Suncokret 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovaj je trebao biti skinut i pare od njega već potrošene

Danas konacno krenuo sa suncokretom prinos od 2,6t/ha do 3t/ha, vlaga od 7,5 do 10%. Prosek za sad cini mi se za naplatu 27xx kg/ha. Videcemo ima jos par njiva za koje mislim da ce ici preko 3t/ha. Le99 standardno dobar, Syngenta Suman za nijansu slabiji od njega. Oba u sredini imaju pomalo praznih zrna. Bas u nezgodnom trenutku im zafalilo vlage. Bice verovatno malo bolji prosek od prosle godine ali opet to nije kao u dobrim godinama.

Cudi me da je tvoj kombajn i da si ti kombajner pa da docekas da vlaga padne na 5. Sto se tice samoniklog nice on dosta godina posle zetve.
Skinuo sam 350kj suncokreta,sto moje,sto usluzno. Par puta je zetvu prekinula kisa,a neke parcele su bukvalno za 3 dana pregorele,jbga takva godina. Ja najvise volim da radim kad je vlaga 9-11%,ali ne mogu svu povrsinu da uhvatim sa tom vlagom. Ali i ovako sam prezadovoljan,bilo je i pozitivne bonifikacije,a i nisam premetio da sam imao manji prinos gde je bila vlaga 6%. Sta vise,hl nikad bolji. 2 zmajevke 9.5t. Pa daj boze da tako bude svake godine😉

U čemu je problem sa 6-7% primesa?
Zasto bi mi skidali 5% ako ne mora. Suplja zrna ce izbaciti i da radis sa 10% primesa. Uverio sam se da nije bas tacno da se bolje prodje sa vecom vlagom i vecim primesama. To je prica otkupljivaca, on na primese od 7% i 12 % vlage,uzme ukupno 8%.
Matijevicevi kod nas kad predje 10% vlage,prekidaju posao. Ne bih rekao da oni ne znaju sta je isplativije.

Zasto bi mi skidali 5% ako ne mora. Suplja zrna ce izbaciti i da radis sa 10% primesa. Uverio sam se da nije bas tacno da se bolje prodje sa vecom vlagom i vecim primesama. To je prica otkupljivaca, on na primese od 7% i 12 % vlage,uzme ukupno 8%.
Matijevicevi kod nas kad predje 10% vlage,prekidaju posao. Ne bih rekao da oni ne znaju sta je isplativije.
Ove godine se isto uverio, dve zmajevke iste, isti traktor, prva vlaga 11,7% 10 tona u zmajevkama razgrcane, druga tura posle par dana 7,9 vlaga isto 10 tona, treci put vlaga 6,2% 9200 stim da je tu gde je vlaga 6,2% tu je hektolitar bio los, izgoreo sav nesto a radio prvi u selu, na ove dve gde je u zmajevkama bilo 10 tona hektolitar bio 44 a u vlagi velika razlika. Samo laprdanje i netacna informacija da sto je vlaznije to je teze. Takodje primese smanjujem na minimum, 3,5% nisam presao ove godine ni u psenici i u suncokretu.

Meni je Subaro prošle godine merio u 2 zmajevke 11 tona nakokane fest.Ove godine ih još nismo napunili kako bi se uporedilo.

Pauza do daljnjeg.
Sumo Sun u ritu.
Toliko je presavijen da su pogače mestimično na 30 cm od zemlje.
c500fe7b49014325d419e95e32978af2.jpg
174f9a1dcb80225e905e4225aa324a0b.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Na koji razmak u redu je posijan?

Skinuo juče moj HE 144 sa 12% vlage i 25 metara/ha. Imali ljudi u selu od 12-26 metara, za sada. E sad, kad vidim vas u Bačkoj i Banatu da toliko imate po kj... onda::jako_besan::. Za ovu godinu je zemlja u ovom delu Mačve toliko mogla da rodi. Ima još 35-40 % suncokreta za skidanje.

Sejanje je bilo 16. aprila, razmak oko 25 cm. Kod starih mašina nikad nema precizne mere. Otišla 1 setvena jedinica i posejan 1 ha.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh