Tečna đubriva

zorancile

Banned
Učlanjen(a)
16 Mar 2010
Poruka
3.141
Lokacija
Bašaid
Šta znate o tečnim djubrivima?
 
Proizvodi ih Kutina Hr , a kažete i Pančevo pod nazivom UAN. Brže se razgradjuju i ko prilagodi mehanizaciju trebalo bi da se lakše primjenjuje ,kačiš cisternu ..
Kod nas ih nisam vidjao u prodaji vjerovatno treba poručiti.Mene konkretno zanima da uradim neke cijevi i rezervoar na podrivač ručni rad koji dovršavam pa da spuštam UAN iza kljunova ako već korjennadje put malo dublje da tu nešto i nadje a sa klasičnim djubrivom bi trebalo raditi prave ulagače i mehanizam
 
Razgovarao sam juče sa članom Dragan18, o ovoj temi, pa neka on napiše šta mi je rekao...
 
koko se to unosi u zemlju prskalicama od gore po povrsini(usta sumnjam)ili nekim posebnim aplikatorima npr.iza moticica setvospremaca?koliko l/ha?zna li neko
 
Kažu da može i prskalicom, ali bi kao i svako drugo djubrivo trebalo da se izmeša sa zemljom da ne bi isparavalo.
Nisam nikad video kako izgleda tečno djubrivo, kakve je gustine, da li bi moglo čisto da se koristi u prskalici ili bi moralo da se razredi vodom.
Kažu da košta oko 14-17 dinara litar, ali ne znam koliko ima azota.
 
Raspitivao sam se za tecno djubrivo UAN, pronasao
podatak da na povrsinu od 1 ha se stavlja 100 l UAN-a + 200 l vode.
Mada kazu da je to propala stvar. Najavljivano pre par godina, kao nesto
ekstra, kad ono corak. :sta:

Azota 33 %
 
Kurkela je napisao(la):
Raspitivao sam se za tecno djubrivo UAN, pronasao
podatak da na povrsinu od 1 ha se stavlja 100 l UAN-a + 200 l vode.
Mada kazu da je to propala stvar. Najavljivano pre par godina, kao nesto
ekstra, kad ono corak. :sta:

Azota 33 %
:sta: :sta: na predavanju u Srem.Karlovcima rece covek da ga nasi izvoze jer mi seljaci necemo da ga koristimo a oni u EU hoce :sta: :sta: :sta:
j..e lud zbunjenog.. :sta: :sta:
 
Ja sam zvao danas azotaru pančevo i imaju ga nisu mogli ništa više da mi kažu jer nije bio dostupan čovek zadužen za to.Samo mi je napomenuto da su čak i imali ideje da rentiraju neke poliester cisterne da se poljoprivrednici služe ali za sad ništa od toga.Sutra cena i ostali uslovi i način kupovine :cao:
Post je spojen: [time]1295550008[/time]
_________________________________________________
Inače ima na sajtu neko objašnjenje
http://www.hip-azotara.rs/index.asp?PId=198
 
UAN je tečno min. hranivo, azotno, urea amonijumnitrat. Pravi se kod nas i sadrži 32% azota. Primena je prskalicama i to je zemljišno mineralno hranivo, usvaja se 5 sati nakon primene, a delom se nešto azota usvoji i preko lista i to deo uree. Koristi se za prvu i korektivnu prihranu pšenice i predsetvenu primenu kod kukuruza, krompira š. repe. Mi u Institutu TAMIŠ i Heđi Ondrej koristili smo ga 2010 u kukuruzu. U varijanti UAN 250l/ha pre setve i u varijanti UAN 150l/ha pre setve + 100 l/ha do 4 lista kukuruza dobijen je veći prinos nego kod primene uree po celoj površini. Kod Ondreja je prinos veći za oko 250kg/ha a na polju Instituta 1200 kg/ha i to varijanta 150+100 l/ha UANA.
Cena je 17400 din/t + PDV (8%). U azotari, imao sastanak u ponedeljak 17.01., ne garantuju da će imati količine za prvu prihranu pšenice ali za drugu prihranu i kukuruz će biti. Kod primene na usevu koji je u vlatanju, pšenice, potrebno je promeniti dizne i kupiti dizne za primenu tečnih hraniva. Prva prihrana i predsetvena primena kao i prskanje do 4 lista idu običnim, lepezastim, diznama. Postaviću prezentaciju.
Garisa.
P.S. ne znam zašto se neki osećaju "j.l.z"?

http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/content/primena-uan-osnovna-prezentacija ::namigivanje::
 
garisa je napisao(la):
P.S. ne znam zašto se neki osećaju "j.l.z"?
Garisa,
ja sam odusevljen predavanjima kojim sam prisustvovao ja uopste nisam J.L.Z. komenatrisao na Vase izlaganje i samu primenu vec na komentar u predhodnom postu.Ja Vama verujem i ako bog da malo srece i para ja polako ulazim u te za nas nove tehnologije
Zainteresovan sam sa 5ooo litara UAN-a :bravo: :bravo:

Na ovaj kometar sam reagovao J.L.Z.............Raspitivao sam se za tecno djubrivo UAN, pronasao
podatak da na povrsinu od 1 ha se stavlja 100 l UAN-a + 200 l vode.
Mada kazu da je to propala stvar. Najavljivano pre par godina, kao nesto
ekstra, kad ono corak.
 
Dođeš sa cisternom u azotaru i napuniš.
Mislim da je to jedini problem što većina nas nije spremna za takav poduhvat zato i šire mase nisu zainteresovane.
Što je neki član u ranijim postovima pisao kako je pre neku god. bilo u sav glas a posle ćorak.Mislim da je taj ćorak bio samo zbog transporta.
 
nisam bas siguran da ce to da moze.
mozda potpada pod "transport opasnih materija".
ako potpada, nije se s tim zayebavati.
pride, panduri ima da te ocerupaju u tom slucaju.
 
Svima kapa dole na komentarima jer su tu pitanja, problemi, razmišljanja i sl. Nisam mislio nikog da prozivam ali hajdemo ovako: onima koji su bliže kao npr. Alibunar ili do 100 km azotara može da donese cisternom od oko 4-5 tona, treba jos proveriti. U prezentaciji, stavljena adresa iste, 1 litar ima oko 1.2-1.3 kg. Znaci tona je nesto vise od 800 kg. Potpuno je bezbojan i neagresivan. Mislim da jedino prikupljanje kanistera većeg broja 5-10 u jednom mestu ili više ima smisla da ako treba dostave i više puta. Mi u Institutu koristimo oko 2000 litara samo za oglede. I dalje kada dogovaramo idemo na klasiku urea i kan a nemamo gde da ih smestimo i stalno tražimo radnike za istovari-utovari i sl. Ovo đubrivo je OK, nadam se da ako je drugima dobro trebalo bi i nama. Kod kukuruza i okopavina treba da se unese u zemlju setvospremačem kod predsetvene primene, zbog visokih temperatura. Specifično je prilikom prihrane kukuruza. Jedan moj drugar, sada vodi jedno imanje a bio je prošle godine u azotari po imenu Emil Lotrean, planira Uan za 550 ha pšenice i 150 ha kukuruza u 2011. Još nešto, "Karbamid" staje sa radom početkom februara, sledeće pokretanje niko ne moža da predvidi i da kaže: " E 5. marta ima UAN-a!".
Izračunaću cenu azota pa da je uporedimo. Postaviću je na forum.
Pozdrav i dobar pravac diskusija neka se nastavi,
Gariša. :ppozdrav:
 
Ako donose na kućnu adresu ja sam odmah raspoložen za cc 8-9 kubika.
Ali danas mi je gdin Slobodan Momčilović inače zadužen za prodaju UAN-a u azotari rekao da trenutno nema ali biće u martu,tj ima i sada al je sve naručeno.
I oko transporta je rekao da moram doći do azotare po njega.
Meni nije problem kućno skladištenje nego transport.
Čak iako bi se transport platio po nekoj razumnoj ceni (znači da pokrije troškove)
ja bi uzeo Mislim da bi zadovoljstvo bilo obostrano ako se reši to pitanje
 
Eto i ja bih hteo da kupim dva kanistera, 2000 litara.

Možda treba lokalno da se organizujemo, pa kad se nakupi 5-6 hiljada litara, platimo prevoz i gotovo.

Ili dogovorimo sa azotarom 20 tona, ali uz uslov da istovar bude na dva tri mesta. Napr. jedan deo negde u Sremu, jedan deo negde kod NS, i jedan deo negde kod Vrbasa.
Pa svako od nas na dogovoreno mesto dođe traktorom i prikolicom, pa se tamo pretoči. :ideja:
 
Nazad
Vrh