Suncokret 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Strucnjaci kazu ako je pojava pojedinacna uklanjati mehanicki, a ako je masovno onda prskati Ridomilom. Ima je i kod nas.

Tu spasa nema, ne prskati dzabe jer leka nema za sada, kod nas je prosle godine na pojedinim parcela bilo problema sa plemenjacom, biljka se zarazi tokom NICANJA sto je cesca pojava ili u semenskoj prizvodnji ako takve biljke nisu unistene tokom vegetacije.. Potrebno je ukloniti takve biljke da ne dodje do dalje zaraze zemljista. Za zarazu biljaka je potrebna odgovarajuca temperatura zemljista i vazduha, vlaznost zemljista + suncokret na parceli svake 2-3 godine, pocetkom intezivnog porasta takve biljke zaostaju u porastu ostaju visine oko 50-60 cm bez prinosa

Na dve njive smo sipali u prskalicu tribenuron metil+fusilade+trend okvasivac,suncokret je na te dve njive limun zute boje. Ne znam da li ce se oporaviti ili totalno uvenuti?

Kod mene Fusilade mu jebo dadu.Isao sam sa 1.5 l po H zbog pirevine i sjebao ga opasno.Da li ce se izvuci?Ili presevanje?

Fusillade ide od 0.8-1.3 po ha. Ta jača doza je za split aplikaciju. Ja sam jutros radio sa 0.6l/kj a suncokret je toliki da sam jedva ulazio u redove. Nešto mi se bas ne ide da vidim u kakvom je stanju. Nije velika površina, oko jutra, na peskovito zemlji pa je manji od ovih ostalih. Videću šta će da bude. A nisam ranije napisao: njiva je uz put a sa druge strane njive upiru u put i lik je prskao kukuruz i valjda nije isključivao prskalicu pa mi je zahvatio 5-6 brazdi dužine koliko je njegova njiva široka (oko 2 jutra). Ne verujem da će tu ista biti. To je onaj sa 4. slike iz mojeg prethodnog posta, ne vidi se taj deo.

Odkad Fusilade deluje na širokolisno, pa i na suncokret, za pirevinu ako se ne varam ide dupla doza od maksimalne, pa kako onda? Aj da ne pričam napamet jer stvarno nisam koristio takvu dozu, ali nema šanse da je Fusilade delovao fitotoksično, ne verujem. Cvejo jel taj suncokret prskan sa još nečim (IMI ili Express hibridi) ili nisi oprao prskalicu posle tretiranja kukuruza?

Jedne godine sam imao sirak od metra a suncokret bio malo nekih 50-60 cm aj da slušam stručnjake kao suncokret ni ne osteti FF,malo sam pojačao dozi i preklopio 4 reda ,sve glave su ta 4 reda izbacile felerične.

Mene su ubedjivali da kletoks ne utice ni malo na suncokret,da je potpuno rezistentan,ali su ovde na forumu pisali i da je slab za korove..ja sam isao flupisorom i ako sam pratio na casu to je kopija fuzilejda,i suncokret je ok,tacnije bio bi da komsija koji mi oprskao od 6 do 10 redova na 800m duz nije sad dodatno popravio jos dva..ja ga opet zovem,divanimo,kaze nemam dizne za vetar ali sam ove okrenuo da prskaju duzom...e nazdravlje..

Nisam nikada imao problem sa fitotoksičnosti u prskanju suncokreta protiv uskolisnih korova. A radio sam bas velike suncokrete. Već par godina koristim targu super, pre toga fusilade. Jedini problem kada je veliki je povaljivanje suncokreta u tragu iza traktora.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh