Sudanska trava.

Pazarena na institutu Ns Sava po 120din/kg za jedno parce njive gde je bila losa detelina. Da se malo stoka zanima na leto.

I ja sam skoro bio na institutu, doduse ja sejem sirak umesto sudanske. Uzeo seme za 6 ha, takodje 120 din/kg.

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

Pozdrav svima,procitao sam celu temu ali nisam nasao odgovor za moju dilemu. Naime,nameravam da zasejem sudansku travu na oko 80 ari medjutim zemlja nije djubrena ni stajskim ni vestackim djubrivom pa me interesuje koje djubrivo da bacim nakon setve,da li 3×15 ili ureu,kan i u kojoj kolicini? Hvala unapred.

Ja radim ovako: 350kg po hektaru NPK 3*15 na oranje pre tanjiranja, 300kg po hektaru AN pod drljaču sedam dana pre setve, sejem i valjam. Posle prve kosidbe prihranim sa 1l po hektaru ekoboosterom, pa i posle svake sledeće jer ne verujem u kišu.

Citauci po forumima odlucim se i posiem danas dulum i po.

Priprema nije idealna...dosta je ilovaca pa je sa malim traktorom tesko kvalitetno pripremt al kakva bude.Nisam stigao povaljat pa u ponedjeljak cu to prijec

I ja ću sutra da posejem, oko 5 ari iza kuće,ručno, pa će konj da podrlja, nema se šta više čekati, javljaju lokalno i obilnije padavine za vikend, pa treba iskoristiti priliku, a temperatura i dalje iznad proseka...

Posejah i ja, ručno k'o što rekoh, i konj je bio dobar, pa podrljao, inače, da imam valjak (lažem, imam valjak, da čovek ručno vuče, baš za manje površine, od starog bojlera od 80l, ali mi je nedostupan, jer sam ga "pozajmio", još prošle godine jednome rođaku, ali je podalje, pa nisam imao računa da idem po njega), povaljao bi posle drljanja, što je veoma poželjno posle takve ratarske operacije...
Pridružujem se kolega Surdonji u molitvi Bogu, za malo vode u dogledno vreme, i kasnije Sunca da nas ogreje...

Danas posejana i povaljana sudanska. Potroseno 25kg semena po kj. Zemlja je dosta suva, ali se nadamo kisi.

Moja "stidljivo" niče...
Nadam se jednoj kiši...
Bolje (jednako) i brže bi terala...

sudanska_2016_1.jpg
sudanska_2016_2.jpg

Poslednja izmena:
Danas posejana i povaljana sudanska. Potroseno 25kg semena po kj. Zemlja je dosta suva, ali se nadamo kisi.

Ja sam prošle godine bacao 40kg po jutru.Tako ću i ove godine.Prošle godine sejao 8 maja ( 4 puta kosio ).ZORA je sorta.Bude češča i tanja pa se lakše osuši.I ovako joj treba !0-ak dana da bi je mogao balirati

Zorane to ja baš "zdravo dobra" setvena norma za sudansku travu, preporuka je 40 kg, ali na hektar....
Moram da priznam da sam i ja istu tu količinu semana upotrebio na jedno jutro, za probu, isključivo u nameri da kosim za seno, i nisam se pokajao, zaista je bila tanja i lakše se sušila, ali moram i da naglasim da je ta godina bila izrazito suva i bez padavina, sa ekstremno toplim letom, pa se i sušilla brže nego u "normalnim" godinama...
Mada sam i okretao otkose svakih dva dana, pa joj je opet trebalo 6-7 dana da se osuši...
Ali zato je bilo sena za izvoz, u godini kada su drugi se molili Bogu za kišu, i gledali u Lucerku koja stagnira,pa čak su i propuštali koševine, a ja pune prikolice bala istovaram i punim senik...

Tako mi je savetovao prodavac.A i logično je ako je češći sklop da će biti tanja stabljika.Ako ćeš za baliranje a ako ćeš za silažu ili u zeleno sve davati marvi onda je možda i dosta 40kg po ha.I ne žuriti sa setvom.Možda posejem od nedelje.

A ja sam još "gori" od tebe...
5 kila na 5 ari...
1 kg po aru...:haha:
Znači na jedno jutro bi mi trebalo oko 60 kg, van svake "preporučene" setvene norme "stručnjaka", jel' ?
Kad je bal, nek' je bal...:ppozdrav:

Nije tema, ali ima veze. Kod nas je covek pre nedelju dana pokosio tritikal. Sena ko blata. Posejao ga je sredinom septembra. Sad ce uzorati i spremiti za suncikret.

Nazad
Vrh