Subvencije u poljoprivredi za 2025 godinu

Baš sad gledam rešenje o subvencijama za seme i nešto mi nije jasno. Nisam čitao ovu temu neko vreme pa se izvinjavam ako je o tome već pisano, stvarno ne mogu po ovoj vrućini da čitam sve u nazad.

Dakle ovako: u rešenju stoji broj hektara pod kukuruzom i suma koja je maksimalna za taj broj hektara (17.000 x broj ha), kao i maksimalni broj zrna za te hektare (75.000 x broj ha). Dalje stoje dva računa za hibride A i B. Hibrid A su SJ od 50.000 zrna, a B je od 25.000 zrna. Kad se saberu ti računi (bez pdv-a) prelazim maksimalnu sumu za 53 dinara. Ukupni broj zrna je daleko manji nego maksimalno dozvoljeni. I onda u odobrenoj sumi za regres stoji cifra koja je manja od cifre sa računa za tačno cenu jedne setvene jedinice bez pdv-a hibrida B (koji je na drugom mestu u spisku računa), naravno cena te SJ je daleko veća od tih 53 din.

Pitanje je da li je ovako i kod drugih, odnosno da se otpisuje onoliko setvenih jedinica dok se ne upadne ukupnom cifrom ispod dozvoljene novčane sume i dozvoljenog broja zrna, pa se nakon tog otpisivanja preostale SJ regresiraju? Ili bi trebalo da mi samo skinu onih 53 din za koliko prelazim dozvoljenu sumu i uplate mi koliko je na računima minus 53 din?
Pokušavao sam da razumem kako računaju i evo kako mi se uklopilo:

hibrid A je 7 vreća po 50.000 zrna = 350.000 zrna. To je skuplji hibrid (Pionir).
hibrid B je 13 vreća po 25.000 zrna = 325.000 zrna. To je jeftiniji hibrid (RWA).

Ukupna površina je P (10.0931ha). Ukupan broj zrna je manji od P x 75.000. Ukupna suma sa računa A i B je za 53 din veća od sume P x 17.000 din.

eAgrar smatra da sam sa hibridom A zasejao (P/675.000)x350.000 hektara (nazovimo to Pa); a sa hibridom B (P/675.000)x325.000 hektara (nazovimo tu površinu Pb)
Dalje, za Pa dozvoljava Pa x 17.000 din; a za Pb dozvoljava Pb x 17.000 din.

Račun hibrida A je veći od Pa x 17.000 i onda dodeljuje regres u iznosu Pa x 17.000 za hibrid A.
Račun hibrida B je niži od Pb x 17.000 i onda dodeljuje regres u iznosu računa hibrida B.

Ukupni regres je zbir regresa za hibrid A i hibrid B i taj zbir je manji od P x 17.000. Otprilike sam dobio oko 16400 din/ha.
Neverovatnom slučajnošću se razlika između odobrenog regresa i P x 17.000 poklopila (za razlikom od svega par para) sa cenom (bez pdv) jedne sj hibrida B.

Kažem sebi, to je to, tako računaju. Kasnije pričam sa drugarom i kaže mi da mu ništa nije jasno kako računaju regres za seme, ja rekoh rešio sam enigmu. I on mi pošalje pdf sa njegovim rešenjem i krenem da gledam da li je tako kako sam prokužio. On takođe ima dva hibrida, tačno pola-pola, jedan RWA i jedan Pionir. Pionir znatno skuplji nego RWA. Znači sve isto kao kod mene samo je veća površina i veći broj sj. I vidim da su mu odobrili punih P x 17.000, tj. nisu ga zakinuli na skupljem hibridu kao kod mene iako je njegov Pionir još skuplji od mog.

I sad opet ne znam kako računaju, nije velika razlika pa sam se odrekao žalbe i tu je završena priča. A mislim da ni njima nije jasno kako rade obračun.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh