grunt
Član
Свима је суша сточарима,ратарима,млечно говедарство,воћарство,повртарство итд све је то повезано све је то Пољопривреда...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ovde kod nas to je mnogo cesce od 5 godina.Suvo ratarstvo, a bez dodatnog priliva nekog nekog polako gubi smisao, svake 5 godine katastrofalna susa
Stariji ranije retko kad su susu imali a i kad je bila nikad nije licila na 2012, 2017 ili ovu. Pricam za nas kraj ovde. Bar tako govore najstariji seljani.Kisna godina vise gladi ,nego susna. Tako kazu stari.
Da ,meni je te godine radio clas sa gusanicama.Jel to bila ona kad su kombajni zapadali po njivama u zetvi psenice ?
Kolko se sjecam kukuruz mi je tad bio mozda rekordno dobar
Pa bilo je i ranije susa i to gadnih, 1952. je bila katastrofalna godina, kisa nije pala od marta do novembra.Ja se licno secam 1992. pa 1994., 1997. 2000. 2003, 2007 takodje.Zadnjih 10-11 godina kod nas moze se reci da smo 2 puta plus ova godina imali susu. Ostalo je bilo u nekom proseku, osim 2014 i 2016 kad je bilo iznad proseka.
Psenica i suncokret su skoro svake godine bili u nekom proseku, s tim da taj prosek je u psenici od nekih 3.2 do 3.5 t po kj a suncokret oko 1.8 t po kj.
Od ovih 3 puta pod susom, 2012 puko je kukuruz dok soja je dostigla neki prosek ( kod mene) od nekih 1400 kg/kj.
2017 kukuruz puko skroz a i soja takodje je podbacila.
Za ovu godinu sta reci, osim da je sa sad katastrofa!