Sumarstvo

Današnji pos'o.
Jasen je u pitanju, samo koji?
Zna neko možda?
ab3c12b7899cac60d486dd62cd07d4db.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Jasen je milion% donešen iz okoline Majdanpeka. Prvi put vidim jasen ovakve boje, a izrezao sam ih podosta u daske. Zato pitam koji je u pitanju.

Stigao je sa ovima
d7649e72aa23fccf32e86c734998a6ad.jpg

Za nijansu je imao grublju koru i jedino je on bio takav. Ovi ostali su beli kada se režu.

fraxinus ornus ili crni jasen ima izrazito glatku koru crne ,tamne boje... Ako je bila 'grublja' od ove kore na slici, nije crni jasen 100%
kako god bilo ovo je trupac dooobrano zahvacen procesom truljenja uzrokovang napadom gljive truleznice ...

Poslednja izmena:
Tamam da pitam . Imam par trupaca hrasta stoje od prosle godine . Udarao grom , pa se krenuo susiti djelomicno , i usao crv. Uglavnom ravni bez kvrga ali ubosio se onaj crv. Zasta iskoristiti osim ogrev ? Mislio sam srezati za stubove za neku manju supu nastresnicu ?

Kol'ko znam u hrast ne ulazi onaj mali crv kao u bukvu ili čamovinu.
I ako je ušao, to je samo spolja u 'bakulji', unutra u srcu bi trebalo da je dobro.
Izreži svakako bar u fosne ili 'brvna'..

fraxinus ornus ili crni jasen ima izrazito glatku koru crne ,tamne boje... Ako je bila 'grublja' od ove kore na slici, nije crni jasen 100%
kako god bilo ovo je trupac dooobrano zahvacen procesom truljenja uzrokovang napadom gljive truleznice ...
E sad pitanje: dali i kako se može namerno zaraziti trupac tom gljivom?
Ovo extra izgleda a daske su zdrave, tvrde poput kamena.
Neznam šta će biti dok se osuše ali ne bi tu trebalo biti nekih većih promena sem vlage.

Poslednja izmena:
Drva ovako kada stignu u dvorište,
uvek pomislim da sada i zima može da počne..

DSC04317.jpg

Prijatan je to osećaj. Nekako toplo dođe.

Doduše, ove godine je ostalo još otprilike toliko za doterati.. ali, stići će i to.

Ovih dana pomalo kišovito.

Zanimljivost iz "šumarskih priča":

IMG-20201010-125321.jpg

Kada smo pre neku godinu bili u šumi za naš rođendan,
jedno od stabala nam darovalo ovaj poklon.

Još uvek ga čuvamo u dvorištu.

Šume su izuzetne.
Cela priroda je izuzetna.
Toliko života i priča i u najmanjem njenom delu.

To bi bilo najbolje. Zaista.
Nego - slike friške, drva friška.. takva će i vatra sa njima biti, haha.

Nema suvih drva.
Moglo bi biti, da se neke godine dotera tri puta više. I napravi gde bi stajala u suvom. Mada, i napolju se osuše do naredne godine.

Ima ljudi koji imaju zalihe u suvom.
Nego.. i oni gledaju da budu prošarana svežim. Suva brzo odlaze.

Jednu sobu mi grejemo. Tako da je ekstra toplo i sa ovima.

Svakako - slažem se.
Drva suva trebaju biti.

Sad si me podsjetio na jednu priču koju čuh od starijih. Jedan sumještanin je štedio drva na način da je kraj peči imao kantu s vodom i drva umakao prije nego ih je stavio i ložište.

Svježa drva gore na nižoj temperaturi i pojačana je pojava smole u peči i dimnjaku. Suhih drva je potrebno manje za isti učinak grijanja. No, ako nemaš prostor za skladištenje, razumijem te, ali to je problem na kojem trebaš poraditi. Nećeš požaliti.

Sve se slažem.
Ništa se i ne opravdavam, jer opravdanja i nemam baš.

Generalno imamo gde drva u suvom čuvati. Imamo letuju kuhinju.
Predviđena za jedan Smederevac koji je dorajao iz kuće, mesto za drva i imamo ozidanu peć..

DSC04328.jpg

Lepo su to smislili i napravili. Ne loži/kuva se u kući leti, kada je napolju već dovoljno toplo.
Nego.. tamo su sada barem dva, ako ne i tri izbačena Smederevca. I gomila drugih stvari koje su baba i deda sakupljali i čuvali tokom svog života.

I tako isto i u podrumu, garaži, mlinu, košu, drugoj kući.. haha.
Traži to dobru akciju raščišćavanja. Jer, sada naše stvari koje dolaze, nemamo ih gde, nego preko.
Samo, traktor već treću godinu parkiran, jer otkazale kočnice i dok čekamo kada će biti prepravljene (tako je to sa 560) - zaostavština sedi.

Ima tu mesta i ima nešto drva od prošle godine. Ali, sada kako je, nema dovoljno za celu sezonu, a posebno ne za dve ili tri.
Ova se koriste za spremanje hrane i sl.

DSC04332.jpg

Smola se naravno stvara.
Često čistimo dimnjake.
Srećom, nije lepljiva, već to pregori i pada na dno dimnjaka, odakle izbacimo.
Očisti se i peć i šporet i.. tako svake godine.

Jednoga dana će jedna po jedna prostorija biti raščišćene, pa ćemo i drva polako ostavljati viška za narednu godinu.

U šumi sečemo i osušena stabla, tako da je i do sada uvek jedna četvrtina bila već suva.
Pa tako. Malo ovde, malo onde i kombinuje se.

Ne mogu reći da smo krenuli od nule. Daleko od toga.
Ali, kao da jesmo, u neku ruku. Za neke stvari.

Hvala za komentar. Sve se slažem.
Ja sam ovo ostalo podelio onako.. kao zanimljivost iz našeg života.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh