Suncokret 2025

Zaboravio sam da napisem na temu herbicidnog tretmana...Posto se setva obavlja u maju mesecu,veliki deo korova je vec izasao,tretman posle setve a pre nicanja=totalni herbicid+s metalohlor+terbutilazin. Kasnije pred spartanje tretman za sirak ako ima potrebe. Nikakav TBM,imazamoks,Vibala i sl...

Ma nisam neozbiljan,naprotiv mrgud sam...dakle ovako: Ono sto sam napisao o strucnjacima sa Novosadskog instituta je tacno,moj diplomski rad je bio na temi suncokreta. Ne treba suncokretu puno padavina,mnogo je bitnija akumulacija tj zimska vlaga.Zemljiste spremiti ranije za setvu,ja konkretno to radim oko 1. aprila. Setva nikad pre 1. maja. U fazu butonizacije ulazi krajem jula meseca,noci su duze i svezije. Koren se razvija vretenasto i ide poprilicno duboko. Na losijim zemljistima treba uraditi analizu i shodno tome djubriti...medjutim,kuce koje rade analizu zemljista daju sadrzaj hraniva ali ne i dostupnost istih. Odabir hibrida je takodje bitan. Kao najbolju semensku kucu smatram Singentu,pored dobrih hibrida imaju i dobar istrazivacki tim koji radi oglede za potrebe firme i mapiranje terena za pojedine hibride. Gustinu setve podredite terenu. Iz mog iskustva i sa 60% izniklih biljaka mozete postici dobar prinos. Plodored pozeljno min 4 godine na istoj parceli. Zakljucak; ako ne postizete prinose koji daju profit,menjajte nesto u procesu proizvodnje ili ga jednostavno izbacite iz setvene strukture. Otud moje pitanje uvazenim clanovima zasto su tako slabi prinosi!?
Nista ti nisi novo rekao, a da ljudi nisu vec probali. Zato i kazem da je bezobrazno nazivati ih neznalicama. Ipak i kod tih neznalica bice suncokreta 400-500kg po jutru dok kukuruza negde ima da bude 00000. Ko nam je kriv kad smo neznalice.

Veći deo suncokreta kod mene ove godine je prošao bez hemije. Uspeo sam da ga istotališem 7 dan pred samo nicanje i jedan deo je išao samo tretman za uskolisno.

Nista ti nisi novo rekao, a da ljudi nisu vec probali. Zato i kazem da je bezobrazno nazivati ih neznalicama. Ipak i kod tih neznalica bice suncokreta 400-500kg po jutru dok kukuruza negde ima da bude 00000. Ko nam je kriv kad smo neznalice.
Iz neznanja prelazis u patetiku. Nesto se mora promeniti ako su na tim kulturama slabi prinosi...ili promeniti kulture. Kuknjava ne donosi rezultate.

haahaha kolega @lucijan013 kao kolega @pajdas samo u jednoj drugoj temi

ko malo prati teme zna o cemu pricam

ovog za ministra suncokreta,onog za ministra kukuruza :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Malopre bio u obilasku.

Ovo je kondi

91733feb529d797f802988e605fe3f0f.jpg

81465d9989790754126a4acd05710677.jpg

Ovo neki pionir

b58f3a479ceb1280e9c85292724557cc.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh