Tanjirače

Bio je inzinjer iz Turske, i zastupnik uvoznika.
Neki zajednicki utisak je da za tu sirinu i ovu masu treba vise hp. U normalnim uslovima masina radi odlicno sa 90hp i nekih 12km/h ali za ono za sta je ona meni prevashodno zamisljena, nije.
Koja je sirina tanjirače kao i njena težina? Kad već neces reci koji je brend, što je totalna glupost, reci barem ova dva podatka.
 
A diskove koje su uzeo? Kod mene su 510, hteo vece, ali gazda satexa me ubeđuje da su ti dovoljni, i zajebem se što nisam zamenio odmah. Lepo je radila suncokretiste, i reko nema potrebe, ali ipak trebaju što veći. Mada rekao je ako ne bude radila da će zameniti. Ali tek kasnije smo uvideli, kad je bilo kasno.
 
Isto 510. Ja nisam hteo veće. Dublje od 15 cm nema potrebe da radi a manji diskovi se brže okreću i bolje sitne i mešaju zemlju...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Bolje mešaju veći diskovi, jer imaju veću površinu zahvata mase. . To što se brže okreću, nema baš nikakvog uticaja, i ne znam zasto se svi toga drže. Npr Lemken rubin ima diskove od 610mm pa na više, a radi, pa mislim najbolje od svih mogućih tanjirača. No, htedoh reci, da ti manji diskovi imaju problem kad se ide drugi put, , hoce nosač da gura zemlju ili grumen/busu.
 
Pa ograničiš dubinu na valjcima da ne ide toliko duboko da gura...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Bice da je lagana. Optereti je sa nekim tegovima, ili digni valjak u vis nekako, pa vidi da li bolje radi. Nema mi logike obrazloženje inženjera, da nema dovoljno ks, a traktor je vuče 12km/h. Da nema dovoljno zdrebaca ne bih je mogao vuci ni 10km/h. A to sto si je ti vukao je sasvim dovoljna brzina. Pri većim brzinama ne radi lepo i ne pravi ravan teren, već skakuće. Mada mogao si i neke slike postaviti kako izgleda teren posle nje.
 
Ne znam kako kod vas, ali kod nas te kratke ispod 14 km/h slabo rade posao, pogotovo u kukuruzištu. Mindjušar tera i preko 18 km/h i nema skakutanja nikakvih. Na valjcima namestiš dubinu, fina regulacija skroz dole i na toplinku je izravnaš da stoji ravno i samo vatra...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
I pri tim brzinama bude ravna njiva? Kod nas vrat da polomis koliko napravi neravno kad se vozi tako brzo. Topling slobodan normalno, i hidraulik.
Ne znam dal to skakutanje zavisi od tipa zemljišta, ali kod nas sam primetio to kod više tipova tanjirača. Čim ona ne napravi ravan teren, ona skače. Džaba I teret i sve kad je velika brzina, i ne može da održava konstantnu dubinu.
Kod nas peglaju ovi sa Amazon od 15-20km/h, i ne mare. Ušli jednom kod mene pa sam sejao taj deo, pa ti je strasno, da ispadnem iz sedišta koliko je neravno. Vaderstad od 8t, pa ista situacija zbog velike brzine.
I kakve veze ima tip valjka sa skakutanjem tanjirače?
 
Danas sam gledao kako radi LandStal kratka tanjirača.Radni zahvat 4 m agregatirana sa D.F traktorom od 200 ks ide po njivi ne brže od 4-5 km/h a posao urađen fantazija doduše drugi je prohod u pitanju ali jako lepo izgleda.Valjak je paker koliko sam video.
 
Ja tanjiram od 14,5-15 km/h, iza mene ćale seje sa 577 u 3. brzoj na 1300-1500 obrtaja, ne ide brže zbog sejalice da lepo useva...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh