Svrljiška kokoš

GORAN II

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
9
Svrljiška kokoš je nastala početkom 20. veka na području Svrljiga u Srbiji nekontrolisanim ukrštanjem različitih rasa koje su uvezene u Srbiju, a najzaslužnije za njene rasne karakteristike su rase Australorp i Langšan. Svrljiška kokoš je crne boje, nese jaja visokog kvaliteta, veoma je otporna na bolesti, vremenske uslove i ima veoma razvijen prirodni instinkt leženja. Nije probirač u ishrani.

Svrljiška kokoš ima glavu srednje veličine, lepo operjanu s glatkim licem na kojem se istču oči. Oči su žive, crvene ili crveno-žute. Kljun je srednje veličine, crn sa izraženim nozdrvama. Podušnjaci su crveni, mali i ovalnog oblika. Vrat je tanak, dugačak i neznatno povijen u pravcu kljuna. Grudi su isturene. Leđa su srednje duga u obliku sedla. Rep je visok i ima lepezast oblik. Krila su priljubljena uz telo, jaka i dobro operjana i omogućavaju joj da leti. Bataci su snažni i dobro obrasli perjem. Noge su duge, visoke, zelenkaste boje s četiri prsta. Nokti su izrazito crne boje. Koža joj je bela, boja perja uglavnom crna, ali ima i crvenih jedinki.

Svrljiška kokoš godišnje snese od 100 do 120 jaja svetle ljuske, prosečne težine oko 55 grama.
Petao je težine oko 2 kilograma, a koka 1,5 kilogram.

Od 2000. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije provodi programe kojima se pokušava očuvati i ova autohtona rasa živine koja je bila pred izumiranjem.
 
Neznam odakle ti podatak da je Svrljiška kokoška nastala početkom 20-og veka i da u sebi ima krvi Langšama i Austrolorpa.
Ova rasa je autohtona srpska rasa i nastala je od gaji se na prostoru šire Srbije vekovima unazad, smatra se da potiče od srednje evropske-balkanske kokoši. Ne postoje crvene jedinke koje mogu da budu priznate kao svrljiška vec se toleriše da grla crne boje imaju perje na vratu crvene boje ili po krilima. Tolerise se još i prošaranost vrata perjem žute boje . Mada se teži na jednobojnoj crnoj boji perja.
Svrljiška bi trebalo da bude nešto slično ovoj na slici
_________________________________________________Post je spojen: [time]1233866934[/time]_________________________________________________
 
Ovo je zanimljiva rasa ukrasne živine, ali slabo se o njoj piše, ima ovaj zanimljiv članak

https://zoojagodina.com/?page_id=489

Ali slabo ima slika na internetu, čak nema ni čkanak na Wikipediji, ni srpskoj ni engleskoj. Ako ima neki zainteresovani odgajivač koji bi da odradi manju promociju ore rase kokošaka neka piše ovde ili da mi pošalje privatnu poruku ovde na forumu.
 
Nazad
Vrh