Suša 2015

Evo kako izgledaju 50% kukuruza u mom kraju,nije vazan ni datum setve ni bilo sta drugo sve je sagorelo a ima po neki koji je prziveo ali sa velikim gubicima.
20150813145530.jpg

Kod nas se polje drzi odlicno. Vode fali, ali kad vidim kako je u brdu i van polja, to je odlicno. U brdima skoro sve izgorelo. Kukuruz potpaljen vise od pola, klipovi mali a soja pocela da polako zuti. Mi smo juce soju zaliali i napravili potop na njivi. Voda joj je potrebna jer je u fazi cvetanja i polako pocinje da stvara mahune.
Danas pozajmljena pumpa prijatelju, pa sutra nastavak u kukuruzu:ppozdrav:.

Tako je Kimi, problem je u brdima jer je toplije i danju i nocu,rose gotovo da nema a rosa je mnogo vazna za biljku.

U mom slucaju 2012 je bila mnogo losija za kukuruz od ove a ova ce biti najlosija po soji od kad se bavim ovim poslom! O, da i najbolja za psenicu isto od kad radim poljoprivredu a kad razmislim dosta se god. nakupilo!

Vase misljenje u vezi ove suse da nije to jos malo otvaranje vrata za gmo semena ?

Poslednja izmena od urednika:
Sacekajmo Nedelju pa da vidimo ali verujem da sada aviona nece biti jer nema potrebe da jure oblake susa je odradila svoje.

Za moj kraj kisu odlazu za jos par dana. Kada kazem kisu mislim na kolicinu bar od 10 tak litara po metru kvadratnom.

Sve ovo ima veze sa susom nismo skrenuli sa teme.raspravljamo o tome kako je doslo do suse videcemo na kraju ko je u pravu.

Jeste da je OT, ali danas se na B92 info opet pojavio clanak o gmo hrani i genetickom inzenjeringu, ali ocigledno napisan na brzinu i od strane nekog ne biologa koji ne barata ovom materijom jer autor ne razlikuje ukrstanje vrsta (koje se u prirodi dogadja milionima godina) i geneticki inzenjering u laboratoriji. Naravno hvale gmo, a u komentarima sve sami sendvicari i gmo lobisti.
Neka nam uvedu gmo, neka nam glifosat na 25 godina zatruje zemlju, neka moje dete i buduce generacije(kako nas vole ako ih i bude) jedu plave jagode ili kockastu lubenicu. O ostalim vrstama i otrovima da i ne pricam, ali kod mene monsanto i slicni nece na njive pa makar i crkao od gladi.
Neznam zasto, ali mnoge teorije zavere se na kraju ispostave tacnim. Jos jednom izvinjenje za :off_topic:.

Narode cini mi se da sam imao postove u ovoj temi al izgleda da su obrisani. MOLIO BIH ONOGA KO JE OBRISAO DA KAZE JAVNO RAZLOG BRISANJA. UNAPRED HVALA.

Nemoj da se deres (pisanje velikim slovima se smatra vikanjem) jel te se niko ne boji. U ovoj temi je do sada obrisan samo jedan post i to clana Peet zbog ofa, ove od nocas ne racunam. Svasta pises po forumu da nemas ni pojma gde si sta napisao. Zbog pominjanja politicara obicno idu kazne ali ovaj put zbog tvoje molbe za vracanje na forum te necu kazniti ali svaki sledeci put ako pomenes politiku i politicare ide ti kazna.
A da ste nocas "skrnavili" temu....jeste. Nadam se da vise nece biti off pisanja u ovoj temi.

Poslednja izmena:
Pre 10-tak dana smo poceli berbu duvana,nijednog jedinog jutra nije bilo rose.Ljudi su poceli silirati kukuruze,da spasu kolko se spasiti moze.Ovo vazi za atar gde je zemlja losijeg kvaliteta(crna ritska).Nas atar(Mihajlovacki)se drzi kolko tolko,naravno ne pricam o nikakvim rekordnim prinosima,nego bice "nesto".

Moj kukuruz je isti ili malo bolji nego 2012, možda prosek bude bolji par stotina kg po kj ali ništa se ne zna dok ne stane na vagu. Kod mene je problem kasnija setva (oko 25. aprila) u odnosu na 2012. kada sam sejao oko 10. aprila. Dve nedelje mu dosta znače.

Kod mene će kukuruz biti bolji nego 2012., sad svaka biljka nosi klip (kakav takav) dok 2012. to nije bio slučaj. Ali zato će soja biti lošija...

Nazad
Vrh