Subvencija za mehanizaciju

Fino,fino

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Matic kad je kupio Claas kombajn prestao je biti proleterijat kao mi ostali. Tako da nek se cuva sponzorusica seoskih :LOL:

Prošlo me je to vreme sponzorušica.Za 7-8 godina mogu biti deda koliko su mi velika deca a Claas i ostalo gvožđe je stiglo zbog potrebe, nije zbog toga što su nas žuljali novci. :haha:

Slažem se i iskreno da kažem da ne bih razmišljao o novoj mehanizaciji da nije bilo ovog konkursa za mlade na predračun.Ispunjavao sam sve uslove, čak i onaj koji je kasnije izbrisan tj. da nisam nikada bio član poljoprivrednog gazdinstva pa sam konkurisao.Ako bude nešto od toga biće lepo a ako ne bude idemo dalje za iste pare.

Kako koje subvencije tako i cena mehanizacije skace.
Komercijalisti mehabizacije imaju skuplji vozni park nego domacini .
Vlasnici hladnjaca (cak i onih koji trguju 1-2 kamiona nedeljno) imaju vozni park kakav nemaju svi paori zajedno u mom selu. Vlasnici silosa prvo sto kupe je Audi/Bmw/Merc SUV ispod cekica. Trgovci mehanizacijom ne znaju odgovoriti 80% pitanja u vezi specifikacije masine, ali zato dodju sa novom Skodom Superb, VW Passat ili ako je sirotinjska firma Dacia Duster ne starija od 2-3g.
Kada su konkursi 50-75% cene su kao da se kupuje space shuttle a mi kao hipnotisani idemo kod njih na noge.

Pa potpuno je ocekivano da cena skoci sa subvencijama. Isto kao sto recimo subvencije za tov junadi uzrokuju nisku cenu bikova
Deo koristi od subvencija ide onima koji kupuju a deo prodavcima, koji deo ide kome odredjuje elasticnost promene i potraznje na trzistu. Npr ako bi ti sigurno kupio masinu sa ili bez subvencija to znaci da poslodavcu moze da prodje i da podigne cene posto ces svakako kupiti. Ali ako ti ne bi kupio masinu bez subvencije prodavac ne moze da toliko podigne cenu jer ces odustati od kupovine, pa veci deo koristi ide tebi.

Mene odbili za rotacionu kosacicu sad na ovaj konkurs u junu. Pise da nemam registrovanu zgradu za smestaj svinja, ovaca i koza.

Tako sam se i ja izmrko (sestrić i ja ustvari) 2018. Otkačili nas za cisternu za osoku (a za krmače je prošao) jer nema(mo) registrovane farme niti su nam zgrade upisane u registar objekata. Pa sam pokušao ove godine opet da konkurišem za cisternu ali firma preko koje sam išao mi nije mogla obezbediti cisternu na vreme, već samo račun, ako isplatim u celosti iznos naravno, ali to nisam hteo ni smeo da uradim. I sad vidim da ću ipak morati da kupim cisternu van konkursa (eventualno nešto drugo) jer me pdv prca....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh