Stelovanje pluga

Ne vredi tebi da na betonu pomeraš plug po kolenastoj osovini kako bi dobio potreban zahvat prve glave. Plug kad uđe u zemlju se sam prostorno pomeri tamo gde se poklope sile vuče traktora i sila otpora koju plug pruža traktoru. Tek tad gledaš koliki ti je zahvat prve glave i onda dalje šteluješ kako bi dobio potreban zahvat. Teško je postići na dvobrazdnom plugu i širokom traktoru idealno podešavanje da potpuno nestane kosa vuča, ali se plug podešava da ona bude što manja.
Kako tačno da izmerim zahvat od vrha raonika do unutrašnje strane gume kada je pod zemljom? Treba odbaciti zemlju pa tako izmeriti?

Ma kakvi, samo još fali da svaki put otkopavaš raonik da vidiš zahvat. :osmeh:

Vrh raonika bi trebao da prati liniju daske, tj krajnju ivicu daske (grudi daske), ako ima neko otstupanje (npr. 1-2 cm) to utvrdiš dok je plug na betonu. I onda meriš od te ivice daske do ivice brazde, naravno podrazumeva se da plug stoji vertikalno, tj da nije nagnut levo ili desno. Možeš meriti i do unutrašnje strane gume ako ti točak baš liže brazdu, ali to svakako nije preporučljivo jer em dereš gumu, em nemaš stabilan pravac. A i traktor je nagnut u brazdi pa je samim tim i točak nagnut, odnosno čak i da donja strana gume bude uz zid brazde u nivou površine tla (a tu meriš) je guma odlepljena od zida brazde. Neko pravilo je da upravljaš tako da unutrašnja strana gume bude malo odvojena od zida brazde, par cm. Dakle gledaj gde je zid brazde iz prethodnog prohoda pa izmeri do ivice daske. Pošto raonik malo podigne zemlju i pokvari zid brazde tu gde meriš, ti baci pogled malo napred gde još stoji netaknut zid brazde pa onda oceni ge je bio zid brazde na mestu merenja...

Poslednja izmena:
Ja sa yto 454 vucem 756 i kako god stelovao uvek te blago vuce u orano al uvek, sta god probao nastelovati nevredi,..zato prednja vuca i gas,
na njivi nastelujem da hvata 2x30, kad dodjem kuci i stanem na beton kaze komsija to nista nevalja tako se nesteluje plug ide on samnom stari orac da nastelujemo kad je on to sve podesio kako treba po skolski ide zahvat 2x45 i sta vredi kad nemoz ustelovati sta god radili.. Ja namestim. Da ide zahvat da lepo vuce i da cisti brazdu da se nevraca nazad pa sledeci krug vozis po dzombi

Staneš u oranju, iza pluga staviš metar tačno na zid odsječene brazde gdje crtalo zadnje siječe, razvučeš metar na 2.5m i zabodeš štapić. Kad obiđeš krug i prođeš štapić onda izmjerriš koliko je od zida brazde do štapića, zatim 2.5m minus broj koji si ponovo izmjerio, i to je zahvat pluga. A možeš prvo mjerenje raditi i nekoliko metara ispred traktora pa čim prođeš tu mjeru onda mjeri drugu mjeru. Ako je zahvat veći ili manji od 60 cm pomjeraj plug po gredi pluga. Kad nađeš 60 cm onda ručkom na plugu podesi zakošavanje pluga ako ti prednji kraj traktora vuče u orano ili u neorano. Može ti zakošavanje pluga promijeniti zahvat pluga 60 cm, onda opet razliku podesi na gredi pluga. Ima posla ali jednom kad to našteluješ za taj traktor više nemaš potrebe to podešavati, samo ćeš posle podešavati topling i i nagib pluga na navojnici poteznice traktora. Prije štelovanja zahvata pluga u brazdi podesi plug da bude u horizontali i uzdužno i poprečno.

Staneš u oranju, iza pluga staviš metar tačno na zid odsječene brazde gdje crtalo zadnje siječe, razvučeš metar na 2.5m i zabodeš štapić. Kad obiđeš krug i prođeš štapić onda izmjerriš koliko je od zida brazde do štapića, zatim 2.5m minus broj koji si ponovo izmjerio, i to je zahvat pluga. A možeš prvo mjerenje raditi i nekoliko metara ispred traktora pa čim prođeš tu mjeru onda mjeri drugu mjeru. Ako je zahvat veći ili manji od 60 cm pomjeraj plug po gredi pluga. Kad nađeš 60 cm onda ručkom na plugu podesi zakošavanje pluga ako ti prednji kraj traktora vuče u orano ili u neorano. Može ti zakošavanje pluga promijeniti zahvat pluga 60 cm, onda opet razliku podesi na gredi pluga. Ima posla ali jednom kad to našteluješ za taj traktor više nemaš potrebe to podešavati, samo ćeš posle podešavati topling i i nagib pluga na navojnici poteznice traktora. Prije štelovanja zahvata pluga u brazdi podesi plug da bude u horizontali i uzdužno i poprečno.
Dobra ideja

Kolenasta je pomerena skroz do krivine, dalje ne može, ručica za podšavanje je povučena dva zuba u nazad. Koliko sam uspeo da izmerim zahvat je oko 30cm, ne mogu tačno da izmerim jer ivica brazde nije čista. Mislim da bi trebalo još desnu poteznicu malo spustiti. Da li može neko na osnovu slike da kaže da li je bar približno dobro podešeno?

Nije,zadnji kraj si mnogo zabacio u neorano,odbrazdio si ga

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Ne gledaj koliko hvata prva brazda, nemožeš je tačno ni izmjeriti, gledaj kako sam ti opisao samo zahvat obadvije brazde, a to je 60cm za plug 12 coli, našteluj crtalo da ti lijepo siječe brazdu, spusti ga da siječe do njegovih šarafića na glavčini, i oko 3 cm da siječe iza daske u neorano.

Plug je jos i nagnut levo i cini mi se zaboden vise ka napred.

Probaj da vratis kolenastu 1-2cm desno, spustis desnu polugu 1cm. rucicu kolenaste vrati na sredinu kao sto kolega vec napisao.

Prodjes krug pa pogledas da li plug stoji ravno i da li je dobro druga brazda napravila razor da udje tocak traktora na dubinu.

Kod manjih plugova druga brazda mora biti dobro nastelovana. Ako ide plitko onda prednja zahvata previse zemlje i gura plug.

• Like
Reagovanja: nem
Plug je jos i nagnut levo i cini mi se zaboden vise ka napred.

Probaj da vratis kolenastu 1-2cm desno, spustis desnu polugu 1cm. rucicu kolenaste vrati na sredinu kao sto kolega vec napisao.

Prodjes krug pa pogledas da li plug stoji ravno i da li je dobro druga brazda napravila razor da udje tocak traktora na dubinu.

Kod manjih plugova druga brazda mora biti dobro nastelovana. Ako ide plitko onda prednja zahvata previse zemlje i gura plug.
Spustio sam malo desnu polugu i odvrnuo topling. Sad je ravnije.
Što da pomerim u desno osovinu? I ovako je desna poluga bliže točku od leve

Pomeris da pokvaris pa da znas da popravis ponovo :) Poluge ne moraju biti jednako udaljene jer je desna u startu niza od leve.

Cela mudrost podesavanja je da se plug pomera po kolenastoj levo desno i zakretanjem kolenaste rucicom dovede u pravac sa traktorom i ima jednak zahvat.

Moze se videti oko 4min od nazad kako je podesen plug.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh