Suša 2021

Свима је суша сточарима,ратарима,млечно говедарство,воћарство,повртарство итд све је то повезано све је то Пољопривреда...

b290acddfd23c18cfb1aa10e7adc81c3.jpg

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

Nista bolje nije ni ovde,sve su cesce susne godine od kisnih.Vidim danas kod nas neki navodnjavaju mislim da je soja,sa nekih 500-600m sam gledao u prolazu ,tifonom.

I tada dođe jedna godina kao 2010 ,pola Banata pliva. Opet nema useva ili ne možeš da ga pokupiš .Kada se saber i oduzme prosek padavina je 525 litara po kvadratu ,za naše područje. .

Samo nek pada,lako pustiti vodu iz njive,pa i ako unisti nesto useva,nista ne moze da se poredi sa susom koliko to smanji prinos,na nulu....

Zadnjih 10-11 godina kod nas moze se reci da smo 2 puta plus ova godina imali susu. Ostalo je bilo u nekom proseku, osim 2014 i 2016 kad je bilo iznad proseka.
Psenica i suncokret su skoro svake godine bili u nekom proseku, s tim da taj prosek je u psenici od nekih 3.2 do 3.5 t po kj a suncokret oko 1.8 t po kj.
Od ovih 3 puta pod susom, 2012 puko je kukuruz dok soja je dostigla neki prosek ( kod mene) od nekih 1400 kg/kj.
2017 kukuruz puko skroz a i soja takodje je podbacila.
Za ovu godinu sta reci, osim da je sa sad katastrofa!

Kisna godina vise gladi ,nego susna. Tako kazu stari.
Stariji ranije retko kad su susu imali a i kad je bila nikad nije licila na 2012, 2017 ili ovu. Pricam za nas kraj ovde. Bar tako govore najstariji seljani.
Kise su znale pasti u dobrim kolicinama i problem su imali sa nekim parcelama u nizim delovima atara koje su plivale a nije bilo kopanih kanala.
Od kad su uradjeni kanali sredinom '70 tih skoro pored svih njiva, vise takvih problema sa poplavama skoro da nije ni bilo. Ako je i bilo onda se kopalo i spustila se voda u kanale.
Secam se kao klinac da skoro pored svih parcela u kanalima je bilo vode sto od 2012 na ovamo vise nije tako, osim par vecih kanala.
Od kad ja radim iskljucivo susa je ugrozila ratarstvo.

Vidite da je svuda u svetu zestoko.
Mozda i nije strasno po pitanju temperatura. Samo da je pala pre 10 dana. Veci problem je raspored

Dok se mi mucimo sa susom,za to vreme u Poljskoj ponovo potop.

Poslednja izmena:
Zadnjih 10-11 godina kod nas moze se reci da smo 2 puta plus ova godina imali susu. Ostalo je bilo u nekom proseku, osim 2014 i 2016 kad je bilo iznad proseka.
Psenica i suncokret su skoro svake godine bili u nekom proseku, s tim da taj prosek je u psenici od nekih 3.2 do 3.5 t po kj a suncokret oko 1.8 t po kj.
Od ovih 3 puta pod susom, 2012 puko je kukuruz dok soja je dostigla neki prosek ( kod mene) od nekih 1400 kg/kj.
2017 kukuruz puko skroz a i soja takodje je podbacila.
Za ovu godinu sta reci, osim da je sa sad katastrofa!
Pa bilo je i ranije susa i to gadnih, 1952. je bila katastrofalna godina, kisa nije pala od marta do novembra.Ja se licno secam 1992. pa 1994., 1997. 2000. 2003, 2007 takodje.

Dodacu tu i 1990. Koliko da je bila susa, opet je bil nesto da se ubere sa njiva, naravno najgora je bila 2012. takodje i 2017.

Nazad
Vrh