Tanjirače

Neko je spomenuo za te kratke imaju kosu vuču. Ja sam imao problem pa da vam prenesem.Sve je to stelovanja ako ide u stranu treba skraćivanje toplinga. Ja sam skraćivao i opet problem dok nisam prebacio u jos blizu rupu na traktoru da maksimalno mogu da skratim i tako rešio.
Pretpostavljam da je sa većinom kratkih koje nisu X to slučaj.

Imam fop 3m i plitko ide jer je sistem valjaka lose resen. Mi smo ubacivali parcad od 10cm cevi da bi valjak odigli od zemlje i sad radi ok.

Kosa vuca iskljucivo podesavanja dubine prednje i zadnjeg reda tanjira. Mora biti jednako opterecenje i nema kose vuce.

Imam fop 3m i plitko ide jer je sistem valjaka lose resen. Mi smo ubacivali parcad od 10cm cevi da bi valjak odigli od zemlje i sad radi ok.

Kosa vuca iskljucivo podesavanja dubine prednje i zadnjeg reda tanjira. Mora biti jednako opterecenje i nema kose vuce.
Pre bih rekao da je lagana tanjirača, jer kad ste odigli valjak ubacivanjem materijala, on je svojom težinom opteretio tanjiraču za svoju težinu i ide dublje. Mi smo tako kod nas Satex opteretili čisto probe radi, pa je radila bolje, i kasnije smo dodali tegove, a valjak vratili normalno kako i treba da bi kopirao lepo teren.

Oko kose vuče, topling treba da je podešen tako da rade podjednakom dubinom prvi i drugi red, a onaj za smicanje prve baterije, tako da ne ostaje ne obrađeno kad prođe tanjirača, ali opet ima kose vuče, jer prva baterija ide u tvrdu zemlju koja je neobradjena, i druga već u delimično obradjenu. Zato je rubin 10 napravljen kako je napravljen.
Ako mislite da nema, raskačite bočne stabilizatore, i samo će vam se kasti.

I ja sam prošli vikend probao jednu njivu. Dubina i sirnoća slična ali mnogo ostataka.
Sumnjam da može sejalicom a da ne guši? Čak i da razbacim rasipačem pa opet zatanjiram gde će koren pšenice ako ima malo ili nimalo zemlje i odmaĥ ja na suvom listu kukuruza, zar neće takva zrna pre uvenuti nego probušiti kroz ostatke u zemlju?
Samo jednom sam sejao u tanjirano i to baš teškom vučenom koja je prešle tri puta i na veću dubinu i sakrila ostatke. Rod je bio slabiji i oranje te jeseni puno teže al ajd da ovo dvoje bude do drugačijeg vremena te godine.
Uvek sam orao i sejao na čistu zemlju.
Evo moje pređeno jednom, i kad pređem još jednom opet će biti "prljavo".
0e460355698b7004769f864066006bd4.jpg
b54cfb816735952e3aecc9a45a209f83.jpg
64bc94399d1157e04dbc02a624ddd73b.jpg

Kod nas nisu uslovi za tanjiranje, jako je tvrdo i suvo. Ne može tanjirača da zatrpa žetvene ostatke jer nema čime da ih zatrpa. Tanjirača samo skače po njivi.
Verujem da je i kod tebe isto, mora se čekati kiša

kod nas lagano ide tanjiranje osim sto je problem sto se tanjira prasina,zetvenih ostataka nema jos i vetar razduvao to malo,samo cekamo kisu

Nazad
Vrh