MOMOSARIC
Član
Ja mislim da je Vučić potpuno u pravu za uticaj suše oko 10% , a i vidim na koje se izvore oslanja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja mislim da je Vučić potpuno u pravu za uticaj suše oko 10% , a i vidim na koje se izvore oslanja.
Ovo kod nas je trenutno samo tranzicija, ka intenzivnijem gajenju nekih povrtarskih kultura, naravno u sistemu za navodnjavanje. Trudimo se da odluke ne donosimo preko noći i da postepeno prelazimo na gajenje nekih drugih vrsta, prvenstveno što ćemo ih gajiti na manjim površinama i na taj način upoznati tu proizvodnju. Nekada smo na gazdinstvu imali stočarstvo, sada ga nema. POsle toga smo gajili samo pšenicu i soju, mislili samo to da specijaliziramo, pa smo napustili. Ubacili repu u plodored. Videli da je plodored previše uzan pa prešli na četvoropolje. Gledamo sada da oko salaša gajimo neke intenzivnije kulture, jer imamo bunare i struju. Jednostavno se prilagođavamo nastaloj situaciji. Samo oni koji se prilagode će opstati.To kod tebe je mozda i preterana disperzija rizika.
Ipak proizvodjac treba da se usko specializuje za odredjene kulture.A to skakanje od lubenice ka kruski pa na soju i kukuruz i repu mi se ni malo ne svidja .Vise treba obratiti paznju na diverzifikaciju u smislu neki deo povrsina zastitit od suse.
To kod tebe je mozda i preterana disperzija rizika.
Ipak proizvodjac treba da se usko specializuje za odredjene kulture.A to skakanje od lubenice ka kruski pa na soju i kukuruz i repu mi se ni malo ne svidja .Vise treba obratiti paznju na diverzifikaciju u smislu neki deo povrsina zastitit od suse.
Ljudi, nema sena, eey !
Sena nema, odoše goveda pod nož !
Trava je prestala da raste još avgusta 2016. !
Da li razmisljas, odnosno da li si svestan toga da iz tog pravca ili te tranzicije gde stalno probas i pokusas nesto drugo i novo, da si uvek na istom a da si pritom opet na nuli.Ovo kod nas je trenutno samo tranzicija, ka intenzivnijem gajenju nekih povrtarskih kultura, naravno u sistemu za navodnjavanje. Trudimo se da odluke ne donosimo preko noći i da postepeno prelazimo na gajenje nekih drugih vrsta, prvenstveno što ćemo ih gajiti na manjim površinama i na taj način upoznati tu proizvodnju. Nekada smo na gazdinstvu imali stočarstvo, sada ga nema. POsle toga smo gajili samo pšenicu i soju, mislili samo to da specijaliziramo, pa smo napustili. Ubacili repu u plodored. Videli da je plodored previše uzan pa prešli na četvoropolje. Gledamo sada da oko salaša gajimo neke intenzivnije kulture, jer imamo bunare i struju. Jednostavno se prilagođavamo nastaloj situaciji. Samo oni koji se prilagode će opstati.
Imam i neke nove fiks ideje. Pisaću o tome ako uspe.
Ti si znao da će biti suša? Nisi znao ,nisi ni umeo nego si sreće imao.Nismo nikada na istom. Uglavnom smo napredovali. Bilo je i promašaja, ali takav je život. Probali smo svašta, da bi na kraju shvatili da su plodored i diverzifikacija ključ sigurnog uspeha. Pre par godina smo imali na 2/3 površina soju, a trećinu repu. Da smo imali takvu setvenu strukturu ove godine, mislim da bi teško otplatili kredit za zemlju. Ovako je soja zauzela samo 1/5 površina i iz ove suše izlazimo skoro neoštećeni, i pokušavamo da uzmemo kredit za novu investiciju. U svakom poslu dolazite do vrhunca, tada je neophodno napraviti promenu da biste napredovali. Ljudi koji to ne učine, propadnu, jer sve okolo nas se menja, tako da i mi sami moramo da izvršimo promene. Neke promene budu iznuđene, a neke ljudi sprovode jer vide dobre prilike.
Molim te, pojasni malo.Moj prijatelj( inace profesor na fakultetu) i ja vec citav sat tumacimo ovu tvoju smisao????
Jesi ti malo usporen ili si dosao ovde da nas zajebavas?Majstore u Surduku niko nema vise od 2 tone kukuruza po jutru,bez obzira kakav je bio predusev ili plodored.Palo je 130 litara kise od nove godine,kanali su nam presusili skroz jos pre 3 meseca.Kod nas u Krcedinu je malo bolja situacija jer imamo nesto bolju zemlju od Surduka i Belegisa ali je steta na kukuruzima oko 70 % a kod nas niko ne seje nista u monokulturi.Imam ja jednog komsiju koji obradjuje 60 ari i imao je 4,5 tona psenice.Po tvojoj logici mozemo njega da uzmemo za primer i da kazemo da je godina izvanredna?Nismo nikada na istom. Uglavnom smo napredovali. Bilo je i promašaja, ali takav je život. Probali smo svašta, da bi na kraju shvatili da su plodored i diverzifikacija ključ sigurnog uspeha. Pre par godina smo imali na 2/3 površina soju, a trećinu repu. Da smo imali takvu setvenu strukturu ove godine, mislim da bi teško otplatili kredit za zemlju. Ovako je soja zauzela samo 1/5 površina i iz ove suše izlazimo skoro neoštećeni, i pokušavamo da uzmemo kredit za novu investiciju. U svakom poslu dolazite do vrhunca, tada je neophodno napraviti promenu da biste napredovali. Ljudi koji to ne učine, propadnu, jer sve okolo nas se menja, tako da i mi sami moramo da izvršimo promene. Neke promene budu iznuđene, a neke ljudi sprovode jer vide dobre prilike.
Njemu na Ceneju je palo negde juna-jula 100-tinak litara kise.Jesi ti malo usporen ili si dosao ovde da nas zajebavas?Majstore u Surduku niko nema vise od 2 tone kukuruza po jutru,bez obzira kakav je bio predusev ili plodored.Palo je 130 litara kise od nove godine,kanali su nam presusili skroz jos pre 3 meseca.Kod nas u Krcedinu je malo bolja situacija jer imamo nesto bolju zemlju od Surduka i Belegisa ali je steta na kukuruzima oko 70 % a kod nas niko ne seje nista u monokulturi.Imam ja jednog komsiju koji obradjuje 60 ari i imao je 4,5 tona psenice.Po tvojoj logici mozemo njega da uzmemo za primer i da kazemo da je godina izvanredna?