Stalska oprema za koze i ovce

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
ile de france,da li imas adresu od te farme u svajcarskoj posto sam na samoj granici sa svajcarskom zelio bih da to vidim uzivo...slike su dobre ali uzivo je vjerovatno jos bolje

n3sqxx.jpg

rhk4n4.jpg

9thoic.jpg

msdukl.jpg

14ifvyx.jpg

24etn5t.jpg

jfdrfo.jpg

35hka9t.jpg

33emvd5.jpg

24fwitk.jpg

10mlufb.jpg

33pbl1u.jpg

2v8st3k.jpg

Ima li neko iskustvo sa pojilicama za ovce,dali su prakticne i dali su iste kao one za krave ili neke posebne?

Baronb je napisao(la):
Ima li neko iskustvo sa pojilicama za ovce,dali su prakticne i dali su iste kao one za krave ili neke posebne?
Kod mene su od prvod dana pojilice za ovce i veoma su praktične i korisne e sad postoji malo prosipanja vode tj kvašenja podloge a o tome treba misliti prilikom postavljanja da budu blizu nekog odvoda postoje i neke univerzalne sa plovkom one su zgodne za jaganjce ali su znatno skuplje
ove za ovce su oko 10 e (+ -) a ta univerzalna je oko 40 e i poželjno je da su priključene na vodu koja je za ljudsku upotrebu a ne neku neispitanu tehničku no to već ne spada u ovu temu
da zaključim pojilice su veoma korisne i u mnogome smanjivaju ljudski rad i životinjama uvek obezbedjuju svežu vodu, toplo ih preporučujem svakom jer se jako brzo isplate

Pozdrav

Прошле године у марту једна од последњих порука које је послао сјајни "Брундало" била је о изради музилишта за козе. Тад је поменуо да има и димезије и да може послати заинтересованим. Да ли је неко тражио и добио те димензије? Мени су сад потребне за израду. Помиње дужину и ширину али мене интересује и остало: висина, ширина пропуста за главу и слично. Има ли неко те податке?
Искрено ми је овај форум осиромашен без "Брундала", има ли неко информације о њему?

Sa Brundalom sam se poslednji put cuo krajem leta ili pocetkom jeseni. Od tada ne mogu da stupim u kontakt sa njim. Malo je reci da sam zabrinut.
Stalak za muzu je napravio prema jednom od bezbroj varijanti koje mogu da se nadju na netu. Evo jednog sa merama u incima.
1"(inc)= 2.54 cm.
http://www.motherearthnews.com/uploadedImages/articles/issues/1980-01-01/061-176-01_01a.jpg
Ovo je drveni stalak ali koristeci se merama moze da se napravi i od metala. Ovakav stalak je dobar i kada se kozama obradjuju papci i tome slicno. Pri izradi treba obratiti paznju da koza ne moze da izvuce glavu ali da moze da je podigne. Ponekad ako alavo uzme koncentrat moze suv zalogaj malo da zapne pa podizanjem glave koza olaksa gutanje. U svakom slucaju koza kojoj je na stalku prijatno dobro saradjuje pri muzi.

mene interesuje da li je najbolja varijanta da se ispod jasala stavlja i valov i ako je tako koje bi trebalo da su dimenzije valova. naravno to je za ovce rase il de frans pozdrav svim forumasima i sretan vam 1 maj "PRAZNIK RADA"

ja sam dobio na poklon od jedne kovacke radnje stalak za muzu odjednom mogu da muzem i cetiri koze ali je samo korito napravljeno bez pregrada pa cemo ga morati preradjivati.fenomenalno su ga napravili i slike ce da budu samo polako

Evo ideje kako deda radi izmuziste za koze i ovce .

2yy81ft.jpg

Izmuziste ima ulaznu i izlaznu rampu i 8 stajnih mesta.
Sve vruce pocincano i montazno , moze da se seli.
Tko treba za vise stajnih mesta bolje je da se postave paralelno nego u nastavku , jer dolazi do cepa prilikom ulaska na izmuziste.

Eto , tko treba i zna da uradi , moze.
Pozdrav od dede.

jako lepo,
jedino mi se ne sviđa što kuka koja zabravi glavu viri preko zaobljene ivice.
Ova opaska ima smisla ako je na fotografiji uređaj za bravljenje potpuno otvoren? Ako kuka može još da "padne" onda je OK.

Da , dobro je , funkcionalno , montazno , pocincano , trajno , nemogu bakterije da ostanu nigde , podnosi dezinfekciju i nije skupo u odnosu na slicna.

A kuke , ne vire tako dok je skroz otvoreno , to je omaska pri snimanja , nije maksimalno otvoreno.
Sve je u visini sa nosacom i nemoze da se grla ozlede.

Primedba na mestu , majstore.

2wci4b5.jpg

Moze , ulazne rampe i ovako , ali nisu se dobro pokazale , bolje je kada su u pravcu.

Koliko treba , da počmem da radim ?

brundalo je napisao(la):
A evo jos malo od svega za koze i ovce
equipment3.jpg

equipment2.jpg

equipment1.jpg

equipment11.jpg

equipment10.jpg

equipment8.jpg

Ako hocete ima jos ali sve se ovo da kopirat, jer mi jednostavno smo premali za velike investicije :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

Nemam predstavu šta je na ovoj poslednjoj slici ali privukla mi pažnju prva u nizu, ako se ne varam to su pokretne jasle, šta mislite o jednoj takvoj prikolici?

Prva u nizu moze biti pokretne jasle ali za ovce i koze je to pre visoko , mozda za telice ? ? ?

Druga je bolja jer je niza .
Za ovce i koze jasle moraju poceti od 40 cm od poda/zemlje.

Prva prikolica je po meni izvanredna za dovoz kosene trave u stalu ili ovcarnik jer ima dno od resetkaste zice , tako da trava moze da se hladi i da ne pocinje da se "PALI" !!! - greje . preko noci jer je na gomili.

Ja osobno nebi investirao u takove jasle jer prikolica treba i za drugu namenu a kada imamo standardnu , lako je dovest travu ili seno i ubaciti u jasle , bilo u stali ili vani u dvoristu.

Sve to kosta i treba biti racionalan , pokupiti dobre ideje i ne stvarati si nepotrebne troskove.
Pobornik sam ovoga ;
- sve sta je dobro ima i svoju cenu a ja nisam toliko bogat da radim dva-tri puta , zato odmah treba uraditi ili kupiti dobro i prakticno.

Zar ne ?

potpuno se slazem stobom dida ono sto nije za vise upotreba nije od neke koristi da zauzima mesta u dvoru i da se koristi jedanput godisnje netrebami.u ostalom nemam toliko novaca na bacanje

deda Čampi je napisao(la):
Prva u nizu moze biti pokretne jasle ali za ovce i koze je to pre visoko , mozda za telice ? ? ?

Druga je bolja jer je niza .
Za ovce i koze jasle moraju poceti od 40 cm od poda/zemlje.

Prva prikolica je po meni izvanredna za dovoz kosene trave u stalu ili ovcarnik jer ima dno od resetkaste zice , tako da trava moze da se hladi i da ne pocinje da se "PALI" !!! - greje . preko noci jer je na gomili.

Ja osobno nebi investirao u takove jasle jer prikolica treba i za drugu namenu a kada imamo standardnu , lako je dovest travu ili seno i ubaciti u jasle , bilo u stali ili vani u dvoristu.

Sve to kosta i treba biti racionalan , pokupiti dobre ideje i ne stvarati si nepotrebne troskove.
Pobornik sam ovoga ;
- sve sta je dobro ima i svoju cenu a ja nisam toliko bogat da radim dva-tri puta , zato odmah treba uraditi ili kupiti dobro i prakticno.

Zar ne ?

Nemam ni jasle ni standardnu prikolicu pa reko' možda bi bilo zgodno jednu takvu napraviti, odgovarajuće visine i uz neke dorade ako treba. :ppozdrav: Ako ja to dobro kapiram, onda mi ni hranidbeni hodnik u ovčarniku ne bi bio neophodan, samo razmišljam, za sad. :D

Nazad
Vrh