Suncokret 2018

Dogodine Boze zdravlja kod mene ce sansu da dobije NS Kruna ono sto gledam kod jednog naseg clana verujte mi taj ne zaostaje ni za KWS,Sindjentom ni za Pionirovim hibridima cak mi se cini da ce ih premasiti ove godine sa prinos i to podobro.

Evo sad bas gledao usput njive kod coveka iz susednog sela za kojeg znam da seje samo neomu, ista je kao i kod tebe na slici.bem ti ja takav hibrid kad u takvoj kisnoj godini on sazri prve nedelje u augusta,dok ostali hibridi lepo se drze kod nas.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Ovu godinu mozete vi slobodno nazvati kisnom, sto se nas ovde tice imali smo sa sigurnoscu u Junu i Julu manje od vas bar nekih 100 l a mozda i vise.
Neoma je strasan hibrid i ponavljam jako stabilan u prinosu.

Kako gde, ja Neomu probao 2 god za redom, promasaj cist.
Pionirov le25 2 god lepo rodio, posle i to corak.....
Prosle godine vise je dao NS Sumo nego pioniri, a sejao sam ga zato sto mi zafalilo seme pa sam kupio sto ostalo u radnji (ns sumo).
Ove godine sam pretezno njega sejao, za sada lepo izgleda i obecava.....

Po iskustvu iz mog kraja Kondi je najpostojaniji i najmanje osciluje, pogotovu u minusu mada čini mi se i on polako posustaje ili traži neku negu fungicidom ili slično...(neoma je prošle godine izbacivala i 700kg/kj dok se kondi držao na1600kg/kj) Le 99 vizuelno perfektan je na kantaru prošle godine bio lakši od kondija kod mene za oko 200kg/kj.
Ove godine zaorano 150kg/kj npk, predsetveno 125kg kana, setva 05.aprila na crno gardoprim pa posle fuzilejd, Kondi ovako izgleda.... (imao je uslove za sjajan prinos Ali ništa spektakularno....) Javicu sta kantar kaže....
a395f25e08601efbe68b14802fce1c44.jpg
8de751625cd1f25cf9760dde524239ea.jpg
2837f4ccbbf2db9efca9f99b5f603d8e.jpg
55eb1e418cb938c08b20dd86bb006b11.jpg
cdc43fd4b8719027e91be6a5347c2183.jpg

Послато са E5603 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Ume i on da podbaci i to dobrano ali kad su uslovi surovi tesko je svima desavalo se i da NS bude bolji ima tu dosta stvari koje uticu na prinos suncokreta zato je i nezgodan

Ja koliko sam kod nas ukapirao , pioneeri bolje rode u kisnoj godini od syngente a syngenta obrnuto,bolje rodi u susnoj

Bar tako pratim vec 3-4 god , ja iskljucivo samo pioneere sejem zbog hemije, ali da su nenormalno visoki jesu,prosle god su bili oko 2m , sad su preko 2.5 m, sta ce biti cuce se

Sent from my Redmi Note 4 using Tapadjoka :)

Ja sam nalopre obišao suncokrete trenutno mi pionir 99 bolje izgleda od neome.
Na jednom mestu u ataru ina nas 7-8 suncokret jedan pored drugog.Svi sejani između 10-20 aprila trenutno moj na 50 izgleda najsuvlji i najsitniji.ovi na 70 zeleniji,prvi komšoja i ja smo zajedno nabsvili seme iz RO a njegov dosta zeleniji.Moj koji dan posle njega sejan.Samo kod mene je predusev soja 3 godinem.Nažalost nisam slikao.

@Peet

Spremi ti kombajn za tvoju neomu,skidaces je u nedelju ili ponedeljak.

Skoro ista situacija i kod nas sa neomom mogu slobodno da je skidaju za vikend ili prve dane sledece nedelje, jer necemo dobiti kisu ove nedelje to je sigurno.

Ja video ovde kod coveka sejao je bas pred uskrs 5.04 isto je Neoma,kako su najavili ove cele nedelje 34+ zetvu ocekuje sl. ponedeljka najkasnije.

Prije 7-8 dana primjetio kod kondija jedno 1% ili vise da se osusio kompletan za 24 sata , potpuno zelen i najednom 100% uvenuo, nije nalio. Kod pionira le99 toga nema , prije 10 godina taj problem godinama je imao pionir kod nas a singenta nije. Kondi je na parcelama gdje vise od 10 godina nije bio suncokret, tako da plodored nema uticaja. Izrazito kisovita godina za sve suncokrete.

Nazad
Vrh