Tarupi

V-obimna brzina (80m/s)
D-prečnik rotora sa noževima (m) npr. 0.8m
w-ugaona brzina (sekund na minus prvi)
i-prenosni odnos (redukcija veće od jedan )
w ulazno - broj obrtaja priključnog vratila (540 o/min=56.52 s1)
w izlazno- broj obrtaja rotora (sekund na minus prvi)
*-množenje
PI-3.14

V=(D/2)*w =(D/2)*(2*r*PI/60) sledi n=(V*60)/(D*PI)=1910.8 o/min

i=(w ulazno) / ( w izlazno) = 0,2826 što znači da je multiplikacija ("ubrzanje" obrtaja) za 3,53 puta

Nadam se da sam pomogao bar nekom ! :cao:

svaka cast kiki

nego sto se tice racunanja nije problem mene zanima jesili siguran da je V=80m/s
jer cini mi se da jeste ali nisam siguran dal sam pomijesao nesto u mojoj glavi :zli:

Ne ti si naveo 80m/s . Znam da ploče za sečenje se vrte tom brzinom :haha: , za sečke ne znam ima tu ljudi kojima je struka poljomašine .

Danas u firmi sam nasao podatak da je broj obrtaja secke na ZMAJ-u 222 1700 obrtaja u minutu pri 540 obrtaja prikljucnog vratila traktora, a da je precnik rotora D= 0,55 m
Iz formula koje je dao nas uvazeni kolega KIKI mozete dobiti trazene podatke :ppozdrav:

Izgleda da sam ja ipak bio u pravu da je obodna brzina od 80 m/s prevelika za tarupe. Po ovome što je član "panonstib" izlazi da je obodna brzina sečke na ZMAJ-u 222 oko 50 m/s.

Za obodnu brzinu od 80 m/s trebalo bi da broj obrtaja vratila iznosi skoro 2800o/min, ili pri pomenutim obrtajima od 1700 o/min trebalo bi da je prečnik rotora 90 cm.

Mjenjao rotodrljaču 3m za ovu rotacijsku kosilicu Perfect 2,45 m. Sad kad se uhvati vremena treba je pretresti, malo prepraviti, ofrabati pa poslije samo gas kroz voćnjak.

savoris je napisao(la):
jesi li dobio jos ::novac:: :sta:
kod mene takva ista kosilica se prodaje za 750 evra a RD od 3m krecu se oko 1500 evra

Moja rotodrljača je bila u kvaru (ošla tri zupčanika, semerinzi...) tako da sam dao jedan stari neispravan plamenik i tu rotodrljaču za tu Perfectovu kosilicu za koju je baja tražio 1450 eura.

Kad već brbljamo, možda sutra pazarim jednog Vladimirca. :haha: :haha: :haha:

Bećarina pusta je napisao(la):
Mjenjao rotodrljaču 3m za ovu rotacijsku kosilicu Perfect 2,45 m. Sad kad se uhvati vremena treba je pretresti, malo prepraviti, ofrabati pa poslije samo gas kroz voćnjak.

Ovo bi moglo da se prepravi za prednji hidraulik.... Pa još rotaciona pozadi....

Mislim da bi se to dalo rešiti jer zasad nemam izvod prednjeg kardana, a razmišljam da rešim uz pomoć hidro motora, tako da smer obrtanja nije problem, samo je pitanje dali bi imao dosta snage....

Bećarina pusta je napisao(la):
Morao bi onda staviti drugi multiplikator jer smjer okretanja kardana nebi pasao.
ja mislim da bi se to rijesilo tako sto bi se remenje ono dole stavilo drugacije , ako je moguce naravno

joj druze kod nas ako bi neko dao toliko para za ovu kosacicu proglasili bi ga malo fijuuuuuuuuu

aha evo nasao sam sliku ove za koju baja trazi 750 evrova
image0091u.jpg

bdw. pohvali nam se sa vlatkom ako ga pazaris :ppozdrav:

mityoo je napisao(la):
Mislim da bi se to dalo rešiti jer zasad nemam izvod prednjeg kardana, a razmišljam da rešim uz pomoć hidro motora, tako da smer obrtanja nije problem, samo je pitanje dali bi imao dosta snage....

Što se tiče prednjeg kardana na hidromotor tu ti nebi znao ništa kasti jer nemam iskustva, no ono što znam je da za malčer nema šanse da ga tera hidromotor jer iziskuje dosta snage. Jesenas mi se dogodilo da mi je malčer (2,25 m) na prednjoj strani NH T-5060 (106 ks) skoro ugasio traktor jer sam se ja zegledao negdi u stranu, a on nagurao kukuružnjaka pred sebe i op brzo na komandu i diži gore. U normalnom radu traži dosta snage na kardanu.

Možda bi ovu kosilicu i mogao terati hidromotor jer ona netreba puno snage za svoj rad.

@savoris: Teško bi to bilo kombinirat sa remenjem. Ova kosilica sa tvoje slike je u malo lošijem stanju od moje. Ma kako god bilo ja sam zadovoljan jer za popravak RD bi trebao barem 2000 eura i onda bi mi opet ležala, a ovo kad sredim imat će kod mene posla. A Vlatka idem danas vidit, pa ga možda (ako bude u nekom izglednijem stanju) trampim za plugove. :haha:

Danas sve pregledano, dotegnuto i tarup je pušten u drugu ovogodišnju košnju voćnjaka. Inače radi se o Gramip Tornado, zahvat 180-185 cm, radna brzina u normalnoj travi i na ravnom od 6-8-9 km/h.

Koliko se kreću četvoredni tarupi, polovni naravno, a koliko može da se dobije za dvoredni u solidnom stanju. hteo bih da menjam.

Gledao sam na sajmu novi vucenu secku, pravi neki privatnik madjarskog porekla...
I iznenadila me je cena od 3200 ::novac:: pa sam se zapitao sta toliko vredi na njoj, da nema mozda pozlacene lezajeve :sta: :sta:

Dobrinčan je napisao(la):
Gledao sam na sajmu novi vucenu secku, pravi neki privatnik madjarskog porekla...
I iznenadila me je cena od 3200 ::novac:: pa sam se zapitao sta toliko vredi na njoj, da nema mozda pozlacene lezajeve :sta: :sta:
Ne cela je pozlacena, zbog zastite od korozije :haha: :haha:

mims je napisao(la):
Koliko se kreću četvoredni tarupi, polovni naravno, a koliko može da se dobije za dvoredni u solidnom stanju. hteo bih da menjam.

Mims kakav tarup imaš, i u kakvom je stanju. Ima li neka slika.
Ja sam zainteresovan za dvoredni tarup.

Nazad
Vrh