Strug i alati za obradu metala

Mozda neko moze i da ti pomogne ako bi se znao proizvodjač i model.(internet je čudo).

Jel neko narucivao nosace i plocice sa temu-a
Igram se sa mojim komunistom красной пролетер 16k20

Послато са M2006C3MII помоћу Тапатока

Za igranje mozda moze posluziti ali za ozbiljan rad, ne verujem.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Jel neko narucivao nosace i plocice sa temu-a
Igram se sa mojim komunistom красной пролетер 16k20

Послато са M2006C3MII помоћу Тапатока
Наручи, па подели утиске, мада за наше потребе то није, мени изгледа нежно.
Ово код нас нуде исто то само много скупље. За носаче нећеш погрешити, а плочица има разних, за различите материјале, чак руски мајстори препоручују плочице за обојене метале =за обраду челика.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

Ovo će strugari najpre znati pa pitanje zato ide u ovu temu...

Kad uzmem neki vijak i šublerom merim preko navoja i izmerim npr. 15,7mm. Kad šublerom merim maticu (ili rupu sa navojem gde se uvrće pomenuti šraf 15,7mm) izmerim prečnik od 14mm. Korak navoja je 1,5mm, to sam češljem video. Koji je sad to vijak? Da li je M15x1,5mm? Ima li negde neka tabela sa dimenzijama vijaka i rupa gde se uvrću, onako kako bih šublerom izmerio? Isto me zanima i za colovne...

Nije 2mm korak, probao sam češljem sve varijante i samo 1,5mm seda u navoj lepo.

@dukej , svaki navoj na vijku je manji (navrtki je veći) za desetu ili dve u odnosu na nazivnu meru (zavisi od veličine, načina narezivanja itd), pa tako i taj M16. A da bi odredio da li je navoj metrički ili colovni pored već navedenog (prečnik i korak) moraš proveriti i ugao navoja. Metrički ima 60° a colovni 55°. To se vidi kada sa češljem proveravaš korak, onda baciš pogled i na naleganje navoja u češlju. Konkretno M16 je vrlo blizu 5/8 po prečniku ali im koraci nisu isti (5/8 ima 11koraka/coll) i to se odmah oseti da ne ide ako teraš rukom. Ako zvekneš pneu ili aku odvijačem, e onda možeš svašta očekivati. U principu, koliko znam, jedino su 3/8 i M10x1 jako, jako blizu mere i može dođi do kombinacije (npr navrtka metrička a vijak colovan) ali se to oseti pod rukom (ko malo ima iskustva).
Tabela sa merama ima na netu.

Našao sam jedan 16X1,5 navoj - na jednoj strani takav muški navoj a na drugoj strani jelkica za crevo, baš naručeno sa alija kao 16x1,5mm, i uvrće se lepo u rupu gde je išao ovaj reducir. Tako da je rešena moja dilema, M16x1,5mm je u pitanju. Hvala svima na pomoći! :ppozdrav:

Nazad
Vrh