Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jel ima neko znanja ili ideje kako dokazati da je doslo zarazeno seme a nije mi ostalo nista semena od sejanja. Samo racun dge sam kupio seme. Izgleda su mi uvalili zarazeno seme kondija iz uvoza
Druze nisi jedini ,danas kopana jedna njiva kondija zbog cicka. Ujedno sam odma sekao biljke zarazene od plamenjace. Zaraza je 20% u proseku. Kontrolisao sam i sledecu i prethodnu parcelu koju je sejala tog dana sejalica i seme kondi. I ne nalazim ni blizu tu kolicinu zarazenih biljaka. E sada da lo je mozda jedna vreca u pitanju ili je do parcele odgovora nema. Isto tako nepostoji nacon da se bolest suzbije. Srecom vreme pogoduje da dalje zaraze nema.Jel ima neko znanja ili ideje kako dokazati da je doslo zarazeno seme a nije mi ostalo nista semena od sejanja. Samo racun dge sam kupio seme. Izgleda su mi uvalili zarazeno seme kondija iz uvoza
Ne znam ko si strucnjaci koji su ti to preporucili da radis zastitu. Kada ne postoji sredstvo za suzbijanje plamenjace. Covek strucnjak , neko kome stvarno puno se ljudi obraca za probleme u PSS Zrenjanin Ilija Bjelic izasao prekljuce sa nama na teren i lepo nam objasnio sve sto se tice plamenjace i da ljudi iz Prognozno izvestajne sluzbe grese sto savetuju ljude da prskaju zarazene parcele fungicidima jer je to bacanje parA. Nema nacina da se suncokret sacuva od plamenjace.Problematicna parcela oko 4 hektara je dobila u subotu tretman sa Ridomil Gold pa ce vidimo oce ista biti kako treba. Prilicno se razboleo. Najveci problem jer je bilo vodoleza na toj njivi nakon nicanja kad je imao oko 4 lista
Sto ne ? Ja sam prosle godine komsiji skinuo 2 vrste kukuruza, nije nista rekao, a I ove je posejao kod mene, tako da...
Iimas srece kao i ja sa tvojim komsijom...svake ali svake godine mi otkine red dva prskalicom...ove godine mi je usejao 4 reda repe,pa sam to pretamburao i odmakao se pola metra od medje sa svojom redom suncokreta,ali majstor se ipak potrudio da se tradicija nastavi...ceo red na 600m je mrtav.
Razvoju patogena pogoduje i povećana vlažnost zemljišta. Oospore klijaju u kapi vode pri temperaturi 9-22oC ( opt 15-1. U vreme nicanja suncokreta dovoljno je da se slobodna voda zadrži samo nekoliko časova na korenu da bi došlo do klijanja oospora i ostvarenja infekcije. Prohladno vreme i obilate kiše posebno u periodu 2-3 nedelje posle setve,u fazi klijanja i nicanja useva, pospešuje pojavu primarne infekcije. Da bi se smanjio broj primarnih infekcija potrebno je maksimalno skratiti fazu klijanja i nicanja biljaka primenom agrotehničkih mera.
Pozdrav ljudi, jel imao neko ovakav problem u suncokretu?Da li je neka bolest ili je posledica hemije.. prskano je pre 15 dana agilom 1l po ha.. i sta raditi??Da li da prihranjujem ili da cekam da se oporavi...