Tečna đubriva

skeptican sam.
azotara je u vlasnistvu srbija gasa.
dakle drzavna firma.
sto znaci, hiljadu problema i u pogledu dogovora i u pogledu realizacije dogovorenog.
 
ne mora prskalicom , vidim da u USA prihranjuju kukuruz sa tečnim tako što na kultivatoru imaju rezervoar i vuku obična crijeva po zemlji ,odvrnu slavine i piče.
 
Garisa,
molim jedno objasnjenje,naime na slici broj 18 u prezentaciji UANsajam2010
pukotina uzduz reda kukuruza je naglasena sa zelenom strelicom
predpostavljam da je to prorez gde se ulaze UAN?
drugo creva koja se vide na masinama su rebrasta creva te je moje pitanje da li su to creva za visoki pritisak ili obicna gde ona curi u tu otvorenu brazdicu slobodnim padom :sta: ako je ipak na kraju sa diznom visokog pritiska da li ta dizna ulazi u zemlju iza tanjira koji otvara njoj prolaz :sta:
Zasto ovo pitam ,na slikama ima prikazanih tretiranja sa visokim i pritiskom i slika sa diznama koje bukvalno "pisaju" :sta:
 
dizne koje pišaju su teejet dizne za prskalice, namenjene za tečna hraniva i tako rade da se uan ne zadržava na biljci jer mu to nije namena. one pod pritiskom kao na slici koje stoje iza diska na sejalici ubrizgavaju uan u brazdicu koju disk otvara i osnovno je da ne ostane uan na površini i to je primena sa setvom i isti način je kod prihrane kuuruza kada ima 6 razvijenih listova ili 9 ukupno listova.
gariša
 
Da li može UAN da se koristi u klasičnoj proizvodnji kukuruza, tako što bi ga prskalicom razbacili po njivi, pa bi ga onda špartanjem pomešali sa zemljom?
 
Verovatno može,koliko ja kapiram da je bitno što manje dodira sa zelenim delovima biljke pogotovo u kasnijim fazama vegetacije.
 
Ja danas bio u BNS i gledao za cisternu,da se spremam polako.
3000 l košta 280 eura.
Gariša jesi li proverio da li donose?
 
talianu je napisao(la):
Ja danas bio u BNS i gledao za cisternu
Danas sam bio u PSS u Zrenjaninu, i mene je bas zainteresovalo djubrivo, uglavnom, rekli su mi da obratim paznju da je ambalaza plasticna, ili prohromska...nikako celik, bakar, i sl, jer je djubrivo dosta agresivno
 
Moraju jel je deklarisano kao veštačko đubrivo.

Oldtajmer ovi iz azotare kažu da uopšte nije agresivno,ali nema veze da imam bakarnu cisternu sigurno bi je već prodao sekundarcima.(malo šale.).

Imam ja kući jednu aluminijumsku od 2000+ kupim jednu plastičnu od 3000 valda će toliko da dovezu.
mene jedino brine prevoz ako ne donesu ::lose::.
 
Nemam pojma, verovatno ako se kratko drzi, onda je ok. I rasturivac ako ne operes odmah od djubriva, pocne korozija da ga jede. I u UAN-u je ista aktivna materija kao i u AN-u, UREI, pa to sto kazu ima smisla. Naravno,ako ce djubrivo da stoji kratko u toj cisterni, onda ok. I ja sam mislio da ga donesem u Majevicinoj cisterni od 3200 litara...
Jedino sto cekam je odgovor iz PSS...nisu mi jos potvrdili, ali izmedju redova citajuci, mi se cini da ne preporucuju ovo djubrivo za prihranu psenice
 
Ni ja neću u pšenici samo malo za probu da vidim za dogodine,suviše mi je to jaka koncetracija za zelenu masu(ne bih rizikovao pošto ne znam).
Planiram sve na crno pre setve i na kuku. prihanu samo što bi to bio kao despozitor na međurednom kultivatoru (da ne ide na zelenu masu).
 
zorancile je napisao(la):
Da li može UAN da se koristi u klasičnoj proizvodnji kukuruza, tako što bi ga prskalicom razbacili po njivi, pa bi ga onda špartanjem pomešali sa zemljom?
Moze.Kada se prska od korova prska se i Uan.Ide 1 l uan-a na 100 l vode.
Post je spojen: [time]1298645963[/time]
_________________________________________________
Ljudi,ja radim u Azotari Pancevo,ako vas nesto zanima,slobodno pitajte...A sto se tice prevoza,Azotara nema kako da vam to doveze...Morate sami da dodjete i moze one obicne plasticne cisterne od 1000l.
 
postoji,1 l :DMozes da kupis koliko god hoces,samo doneses nesto plasticno :D
 
Aco reci mi ako se koristi kad se prska protiv korova nemora se menjati dizne? I moze da se ide dozom od 1l po kj...
 
Ne,ne moraju da se manjaju dizne,sve se zajedno izmesa i poprska se..Kukuruz i suncokret mogu 2 puta da se prskaju,a zito jednom,da se ne ugazi...kukuruz,suncokret i zito ide 1 l na 100 l vode....Ali je mocno,vidi se razlika kada se poprska sa njim....
 
baca se pre setve,ali nije to to,bolje je sa prvim prskanjem biljke,jer se tada zalepi na nju i deluje 100%...Ne donose oni,mora se licno doci..
 
Nazad
Vrh