Subvencije u poljoprivredi za 2017 godinu

Pa koji je to kapital na mehanizaciji za 20ha da bi se zivelo od toga. A na tu povrsinu nema 30 punih radnih dana u godini. I da se zivi cele godine... E pa ne da moze... Jer jednostavno obaveze prema drzavi nadmasuju polovinu zarade sa te povrsine, a iste te impute placaju i svi zaposljeni tako da nece sigurno da se smanje...
Pricam za ratarstvo.

Послато са C1905 уз помоћ Тапатока

Ne, nego dopuniti radno vreme. A ovo pozivanje na prodaju zemlje je samo dizanje propagande. Razmislite malo i o zaposlenima u firmama i uporedite sebe sa njima pa presudite. Ni u Svajcarskoj se ne zivi lepo sa manje od 50ha ratarstva vec ako je su manje povrsine od toga onda se uporedo rad jos nesto...

Onaj sa 10, 20, 30 do 50 hektara cistog ratarstva nece opstati i nije realno da takvi lepio zive jer onda svi ljudi koji su zaposljeni sa radnim vremenom od 8+ sati rada ispadaju budale. Jer takvi ratari nemaju ni trecinu radnih sati u odnosu na one zaposljene. Ko radi i stoku, to je vec druga prica.

Uvek će im biti bolje nego onima što žive od 8 sati radnog vremena. Inače zarada se odavno ne meri radnim satima i neko ko u svom vlasništvu ima 10 ili 50 hektara sa svojom mehanizacijom nikako ne može da se poredi sa radnikom koji ulaže gole ruke i radi za platu.

Pa koji je to kapital na mehanizaciji za 20ha da bi se zivelo od toga. A na tu povrsinu nema 30 punih radnih dana u godini. I da se zivi cele godine... E pa ne da moze... Jer jednostavno obaveze prema drzavi nadmasuju polovinu zarade sa te povrsine, a iste te impute placaju i svi zaposljeni tako da nece sigurno da se smanje...
Pricam za ratarstvo.

Ulozeni kapital u 20ha i u osnovnu mehanizaciju je oko 200000E. A koliko su ti ulozio u tvoje radno mesto?

Da li ti znas koliko kosta 20ha zemlja u mom kraju? 280.000e i nek je mehanizacija potrebna za to 20.000e. 300.000e je kapital sa kojim se radi da bi se zaradilo 300-500e po hektaru? Mala je to dobit na angazovan kapital. Tako da nije samo broj sati koji je ukljucen u posao jedina bitna stavka. Koji angazovani kapital ima radnik koji dodje u fabriku da radi?

Za 300.000e dobit treba da bude barem 10% da bi posao imao smisla. A ja ne znam da neko razadjuje 1500e po hektaru neto dobiti.

Pricam za ratarstvo.

Eto za kratko vreme si dobio tri odgovora sa tri razlicite strane. Valda ti je sad jasnije.

Takvo je vreme, profitne stope danas nisu visoke ni u trgovini naftom a kamo li u ovoj našoj poljoprivredici. Svuda treba angažovati mnogo kapitala sa svim rizicima koje nosi da bi se nešto zaradilo i ozbiljne banke rade za par procenata kamate. Slažem se da je položaj običnog radnika bez imovine u toj konstelaciji najteži ali neće se popraviti tako što ne vole one koji nešto imaju.

Moji svastika i paša rade u ZIN (kovnica novca). Imaju oko 135k ukupno mesečno. U svojoj kući u Žarkovu izdaju neki podrum za 150 evra. Imaju ČISTU godišnju zaradu skoro 15k evra, a da ne moraju da štekaju tu lovu za akumulatore, traktorske gume, kvarove, obnavljanje mehanizacije, kupovinu zemlje... Imaće penziju koju ja mogu samo da sanjam. Ponajviše, kvalitet života koji imaju (bolovanja, god. odmor 5 nedelja, rashod cipele i čarape), ja takođe mogu samo da sanjam. Da li je to normalno, ne znam - ali tako je.

Da je to tako kao sto pisete onda bi svi prodali zemlju i stavili pare u banku pa bi imali vecu zaradu od obrade zemlja koja . Same kamate u bankama vam kazu koliko kapital zaradjuje sam za sebe.
Inace nisam zaposlen nigde i radim ratarstvo ali i povrtarstvo kao dopunska delatnost i znam kako se u živi od zemlje...

Rade u klimatizovanim uslovima, a ti na plus 40.

- - - - - - - - - -

Da je to tako kao sto pisete onda bi svi prodali zemlju i stavili pare u banku pa bi imali vecu zaradu od obrade zemlja koja . Same kamate u bankama vam kazu koliko kapital zaradjuje sam za sebe.
Inace nisam zaposlen nigde i radim ratarstvo ali i povrtarstvo kao dopunska delatnost i znam kako se u živi od zemlje...

Zemlja se teska srca prodaje i to mora da je debeo razlog da se prodaje. Da li znas kolika je sad kamata na orocene evre? Ni DVA % na godisnjem nivou.

Moji svastika i paša rade u ZIN (kovnica novca). Imaju oko 135k ukupno mesečno. U svojoj kući u Žarkovu izdaju neki podrum za 150 evra. Imaju ČISTU godišnju zaradu skoro 15k evra, a da ne moraju da štekaju tu lovu za akumulatore, traktorske gume, kvarove, obnavljanje mehanizacije, kupovinu zemlje... Imaće penziju koju ja mogu samo da sanjam. Ponajviše, kvalitet života koji imaju (bolovanja, god. odmor 5 nedelja, rashod cipele i čarape), ja takođe mogu samo da sanjam. Da li je to normalno, ne znam - ali tako je.
Moj paša radi u trafici za 20.000 dinara a svastika je nezaposlena. Maštaju o kući na selu i hektaru maline ili voća. Neka ljudi napišu da li poznaju više prvih ili drugih slučajeva.

Ili bi mogli tih 200000-250000 eura da pretvore u recimo 4 stana po 40tak kvadrata u NS i izdaju to za 1000e mesecno i ne rade nista.Da li bi tad onome koji radi za platu bilo lakse?Prema tome to jeste neki kapital.

Ja mislim da svako prica ono sto mu se svidja.
Jedan zna da neko zaposlen super zivi, a drugi totalno suprotan slicaj.
Zatim treba da je zarada na kapital 10% a sa,suprotne strane ustvari znamo da je to 2%.
Manite se krajnosti, razmisljajmo ljudi o proseku i tu treba nalaziti sebe, u principu zarada je oko 20% do 30% OBRTNOG kapitala a mehanizacija, objekti i zemlja su prateci kapital.
I radni sati su itekako bitni jer hocemo svi da isto zivimo i imamo e onda cemo isto i raditi...

Inflacija je u eurozoni oko 2%. Kamate jesu takve, sto i treba da podstakne na neku aktivnost kako bi se vise zaradilo od tih 2% (tj kada se uzme u obzir inflacija zaradio si 0).

Samo onaj ko je nasledio moze da obrtni kapital dozivljava kao kapital. Ja sam svu moju zemlju kupio i to ne dozivljavam tako. Objekti i mehanizacija ko je spreman da se lomi u traktoru su jeftini, ali i zdravlje kosta.

Inflacija je u eurozoni oko 2%. Kamate jesu takve, sto i treba da podstakne na neku aktivnost kako bi se vise zaradilo od tih 2% (tj kada se uzme u obzir inflacija zaradio si 0).

Samo onaj ko je nasledio moze da obrtni kapital dozivljava kao kapital. Ja sam svu moju zemlju kupio i to ne dozivljavam tako. Objekti i mehanizacija ko je spreman da se lomi u traktoru su jeftini, ali i zdravlje kosta.
Aj prosvetli nas sta je obrtni kapital. Jer nisam bas lepo razumeo.

Moj paša radi u trafici za 20.000 dinara a svastika je nezaposlena. Maštaju o kući na selu i hektaru maline ili voća. Neka ljudi napišu da li poznaju više prvih ili drugih slučajeva.
Nisi ti mene izgleda razumeo. Ja samo navodim to kao jedan, meni poznat slučaj, da bi se uvidele silne anomalije u društvu.
Ja igrom slučaja imam dosta rodbine, prijatelja i poznanika koji rade u javnim preduzećima (komunalno Grocka, Čistoća, GSP, Zelenilo Beograd) i većina njih ima platu 50k+.
Međutim, ipak je mnogo više ovih što rade za 25-28k.

Šurak i šurnjava rade za ukupno 65k, takođe u BG.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh