Subvencije u poljoprivredi za 2026. godinu

Изгледа да нисте гледали други део гостовања министра. На 17:15 јасно каже да регреса за семе неће бити:

За оне који нису видели ни први део:

Иако није баш јасно шта је рекао, изгледа да ни 18.000 неће бити свима за основне подстицаје за биљну производњу већ зависно од врсте производње.

Дакле, из овогодишњег буџета ће се мање трошити на регрес за семе, за директна давања закуподавцима са фиктивним газдинствима, али и за директна давања за говедарство. Јер колико сточара може да рачунима покрије све подстицаје? Мање или више сами производе храну за стоку, купују храну од пољопривредника који нису у ПДВ-у и који не морају да издају рачун, и тек мањи део купују од ПДВ обвезника. Испада да треба да се купује само готова концентрована храна. Што је у супротности са оним што је министар до сада причао јер је потенцирао производњу са већом вредношћу. У смислу ратара, да не продају житарице већ да њима хране стоку. Сада ће ипак субвенције ићи и чистим ратарима и чистим сточарима, а ко се ратарством бави да би прехранио стоку, па за њега нема субвенција.

А да ће се смањити обим субвенционисања било је јасно гледавши прву измену Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди за 2026. Ту се само додаје расподела за неисплаћена решења из прошле године. А тога има много. И када се види колико то одузима од овогодишњег буџета, јасно је да овогодишњих подстицаја мора да буде мање.

Pa nije rekao da ce trebati striktno racuni za seme, ali je rekao da ce se racunima sve pravdati tako da ce i raqcuni za seme uci u to pravdanje. Sreca pa su prodavci semena po ministru glupi.

Psenica mnogo ulaganja malo zarade,repica pola se preseje do kraja,repa slabo rodila,soju si zaboravio.
soju nisam zaboravio,ona je kultura davno zaboravljena kod nas pa je nisam ni spomenuo

prosle godine ne znam koji postotak ljudi je presejavao repicu
sto se tice repe mislim da nigde nije bila katastrofalna kao kukuruz,ima gde i jeste al pitanje koliko je zaista i ulozeno u nju

mislio sam na proslu godinu,vec ova je pocela lose i to sam pisa negde u nekoj temi sobzirom na stanje repice koja ce biti presejavana i na stanje hektara ii hektara zasejane psenice i jecma

jos kad vidimo zvanicno sa subvencijama stace biti,koliko sta i kako pa da ne duzimo

Ja koliko sam razumeo prvih 18 000 je fiksno to ide svima po hektaru , a ovih drugih 18k ce stelovati nekome ovoliko nekome onoliko ..
Nije nikakav problem za pravdanje racuna , stvarno ima mnogo manipulacija , i svi koji se stvarno bave poljoprivredom slozice se sa tim , naravno to ce oduzeti dosta vremena ljudi su vec pretrpani ,a da li ce stvarno ostaviti neke posledice po fiktivna gazdinstva ,ja mislim da nece .. A cekaj sad, ja znam ovde brdo primera ljudi koji sklepaju 4. dece , umatice ih kako vec ide , dobiju socijalu 120k mesecno plus one bonuse , i oni se ladno seckaju po kaficima , idu na ''letovanja'' deca bukvalno gladna , takodje salju decu u dnevnicu , necija pocinju i da kradu , takodje ima primera gde isto tako ljudi koji dobiju 3-4 dete , voze juga , i odmah od onih subvencija kupe golf 6 , pa hajde i tu da trazimo pravdanje ...Jedino logicno resenje sto se tice pravdanja bi bilo da ne dobijas subvencije vec da te pare od subvencija mozes koristiti samo za transfer na prodavcev racun za djubrivo,seme ,genetiku itd ..

Koliko traje konkurs za osnovne podsticaje po hektaru, da li sam dobro razumeo da traje od pocetka februara do kraja marta?

Ja mislim da je najbolje svi da posaljemo ministrastvu predračune sa željama (letovanje, automobili,zimovanja, itd ) pa nek oni direktno uplate njima. Pa jbt ništa nam ne valja. Dal bio levi đep ili desni isto mi se hvata ,oba su moja. Treba da se ispostuje procedura i to je to . Idealno nije nigde . Pa ni kod nas . Nekom odgovara ovako nekom onako.

Sl godine ce nam ubaciti jos nesto novo i komplikovanije i tako svake godine jos teze do subv.
Pocetak kraja!
tako su poceli ovde pre 15g i vise.pa smo usli u eu pa jeto druze onda postalo jos 10x komplikovanije
Uljana,psenica,repa pa cak i suncokret

Pisao sam milion puta vec ko nije imao kukuruz prosle,sasvim lepo je prosao uz povrat semena
zadnji put kad sam ovde cuo da je neko bio na nuli ili u malom plusu s repom ima sigurmno vise od 10g

znaci da kultura ne ide u zemlju vise i to je to
tako se kod nas izbacila soja 100% pre 20+ godina a kukuruz se ove smanjio za 50%

ovo ne pricam kod mene vec uopsteno
nema tu jel ide il neide u zemlju druze.ja ju sejem i par drugih drugara samo da zadovoljimo uvete pravilnika.ove godimne 16hektra pod repom.mislili smo ju zamenit s bobom jer manje posla oko njega al imamo velijkih problema s otkupljivacem i neplaceanjem pa izmedu dva zla biras manje tojest gde je manji minus

Nazad
Vrh