Tarupi

harry je napisao(la):
savoris je napisao(la):
harry
od cega ti je raduktor i kolika je redukcija?
Ovaj je od kombija VW LT redukcija 4,5:1 , inače ugrađujem najčešće BMW,oni su redukcije 4 : 1
D li neko može da mi objasni oko ove redukcije da li za jedno okretanje kardana nož se okrene 4 puta ili obratno za jedan okret noža treba 4 puta kardan da se okrene?
Ako je redukcija mislim da treba da redukuje obrtaje 4 puta kardan a 1 put nož :sta:

redukcija moze i da usporava i da ubrzava
kod vecine ovih ''helikopter malcera'' je redukcija 1:2 znaci ubrzavas , ovdje zavisi od precnika rotora koja je redukcija tj. prenosni odnos ako hoces tacnu mjeru

a ako mislis da pravis nesto racunaj tako da ti obodna brzina noza bude oko 80m/s

Savo hvala na savetu!
Imam reduktor od berača zmaj pa sam hteo da napravim ili bočnu frezu ili malčer zavisi za šta odgovara.Ja bih radije frezu jer mi je potrebnija u voćnjaku . Da li znaš možda koliko bi trebalo da ima obrtaja freza pri oko 500m obrtaja kardan.

Ako sam te razumeo dobro za brzinu noža po obodu 80m/s
Prečnik noža 1m obim 3,14 obrtaji 500 u min ili 8,33/s to je 26,1 m/s i redukcija 1:4=104m/s
Nisam siguran da li je matematika dobra :sta:.

@ savoris

Savo, zar nije prevelika obodna brzina od 80 m/s? Nisam stručnjak za tarupe, ali smatram da je to prevelika obodna brzina za te prečnike noževa na tarupima. Optimalna obodna brzina kod kružnih testera je 50m/s, a sa povećanjem prečnika ona se smanjuje.

Po tvojoj računici ako bi redukcija bila 1:2 onda bi prečnik noža trebao biti 1,53 cm, a kod klasičnih tarupa kao što su na beračima redukcija bi trebala biti 1:8,5, što mi se čini u oba slučaja jalo veliko.

Moždanisam u pravu, pa bi dobro bilo da napišeš gde si našao taj podatak o obodnoj brzini tarupa.

Pozdrav iz Kule. :ppozdrav:

moguce da sam pomijesao pojmove oko obodne brzine , ne da mi se sada racunat ali znam sigurno da helikopteri rade od 1000rpm pa do MAX 1500rpm , pricamo o preciku 1.5m
kod fabrickih malcera je redukcija 1:1.9 do 1:2 zavisno od proizvodjaca , i ovaj podatak je siguran

Mirko zar se povećanjem prečnika proporcijalno nepovećava i brzina?
Ako bi traktor ima 5 puta veći točak zar sa jednim obrtajem ne bi otišao i 5 puta dalje?
Broj obrtaja je konstantan(npr 500 o/min) i vreme je konstantno ,O=2rp ako je Prečnik 1 m znači da obod noža pređe u jedinici vremena jedan krug to je 3,14 m ako smanjiš prečnik za pola on će za isto vreme napraviti isti krug ali će obod noža preći put od 1,57 m.
Ako ima neki mašinac neka pojasni malo ja sam prehrambenac ::namigivanje::

@ talianu

U pravu si. To sam i ja isto napisao: sa povećanjem prečnika noža se povećava i pređeni put, a pri konstantnoj brzini se povećava i obodna brzina.

Reduktor reducira broj okretaja dok multiplikator povećava izlazni broj okretaja. Na mom tarupu je multiplikator sa prijenosnim omjerom 1:1,3 što će reći da pri 540 okretaja kardana noževi se okrenu 702 puta u minuti. Na tarupima (rotacijskim kosilicama ovoga tipa) koji su predviđeni sa lakše poslove košnje taj broj okretaja noževa je veći.

Okrim je napisao(la):
@ savoris
.... Optimalna obodna brzina kod kružnih testera je 50m/s, a sa povećanjem prečnika ona se smanjuje......
Okrim, sve si lepo objasnio pa si onda napravio lapsus u zakljucku i otuda mala zabuna. Ako je na primer zeljena obodna brzina 50m/sec a povecamo precnik alata, onda treba da smanjimo broj obrtaja da bi zadrzali istu obodnu brzinu.
:ppozdrav:

@ tar

Upravu si. Nisam napisao, a mislio sam na brzinu.

Dakle, sa povećanjem prečnika radnog tela, treba smanjiti broj okretaja u jedinici vremena
da bi se zadržala obodna brzina.

Sve ste dobro napisali samo izraz koji ste koristili "obodna brzina" se u mašinstvu pravilno kaže "linijska brzina"! To je brzina koja je proizvod ugaone brzine( broja obrtaja) i obima koji opisuje rotirani krak...

Tako nekako je glasilo.... jbg pre 15 godina sam to učio, pa se pomalo zaboravlja....

Tek sam sad primjetio na prethodnoj stranici komentar clana Sumar. Odzacki tarup da imt 540 tjera samo 2. ili 3. sporom?!?

Ja zmajev sa 28 nozeva isto vuceni, sa istim takvim reduktorom tjeram u kukuruzovinu 2. DIREKTNOM pri 1500 okretaja motora, a ako je uzbrdica, onda 1. Traktoru nije nit najmanje tesko raditi u kukuruzu pri ovoj brzini, kao ni tarupu. Stabljike duhana takodjer mazem 2. direktnom ako su slabije, a ako je jak duhan, idem 1. Radni zahvat mu nisam mjerio, ali je "dvoredni". Nozeve na njemu imam sa SIP beraca i ostrim ih svake 2. ili 3. godine. Godisnje s njim uradim oko 10-12 jutara stabljika duhana i 2-3 jutra kukuruzovine. Nikad ga nisam na hidraulik kopcao i s njime sam vrlo zadovoljan. Tjerao sam ga cak u sikaru i mljeo je granje debelo 5cm i manje tu je tek islo 3. sporom.

talianu je napisao(la):
Bećarino pošto si upućen u tematiku koliko je potrebno obrtaja za bočnu frezu?

Morao bih pogledati taj podatak za bočne freze. No za klasične freze ulazni broj okretaja kardan je 540 (ili 1000 kod većih i težih freza) dok se rotor sa noževima okreće od recimo 150 do recimo 280 (broj okretaja ovisi od veličine i namjene freze).

Ja imam gramipov malcer 220gs55
radi ekstra samo treba dobar traktor .ja sa mtz 82 ga gonim malo se muci ruja ali zato pravi dar mar u tuluzini brija do zemlje .jesenas sam malcovao tuluzinu .zatim dava puta presao tanjiracom i posejao psenicu

isidor je napisao(la):
Ja imam gramipov malcer 220gs55
radi ekstra samo treba dobar traktor .ja sa mtz 82 ga gonim malo se muci ruja ali zato pravi dar mar u tuluzini brija do zemlje .jesenas sam malcovao tuluzinu .zatim dava puta presao tanjiracom i posejao psenicu
pretpostavljam da je to sirina od 220cm ?

ja imam ponudu da uzmem 225cm ali me strah da ce biti prenaporan za moga rusa 52ku

sta ti je tuluzovina :sta:

Nazad
Vrh