Tarupi

Prijatelju nikad nisam cuo za tu marku traktora. Imam ja razne malcere , koji odgovaraju takvim terenima kakav je kod tebe. Samo neznam koliko je jak tvoj traktor i dali moze da tera 2.8m malcer.

Ma nema potrebe za tom sirinom, bitno je da ima pomeranje 60cm, moze sirina 1.5m, traktor ima 35 konja, i bitno je da zbog kamenitog terena ima prilagodjene nozeve. Ne znam o tarupima nista pa bi mi znacila neka slika nozeva koji odgovaraju, proizvodjac koji je dobar, kao i model koji bi preporucili.

Hvala u napred!

Tebi treba malcer ( kako ga popularno zovu) sa cekicima. Nikakvi nozevi ne dolaze u obzir. Trazicu neku sliku po internetu i zakacicu da vidis nasta lice ti nozevi koji su teski oko pola kila.

Za 2.8m potrebno je 100ks traktor. Tebi je sasvim dovoljan malcer od 1.3m ili malo siri , koji ima lateralno pomeranje.

Evo 3 komada , sva 3 imaju lateralno pomeranje.

mtotqg.jpg
2w747k0.jpg
2564fnt.jpg

Ljudi, sta biste preporuculi za seckanje slame posle kombajna? I ponekad za suncokretiste I kukuruziste. Ali prvenstveno za seckanje slame.

Za slamu treba da ima motike kao freza . Nije bitno koja je marka , samo su radna tela bitna.

Nikako motike kao freza, sta ti pricas?!? Za slamu idu ravni nozevi (klateci na rotoru) i ravni protunozevi (fiksni na kucistu malcera)... Nikakve motike kao freza, cista glupost.

Imao sam vuceni ZMAJ malcer, kako ih zovete TARUP... na njemu su bili nozevi sa SIP kukuruznog beraca tukao je kukuruzovinu i stajacu i iza zmaj 142 bez problema, stabljike od duhana obranog je mljeo u prasinu ali slamu kad sam probao, samo ju podigne sa strnja i ZABIJE u zemlju i samo napravi jos gore nego sto je bilo. Bez protunozeva se slama ne moze kvalitetno i efikasno sasjeckati pa da je ne znam kakav malcer u pitanju... Naravnop da se moze ali se treba ici jako sporo i do zemlje a to je ekonomski jako neisplativo. Jednostavnije je na kombajn namontirati nekakav razbacivac iza ako se vec nema para za sjecku i to je to...

Ova slika je cekic.
2wobwpi.jpg

- - - - - - - - - -

A ova slika je noz koji se kace po 2 u paru , stavlja se jedan na levo , a jedan na desno okrenuti.

jjw9rb.jpg

Zdravo svima, kakvi su Agrostroj Odzaci tarupi po konstrukciji? Jel ima smisla gledati takav neki? Nasao sam jedan iz 1966, malo zaboravljen :)

Dragane znam ja dobro sta je cekic na malceru a sta je noz... Imao sam nozeve sa SIP beraca na mojem malceru i to 28 komada. dva reda "lijevih" i dva reda "desnih" naizmjence. malcirao sam od travnjaka do sikara kojekakvih stvarno svega i svacega. Malcer je bio vucni ZMAJ proizvodnje koji ide pokraj traktora tako da sam ga terao po kojekakvim kupinama a traktor je isao po pomalciranom.

U slami bez fiksnih protunozeva neces postici nista, samo mozes pogorsati stvar. Kao sto rekoh slamu koja stoji na strnju samo "zabije" blize zemlji, sjeckanja tu nema jer nista ne zadrzava slamu u malceru, nego ona kroz njega samo "proleti". Ako komsija nije poorao strnjake, poslikat cu da vidis kako je to "pomalcirano" malcerom s cekicima, brijano do zemlje i opet ima slame u otkosima koliko ti srce zel ia to nije posao...

Netko na forumu je od vucnog zmaj malcera pravio vucnu sjecku za slamu i to je i meni bio cilj ali eto, desilo se da prodam malcer ali je covjek fino odradio protunozeve i stavio klatece ravne kao za sjecke za kombajne na rotor, haubu podigao i na nju stavio usmjerivace mase da se slama rasiruje po cjeloj sirini otkosa i stroj radi SUPER.

Bobo ja nisam ni sumnjao u tvoje znanje, nego ima clanova koji neznaju ni sta je malcer , ni sta je tarup itd. A da ne pricamo o radnim elementima. Kod nas trgovci ladno prodaju rastresace trave , kao sitnilice biljnih ostataka (malcere i tarupe).

Mnogi mjesaju pojmove "malcer" i "tarup" ne znajuci da je "TAARUP" ni vise ni manje firma koja proizvodi (izmedju ostalog) i malcere. Vidjeli ljudi da pise TAARUP na stroju i tako naziv i ostao. Kad pricam ljudima da je tarup i malcer jedno te isto mnogi mi govore da je malcer slabije gradjen stroj koji radne organe vrti u smjeru kretanja agregata dok je tarup uvijek masivnije gradjen i vrti radne organe u rikverc i da ja ne znam sta pricam.

Razumijem da se prije nije imalo ovakav pristup informacijama kao sad al opet ne slusaju mladju generaciju jer "sta oni znaju"...

Nazad
Vrh