Svinjokolj i ulazak u Evropsku uniju

Spremite se ljudi na ponovno "cupanje brkova kulaka".....vidite da ovaj nas AV 'oce po vise osnova da nadmasi i samog TITA tako da i po mracnim stvarima ce ga nadmasiti

Svinji ne moraju da su obelezeni jer nije tako drasticna kontrola kao kod junadi. Jedina manjkavost je ta da kad nisu obelezeni vet. stanica nece da uradi pregled na trihinelu. E sad, ja nikad ni ne nosim, ali dodju ljudi kupe svince i hoce da rade pregled, ali bez markice ne mogu, tako da ih sve obelezim i ne mislim kome cu ih prodati.

Kod nas ni ne pitaju za markice ako nosiš na pregled, a 99% posto ljudi u mojoj bližoj i široj okolini pregleda meso na trihinelu...
Pregled je 300 dinara po uzorku...
U mome selu od 30-tak domaćinstava je za 10-tak godina bilo više pozitivnih nalaza....

A ovo za klanje goveda je stvarno zajebano, sestra i zet su mislili jednu jalovu kravu da isprangijaju, jedva smo ih ubedili da to ne rade...
Ovo što čitam za Mađarsku, da se dozvoli i kod nas, ne mora tri komada godišnje, dovoljno bi bilo i jedno po gazdinstvu...
A čitao sam i razne domaće predloge Zakona koji regulišu ovu oblast, bila je skoro usvojena odredba o zabrani bilo kakvog klanja u dvorištu, sve osim živine bi se moralo nositi u ovlašćenu klanicu živo, pa ti tamo zakolju (normalno uz masnu proviziju), i rascepe na polutke, i tako da nosiš kući da trandžiraš i praviš prerađevine...

Svinje moraju biti obelezene i vakcinisane protiv kuge, dok se drugačije regulativom ne promeni. A i kada se promeni, obeležavanje će ostati. Neobeležavanje može izazvati ozbiljne probleme u slučaju izbijanja kuge, ne daj Bože. Kontrola je slaba, ali ne treba se dičiti time da ste jači od lokalne veterinarske stanice.
Što se tiče klanja goveda, odavno je zabranjeno klanje goveda u domaćinstvu. To je bilo i pre jedinstvenog obeležavanja goveda. A sa neobelezenim govečetom normalno da nema problema sa odjavom ukoliko se kolje u dvorištu.
Još nešto, ovde u Srbiji, pijan vozač pregazi pešaka na pešačkom i pobegne. Tako da je sve besmisleno.

Upravo zbog kontrole prometa svinja. Ukoliko se negde pojavi zaraza bitno je gde se moze ocekivati bolest, da li je bilo širenja, kao i koliko ima prijemcivih životinja u nekom krugu. E sad ako je problem 100 dinara, onda je to drugi problem.
E sad bolje videh pitanje. Klanjem velikih preživara nastaje i veća količina konfiskata. Takodje vrši se i stručni pregled na liniji klanja. Postoje neke bolesti koje se otkriju na liniji klanja goveda. A realno retki su oni koji bas kolju goveče samo za svoje potrebe.

Poslednja izmena:
Ne vidim problem ako redovno vakcinišem svinje, što uredno radim, i to kuga, crveni vetar,šuga i gliste...
Ne prometujem svinje, tovim ih isključivo za sopstvene potrebe...
I gde je tu problem na koji ti ukazuješ?
Da nisi ti neki klaničar pa bi da zaradiš?
Ovlašćeni klaničar, dođe po bika koji je iščašio kuk i ne može da ustane,leži već 2 dana i ne ustaje, gazda u delirijumu, ne zna šta će sa sobom ( ni sa bikom), pod lekovima, bik ima 450-500 kila, NE SME DA GA KOLJE, ZAKON MU ZABRANJUJE i prodaje ga klaničaru pod prinudno klanje za 200-300 evra, a samo tele pri ubacivanju u tov je platio 400?
JEL' TO PROBLEM?

Ja nikada ne obeležavam prasiće koje tovim za svoje potrebe, a i inače nikada nisam prodao tovljenika, pa se lokalni veterinar ljuti na mene jer mu ne dozvoljavam pristup u dvorište da obavi tu radnju...
Onda sam mu rekao da ako slučajno neko naiđe u kontrolu, držim se priče da su krmci nabavljeni prekjuče iz ritova na Dunavu ili šuma Donjega Srema i zato nisu obeleženi...
Ondak se malo primirio i uredno me zaobilazi...
Trenutno imam 2 komada u svinjcu, kupio sisančad, jedno imalo 8 a drugo 7 kila...
Ovo od 8 sada ima 50, a ovaj od 7 jedva 30-tak...

Kako uredno vakcinišeš svinje protiv kuge, ako ne obelezavaš?
Klaničar nisam.

Normalno, pozovem Veterinara s kojim sarađujem i on vakciniše...
Ako nisi klaničar, daj mi objasni šta bi ti radio da se nađeš u ovoj goreopisanoj situaciji jednog mog suseljana sada već prošle godine?
Jel bi klao, il bi dao za tepsiju ribe, i još da skupljaš ljude i vučeš govedo od pola tone, živo, na rampu za utovar u kamion?
A ono se jadno dere ko da ga već kolju?

Ja bi ga zaklao i to nas 3-4 bi ga opanglovali, potrpao meso u zamrzivac i prodao po selu. Kod nas u selu kada neko kolje bika, to se proda meso unapred sve.

dobrodol@
Svaka doza kilapina mora da se pravda usnom markicom.
Za govece u slucaju prinudnog klanja mora da izadje vet. i napravi zapisnik i onda mogu da se razduze legalno markice (ako je obelezen).

Cek bre ljudi, jel ste vi to ozbiljni, pricate o prodaji i klanju zivotinja koje su pod terapijom? :sta:

Gazda iz moje anegdote je pod terapijom i lekovima a ne bik,biku je trebao fizioterapeut ili ortoped,al u nedostatku takvih onda ide pod nož..

Goveda ne smeju da se kolju kuci ako su obelezena,kod nas je dosta ljudi islo kod sudije za prekrsaje i placali su kazne zbog ne odjavljenih goveda(nisu klali nego su tako prodavali siptarima bez pasosa)i posle im djavo kriv.ja sam pre par godina morao da prodam kravu za 200 evra jer je bila izgubila kalcijum i nije mogla da ustane,mogao sam jedino da je odnesem u obliznju klanicu da mi je usluzno zakolju jer jedino tako sme da se kolje.

I ja sam zbujen sad oko markica i vakcinacija. Ovde na forumu sam citao od vecih tovljaca kako neko nabavlja markice i sam obelezava svinje. Cak sam video da se markice prodaju u mojoj okolini a znam i ja da veterinar mora kad belezi da da vakcinu i jedino tako se moze dobiti uverenje kad se zivotinja prodaje. Moje pitanje je sad da li postoji nacin da obelezim svinje kupljenim markicama i vakcinisem legalno i kasnije prodam legalno sa papirima. Ili mozda ne shvatam dobro sve ovo.

Послато са SM-J500FN

Ne vidim problem ako redovno vakcinišem svinje, što uredno radim, i to kuga, crveni vetar,šuga i gliste...
Ne prometujem svinje, tovim ih isključivo za sopstvene potrebe...
I gde je tu problem na koji ti ukazuješ?
Da nisi ti neki klaničar pa bi da zaradiš?
Ovlašćeni klaničar, dođe po bika koji je iščašio kuk i ne može da ustane,leži već 2 dana i ne ustaje, gazda u delirijumu, ne zna šta će sa sobom ( ni sa bikom), pod lekovima, bik ima 450-500 kila, NE SME DA GA KOLJE, ZAKON MU ZABRANJUJE i prodaje ga klaničaru pod prinudno klanje za 200-300 evra, a samo tele pri ubacivanju u tov je platio 400?
JEL' TO PROBLEM?

Kod nas je do nedavno bilo da si trebao potvrdu veterinara za prinudno klanje(kuci) , to su zabranili jer je bilo malverzacija (drzava hoce PDV) , sada prinudno mozes zaklati govedo/june samo u klanici , znam slucaj bik slomio nogu , morali ga viljuskarem natovariti na kamion i u klanicu , meso je islo gazdi bika , nije morao da ga proda. Imas pravo da zakoljes usluzno sebi u klanici june/govedo godisnje, neke klanice nazoves i imaju svoj prijevoz , odvezu i odes po polutke i platis , mislim da nisu pravili i za vise komada ali znam zadnje slucaje gdje neke inspekcija dobro sredila ali su klali i po 15 i vise komada godisnje sve na babu itd. A pravo klanja imaju samo ovlastene klanice , mora drzavni veterinar biti prisutan kod klanja goveda, bilo slucaja zabranili im klanje jer su klali bez markica ili prisustva vet.

Ako je govedo ili zivotinja pod lijekovima svakom je jasno da ne smije da se kolje, oni koji konzumiraju meso mogu da zavrse u bolnici , bio slucaj kod mene davno.

Za svinje nema tih problema , gazda sam stavlja markice i moze se klati kod kuce itd. jedinoo je pozeljno nositi na trihineloskopiju , bio ove godine slucaj nisu htjeli nositi pa zavrsili u bolnici.

Vi pricate o markicama, a kod nas cveta pregled mesa na crnjaka a ni vererinarska stanica ne pita od koje je svinje meso doneseno, jedino dobijemo papir da je pregledano.

Bravo North...
Uzorak mesa nosim kod ovlašćenog Veterinara koji vodi sopstvenu privatnu Kliniku, sve regularno, pregleda meso, obično jedan ili dva uzorka, kaže u redu je, platim koliko je rekao da košta, i usput me, onako već na vratima pita:
Jel ne treba Papir?
Ma jok, velim ja, bitno mi je da je pregledano, i da je sve u redu...
Taj Veterinar uživa priličan ugled u okolini kao dobar i savestan...
I šta, sad mi treba Onaj A.V. A.V. da mi soli pamet i trtlja po televiziji da uzimam fiskalni račun...
Što, da njemu punim džepove, a od tih para on meni, posle gomile predatih papira i potucanja i vucaranja i svađe i maltretiranja (uffff), po šalterima, DA 4 'iljade po Hektaru...
Aknem mu ga...

Nazad
Vrh