Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
E tu nastaje magija. Ne prodas kukuruz, nego prodas meso ,kukuruzni SKROB, BIOETANOl i slicno. Onda ne prodas psenicu, nego kvalitetnu testeninu i konditorske proizvode. Ne prodas sirovu malinu, nego prodas dzem od maline. Ne prodas sljivu nego brend rakiju od sljive, ne prodas tresnju nego prodas kompot od tresnje.Ne prodas jecam nego prodas pivo, ne prodas svez kornison nego prodas kiseli krastavac, ne prodas svezu papriku, nego prodas papriku punjenu zlatiborskim sirom itd. da ne nabrajam. Dakle prodas gotov proizvod. Ojacavas skladisne i preradjivacke kapacitete! Voala, eto para u poljoprivredi. Eto posla za nezaposlene ljude, eto domace potrosnje, novac se vrti u domacem sistemu , ne izlazi iz njega, a devize dobijas i jacas sa izvozom. Npr jedna sremska kobasica vuce proizvodnju domaceg belog luka ( ubacis poreklo o zastiti proizvoda gde se navodi da mora da se koristi iskljucivo domaci beli luk u svezem stanju) , mlevena paprika..opa Alevi skoci potraznja za paprikom angazuje jos kooperanata itd. Onda onaj ratar i povrtar imaju love da kupe nov traktor, sejalicu, sadilicu, gps navigaciju (proizvodis navigacije). bla bla bla .... lova se sliva u drzavni budzet , ima para za investicije , onda napravi autoputeve,poveze otkupna mesta (angazuje se gradjevinska i putarska industrija) ....Najveće subvencije daju oni koji imaju najmoćniju industriju, a najmanje učešće poljoprivrede kako u ukupnom stanovništvu tako i u ukupnom BDP, dakle mnogo onih koji daju, a malo onih kojima se daje.
Mi imamo dosta poljoprivrede u BDP, i dosta stanovništva koje se bavi poljoprivredom, pa imamo suprotnu situaciju, da je malo onih koji treba da daju, a mnogo onih kojima treba dati..pa onda je logično da para nema.-
Ostaje da se država zadužuje.
A ko će te dugove da vraća?
PA zato sto su slepci koji ne vide da preterano opterecuju KOMPLETNU privredu, taksama,porezima na dobit i doprinos zaposlenih, porezima na podizanje novca, skupim kreditima, losom organizacionom strukturom. Eto kada smo se dotakli nafte, ti kada imas industrijsko povecanje proizvodnje skace potrosnja nafte,pa ljudi vise kupuju, veci promet uplata pdv i akciza ,nize akcize i jeftinije gorivo -rezultat ubrzanje privrede. Ovde u drzavi gorivo kupuje samo ako baaas mora i koji nema drugog izbora. Sa svim tim , oni jednostavno ljude da rade u sivoj ili crnoj zoni ! Sto je za jednu drzavu katastrofa , jer nema uplate ni pdv-a ni poreza na doprinose itd. itd. nema priliva novca. Ljudi dobijaju otkaze , firme se gase, penzioneri povlace slicne sume uvek, a penzijski fond prazan ... digni kredit , popunjavaj rupu , pa kredit na kredit i tako kroz nekoliko godina dodjes do toga da placas samo interese banaka tj. KAMATU, glavnicu ni ne nacinjes, samo talozis, i to mora da pukne ! Puklo je svuda po svetu gde je tako bilo Protugal, Grcka, Spanija, Island da ne nabrajam. Nama treba smanjivanje poreza jer niko nece da rizikuje da ide u sivu zonu i bude uhvacen. MALI POREZ PLACAJU SVI. Identifikujes robu koju mozes da proizvodis , a uvozis je, lagano destimulises uvoz sa povecavanjem kursa dinara ,domaca privreda pocinje da raste, upumpas dodatni novac u privredu da budu likvidni, vratis u vlasnistvo domace banke koje daju DINARSKE KREDITE iskljucivo! Dinar je jedina valuta koja se spominje u Ustavu drzave! Dakle na bankama je da rade sa deviznim stednjama , devizama u globalu. Dozvoljavas uvoz robe koja je neophodna da trziste ne bude deficitarno sa nekom robom itd. to je sad citav program ..da ne pisem bezveze sve. POSTOJE RESENJA!
Mozes da proizvodis svasta, npr. ne moramo da uvozimo PIK Vrbovec slaninu, sunkaricu i slicno! MErkator, Idea i Rodic prepuni strane robe!
p.s. taj program primenjuje Viktor Orban, i svaka mu cast! Jedini pravi drzavnik u ovom delu Evrope ! Inace mi smo MMF-u duzni samo 80 miliona evra !! Mozemo da im vratimo taj novac dok si rekao keks , i da im se zahvalimo na saradnji , kao sto je to uradio ORban. Da sam Madjar i zivim tamo , glasao bih za njega sigurno i bio ponosan na postignuto. Nece nas Bog da pogleda dok ne padnemo na dno, jos nismo tamo stigli, ali smo na dobrom putu.
Dragan18 za PREMIJERA!Ne tacno! Nemas drugog izbora! Odes u Ideu na akciji kulen PIK 600 din, zlatiborac i slicni 1200 . Pa naravno da ce uzeti PIK , jer tebe kao potrosaca zanima da prodjes jeftinije. Ne mozes iz OKA POTROSACA DA VODIS DRZAVU.
ODlutali smo od teme,ali je poenta povecavanje proizvodnje! Rusija dakle moze da primi robu, ali nema kolicine, a kolicina moze da se dobije samo povecavanjem investicija u objekte za tov i preradne kapacitete ALI U DRZAVNOJ REZIJI,a ne nekog tamo Tenisa koji ce profit koji ostvari da iznosi u NEmacku ili Svajcarsku , Kipar na off shore racune.
Nakon pregovora sa Ministarstvom poljoprivrede, SPOS može sa zadovoljstvom da objavi da su subvencije za 2016. godinu podignute na 600 dinara po košnici. Tako je pčelarstvo JEDINA grana poljoprivrede koja je ostvarila povećanje subvencija zahvaljujući razumevanju Ministarstva poljoprivrede i prihvatanju argumentacije SPOS-a, dok su subvencije u svim drugim granama ostale iste, ili su smanjene.
Zahvaljujemo se Ministarstvu poljoprivrede i kabinetu premijera na podršci našim opravdanim zahtevima da se subvencije po košnici podignu u granicama mogućnosti. Ukupna suma za subvencije podignuta je sa 230 na 320 miliona dinara, odnosno za ukupno čak 732.000 evra!
...
Sad sam malo čitao unazad, pa vidim da je ratarstvo dosta pogođeno sa ovim smanjivanjem subvencije. Da li je neko od vas razmišljao da napusti bavljenje ratarstvom zbog ovog smanjivanja ?
Sad sam malo čitao unazad, pa vidim da je ratarstvo dosta pogođeno sa ovim smanjivanjem subvencije. Da li je neko od vas razmišljao da napusti bavljenje ratarstvom zbog ovog smanjivanja ?
Zbog ovog smanjenja ne ali generalno stanje u ratarstvu me sve više okreće ka voćarstvu i preradi voća.Sad sam malo čitao unazad, pa vidim da je ratarstvo dosta pogođeno sa ovim smanjivanjem subvencije. Da li je neko od vas razmišljao da napusti bavljenje ratarstvom zbog ovog smanjivanja ?
Necemo da preterujemoNisu to moje ideje . Treba samo malo otvoriti oci i recimo poslusati prof. Miodraga Zeca, prof. Slobodana Komazeca, pomalo i Branka Dragasa( ne slazem se oko nekih stvari sa njim) itd. imamo dosta intelektualaca koji to mogu ali se plase. Ali ima ona izreka, "boj se ovna boj se govna a kad cemo ziveti".
I pre nego si pomenuo na koga se pozivaš prepoznao sam sekvence iz predavanja nekih od njih
Lepo je da ti, kao mlad čovek, imaš volje i energije da proučavaš fundamente ekonomije.
Lepa su i predavanja imenovanih stručnjaka, bude na akciju, na pokret... Puno je tu korisnih informacija.
Ono što ja kao njihov dojučerašnji kolega i profesor mladim ljudima na univerzitetu, a danas seljak, sa punim naučnim integritetom mogu reći je sledeće: njihova razmatranja se temelje na socijalističkom društvenom uređenju. To je fakat. Oni su ostali na tom nivou naučne svesti.
Ne kažem da je to nešto loše ili uvredljivo, naprotiv mene raduje da postoje ljudi koji i dalje razvijaju ideje socijalističkog samoupravljanja u privredi.
Mora se prihvatiti činjenica da je naše društveno uređenje kapitalističko, od nedavno istina, ali tako je kako je. Ideje profesora Zeca i Komazeca treba da prepozna i sprovede buržoazija, odnosno kapital. Ne država. Buržoaska država to može samo da stimuliše i ništa više.
Smatram da je zaista krajnje vreme da ti kao mlad čovek shvatiš i prihvatiš realnost, postaviš se prema njoj na adekvatan način ili pak, eventualno, pokreneš pokret za uspostavljanje socijalističkog društvenog uređenja.
Isto to treba da shvate i prihvate svi ovi koji kukaju na "lošu državu", na "državu seljačku maćehu" i slično, jer ako su sposobni da provale otvaranje n poljoprivrednih gazdinstava to automatski znači da su sposobni da shvate da nije pivo pošto bilo i nikada više neće biti. Sledi im sudar sa porezom na šupe i kokošinjce, ograničenje mogućnosti kupovine pesticida i herbicida, a bogami i posedovanja motorne testere itd, itd...