Strništa i rad na njima

Kao i uvek, dobre fotke! Dobro nam došao kolega Zvona! :ppozdrav:
 
se seća neko cene glifosata od prošle godine? naš'o sam u nekoj apoteci prošlogodišnju cenu, al' mi se nekako ne čini jeftinim. 540din/l
 
a ko nema para za takve mašine samo tanjirača jedno dva puta i sva trava će nići provereno
 
Mi to radimo ovako : kad skombajniramo zito ili grasak ostavimo njivu oko dve nedelje da korovi malo niknu pa se onda plitko ugari na nekih 15 cm dubine i ostavi tako da se osusi zatim u augustu mesecu kad padne dobra kisa jedan prolaz drljacom da se poravna njiva i da korovi pocnu da nicu i kad niknu posle par nedelja zatim jedan prohod setvospremacem pa onada u septembru to uzorem malo dublje na nekih 22 cm dubine zatim jedan prohod setvospremacem i ostavim tako sve do oktobra i onda ide oranje na nekih 30 cm dubine i ta zemlja je sipka ko pesak posto je orem 3 put godisnje a korova gotovo da nema posto me je tata tako naucijo da radim bes hemikalija i totala no ako je njiva dosta zakorovljena onda se mora sa totalom prskati al mi imamo ciste njive tako da nema potrebe ici sa totalom,i ovako se meni vise svidja ova obrada strnista. :D
 
A jeftinije je i manje vremena iziskiva da ostavis strniste do avgusta, pa kad su korovi 30-40 cm prenego sto sirak krene da izbacuje metlicu oprskas totalom pa u oktobru odmah ores jesenje oranje na 30 cm!
 
to ste u pravu da je jeftinije prskanje sa totalom i jednom godisnje orati ali po meni da bi se zemlja ocistila od korova mora da se obrce da bi svi korovi nikli i samo na taj nacim se moze ocistiti od korova ako je ores bar 2 il 3 put godisnje rezultat je odlican jeste da je malo skuplje ali se isplati ::novac:: :D
 
Da zemlja voli da se prevrće. Korov se tako suši , udariti tamo gde ga najviše boli po korenju sunce . Samo je sad to skup sport orati 3 puta !
 
To je uredu ako su neki laksi korrovi(sirokolisni) A kod nas se psenica najvise seje za borbu protiv sirka iz rizoma! A njega oranjem nemozes da unistis, vec samo herbicidom! Najbolji rezultati u borbi protiv divljeg sirka su postignuti bas u strnistu Glifosatom! Zadovoljavajuce rezultate sam postigao u sirokolisnim usevima Titanicom ili Galantom a u kukuruzu sam probao svakakve preparate i kombinacije ali nijedna nije bila bas ono da mi se svidela...
 
mityoo je napisao(la):
A kod nas se psenica najvise seje za borbu protiv sirka iz rizoma! A njega oranjem nemozes da unistis, vec samo herbicidom!

mityoo šta dodati...sve si rekao :ppozdrav: Oranjem, čitaj sečenjem, rizoma sirak se samo razmnožava!
 
Znas Cugi sta ima za dodati? Intersantno je zapazanje da divljeg sirka nema na svim zemljistima! Na teskim ritskim zeljistima (citaj u Banatu) nisam sretao sirak vec samo na laksem cernozemu u zemlji 1klase!
 
Da kod nas ga svu sreću nema , ja sam ga hvala Bogu video samo u Bačkoj . A mislim da ništa i nisam propustio , sem patnje ! :cao:
 
Neka hvala imam ga sa ove strane Tise i vise nego dovoljno! Cici mislio sam na ovaj kraj kod nas u Banatu da ga nisam vidjao! A to je otprilike i jedina stvar u cemu je banatska zemlja u nasem kraju bolja od backe zemlje!
 
Nazad
Vrh