 290-ti dan,muško tele.Telenje bez problema,ali po prilici biti će problema sa mužom.

20161123147992832127454.jpg

Momcadio...sinoc oko dva sata mi se otelila krava..musko telce...Nije jos izbacila pometnu....visi iz nje oko 1.5 metar pometne...

Kad najkasnije bi to trebala rijesit ili cu morat zvat veterinara....

Kod nas isto sinoć jedna krava se otelila,blizance, muško i žensko, sve prošlo kako treba. Kad je hladnije vreme i do 48 sati se može sačekati ali već posle 24 sata od teljenja ako ne izbaci već to ide teško.

Imam junicu od Rigela,oko 4 meseci steona,velika,jaka gradja,dugacka... Majka Rigela je krava iz stale mog prijatelja,izuzetno mlecno grlo i dugovecna,vise puta pobedjivala na raznim izlozbama,uvek pri vrhu na republickoj izlozbi u Krusevcu. Njena majka je bila takodje odlicno grlo,a s oceve strane je Rau ime koje samo govori o sebi. Imao sam i musku telad,krupna i lepo napreduju. Bik je kombinovanih svojstava. Ja se nadam solidnoj mlecnosti kod ove moje junice,ali otom-potom,vreme ce pokazati.

Nocas se kod mene u stali posle 15-ak godina otelila junica. Musko tele, na svet doslo samo bez icije pomoci. Inace junica je iz stale jednog naseg uvazenog clana. Ocekujem za 10-ak dana jos jednu da se teli, iz sopstvenog odgoja.

Korisne prinove kolege :ppozdrav: Ja sam imao avanturu prošlu noć. Krava se počela uveče teliti i oko ponoći pošto vidim da ima kontrakcije a ne izbacuje vodenjak pregledam je i vidim da je porođajni kabal sužen. Dođe veterinar oko 1h i utvrdi torziju materice. Napolju veje sneg, hladno i mi treba da da je izvedemo i da je "kotrljamo", međutim veterinar je iskusniji i uspeo je uz dugo muke da vrati matericu i otelismo jednu lepu buduću kravicu. legao sam u 4h jutros, a imamo još jednu da se teli ovih dana, tako da se za vreme mini odmora dežurstvo nastavlja.

Hvala momci, ko je na ovu stranu ili u Šapcu plaćam čast, a može i u B-u. Ovo je 8 žensko grlo ostavljeno za priplod, kud puklo da puklo. Milane poznaješ kravu :osmeh: Sva sreća što ima blizu 700 kg pa je veterinar mogao skoro ceo da se okrene u njoj, ali je tele bilo pokrupno i nije bila potpuna torzija, pa se uspeo izboriti a već me je oblio ladan znoj kad mi je rekao. Inače je pominjana krava kupljena kao veće tele od kolege Milana971, sve pohvale i za gazdu i grlo. Slobodna procena je da u piku laktacije treba da da se približi 30 kg mleka dnevno.

Dok sam pisao prethodni post veruj mi da sam imao potajnu strepnju da je ona u pitanju jer joj je i prvo teljenje bilo uz cini mi se iste komplikacije.
Sve pohvale ali za sadasnjeg gazdu , moje zasluge su tu minimalne .....

Prvo je bilo komplikovanije, jer je bila potpuna torzija i kotrljali su je 3 puta po 30m dok isti veterinar nije uspeo da je dovede u optimalan položaj. Kad mi je rekao to sinoć, nisam mogao da verujem, koja je verovatnoća da se kod istog grla u dva uzastopna teljenja desi ista komplikovana stvar. Ali dobro je sve prošlo na kraju. Inače odlično grlo, lepo se razvila, mlečnost naglašena, vime idealno, sa mlečnim ogledalom koje se vidi iako je but lepo izražen, ti si udario temelj, moja je samo nadgradnja :osmeh:

Hvala ljudi svima na lepim željama. Rano jutros još jedna prinova i opet žensko tele :osmeh: Otac teleta je Waloch a deda po majci Wille, mora ostati u stadu :osmeh:

A zasto da ih ne obezrozava?

Salim se sa kolegom. Kada sam kupovao junicu iz par postova iznad, morao je da mi spusti cenu posto je bila " falicna"-nije imala rogogove. Inace sve pohvale za njegova goveda. Junica koju sam kupio ovih dana je davala od 22-26,5 litara mleka. Nisam jos uspeo da joj stabilizujem vime tako da je na teskoj dijeti.

A to je,falicna roba bez rogova-koliko je spustio cenu :osmeh:.Nikad nije lako sa vimenima dobrih krava moraju se paziti kao male bebe.Leti kada su krave na pasi lakse je 100% oko odrzavanja vimena i prvotelki i starijih krava.

Salim se sa kolegom. Kada sam kupovao junicu iz par postova iznad, morao je da mi spusti cenu posto je bila " falicna"-nije imala rogogove. Inace sve pohvale za njegova goveda. Junica koju sam kupio ovih dana je davala od 22-26,5 litara mleka. Nisam jos uspeo da joj stabilizujem vime tako da je na teskoj dijeti.
Slobodno ti nju hrani sad joj je dobra ishrana najpotrebnija,za vime nebrini,edem ce se povuci za petnestak dana,samo joj obavezno stavljaj neku zastitu posle muze jer sve upale vimena krecu tako sto se nezastiti sisni kanal,mleko u vimenu se nece zgrusati ako nema bakterija................

Kasno veceras mi se otelila jos jedna junica. Otelila se u 278 danu steonosti. Zensko tele od Rorba. Dobila je kontrakcije, kad sam usao u stalu posle 15-20 minuta da vidim da li joj je pukao vodenjak, iza nje je vec lezalo tele.

Nazad
Vrh