Tarupi

Valja li nesto ovaj nas ucinak ?

http://sendvid.com/n5xbod26

wp20150831008.jpg

wp20150831009.jpg

Koliko 539 trosi po jutru u kukuruzovinu sa roto maljerom ili ga tako zovu. Princip rada kao travokosacica samo zahvata 1.5m.

Interesuje me da li se isplari kupovati roto malcer iz razloga sto planiram da radim usluzno sa njim a i za svoje potrebe. Recimo kod mene u selu je tarupiranje 1600-2000 din po jutru sto kroz naftu izadje od 11-14lit. Ako ferdza potrosi manje gledano kroz naftu onda se isplati investirati u tarup.

Interesuje me da li se isplari kupovati roto malcer iz razloga sto planiram da radim usluzno sa njim a i za svoje potrebe. Recimo kod mene u selu je tarupiranje 1600-2000 din po jutru sto kroz naftu izadje od 11-14lit. Ako ferdza potrosi manje gledano kroz naftu onda se isplati investirati u tarup.

Posjedujem Roto malcer zahvata 1.5m i mogu ti reci da je rad u kukuruzovini s malim traktorom (539 i 549) jaaaako neisplativ usluzno. Za svoje potrebe na manjim parcelama je super stvar. U kukuruzovini bila uspravna ili polegla, iza kombajna ili beraca, svejedno mu je dosta tesko (gas na 1800 i 2. spora a ako je slabiji kukuruz i 3.) i jaaaako se brzo zatupe nozevi. Prasinu da ni ne spominjem...

Za usluzan rad je pravi melcer i samo deri, mnogo ga je lakse terati u vecoj masi a uradi bolji posao i mozes ici brze osjetno s njim posto je to ipak namjenska masina za razliku od rotomalcera. Ja s rotomalcerom nema sto nisam malcirao ali glavnina usluznog posla su mi kosenja vocnjaka, basci i tome slicno. Malcirao sam i kojekakve medje, sikare, zarasle njive gdje je trava bila vislja nego auspuh na 539 (slao sam vec slike, katastrofa ziva).

Moj glas svakako malcer s livenim cekicima (ne ovo sto Srdjan nudi) i nemas problema.

Hvala Bobo na sugestijam. To je bas sporo i definitivno odustajem od roto tarupa. A kako bi se 539 ponaso sa vucenim dvorednim tarupom?

Koji prenosni odnos bi odgovarao na "domaci" tarup sa jedan rotor, zahvat oko 1.6m? Imamo ram od setvospremac koji se ne koristi uopste, neki ruski diferencijal valjda iz lade ili neki fiat, odnos je 1:3.75 kad se prepravi, i ostale sitnurije koi su potrebni.

Da li ovo moze da sluzi I kao secka za slamu I kao tarup za kukuruz?
I da li ima nekog efekta ako se kukuruziste dodatno tarupira, posle secke na adapteru? Ili samo lepse izgleda njiva?

Nekako mi se cini da ne bi bas puno efekta dalo u kukuruzu i suncokretu zbog toga sto su mali nozevi, ali ne mogu da tvrdim jer nikada nisam radio sa takvim tarupom.

kupio bih neku masinu da mogu da seckama slamu. ali da mogu da je koritim i za stapove suncokreta.
ali po mogustvu da ne moram kombajnom da kosim do zemlje, nego sa tim tarupom-seckom da predjem preko cele povrsine njive, ako ste me razumeli, dajte predloge.
necu nove iz beceja ili majevica, zato sto nemam 4-5r hiljade da kupim novo.

To nije tarup nego Kondicioner za seno u otkosima kao ovaj na snimku....................

Ovo sto je Manjevic postavio je sjecka za slamu. Kondicioner ni jedan nema ni usmjerivace a ni kontranozeve kao ova sjecka sto je manjevic postavio, pogledaj malo bolje sliku. Ovo je stroj napravljen za sitnjenje i razbacivanje otkosa iza kombajna a sto se kukuruzovine tice, samo mozes probati pa vidjeti kako ce raditi...

Hristos se rodi.
Treba ovih dana da konacno uzmem tarup, planirao sam jos prosle godine ali mi se finansije iskomplikovale.... U svakom slucajau vec sam bio prelomio za ovaj zanon tml 130. Medjutim pokolebase me neki koji tvrde da zanon u zadnje vreme skoro svedelove uvozi iz Kine i samo ih farbaju u Italiji ili gde vec. Sada se vec mislim da li njega ili del morino centurion 132. Ovj drugi je cak i jeftiniji. Koji od ova dva? Ili neki treci? Treba mi za malinu, borovnicu, dunju... voleo bih da bude sa cekicima, mislim da su bolji. Ajde nekio iskusniji da pomogne malo. Unapred hvala. Pozdrav.

kupio bih neku masinu da mogu da seckama slamu. ali da mogu da je koritim i za stapove suncokreta.
ali po mogustvu da ne moram kombajnom da kosim do zemlje, nego sa tim tarupom-seckom da predjem preko cele povrsine njive, ako ste me razumeli, dajte predloge.
necu nove iz beceja ili majevica, zato sto nemam 4-5r hiljade da kupim novo.

Mogu da predlozim klasican zmajev vucni od 4 vrste, pisao sam vec o njemu u temi, ja sam sa rusom od 80ks radio 4kj za jedan sat u kukuruzu, moze se raditi i suncokret , mada ja nisam, a za zito mislim da bi trebalo promeniti nozeve da budu ravni a ne zakrivljeni.

Manjeviću imam ja jedan tarup koji mi ne koristi ničemu traba uložiti malo u njega,ja sam ga nabavio dok nisam ugradio sečku za kombajn ali sm radio samo sojinu slamu sa njim mada nije za to predviđen.
Kukuruze i suncokret radi idealno.
da bih ga u zamenu za nešto 200-300 e.

Nazad
Vrh