Staklenici - kako ih napraviti

  • Začetnik teme dzudzan
  • Datum pokretanja

borkozmaj

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Avg 2012
Poruka
5
Lokacija
Beograd
to je to mihalyocska.

samo to je jedan od tih tzv. "backyard" staklenika...

shto ce reci nije za biznis vec iskljucivo za sopstvene potrebe.

A shto se tice grejanja i hladjenja (video sam i to pitanje vezano za kondenzaciju negde na forumu... ) jedino i pravo reshenje je podzemni sistem grejanja i hladjenja koji i ja planiram da odradim u svom, daj boze, plasteniku.
:)

http://www.sunnyjohn.com/
 

Баштован

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Avg 2012
Poruka
5
Lokacija
Macva
Сад ја морам питати нешто у вези пластеника, нисам нашао тему која је искључиво за пластенике. Ја сам решио да стари сењак, величине 12м са 5м и висине 2.20м (до хоризонталних греда) , са кровом који је стандардне израде као и за куће и сл. е сад, ту су углавном дрвене греде 25см са 25см ако не и мало шире, бетонски стубови и темељ. Објекат је јак и савршено одговара за стакленик, али пошто ја нисам при парама, почећу са најлоном. Све је то код мене у дворишту, струја, градска вода, стари бунар непресушан, да би то све било како треба, планирам да кренем у децембру парадајз (мислим да није велики улог, а добра шанса да се човек усаврши за неку културу која захтева већи улог а даје лепшу зараду), па бих молио да ми кажете да ли је стајњак обавезан да би грејао земљу, планирам лампе од 400њ за које сматрам да ће и грејати тло, остаје ми дилема који најлон, бели или зелени? да ли малч може загревати земљу довољно са лампама 400њ, вентилација је обезбеђена као и грејање на плин у случају нестанка струје. Јел хоће неко у кратким цртама да ми појасни шта је најбоље? имам мало искуствау глави коју треба усмерити правилно, ипак сам цео живот на селу и безмало на њиви провео више од пола живота тако да основно знам, унапред захваљујем на одговору. Да додам, имам 15 ари плаца оранице, планирам да покривам помало већи део простора за вертикалне јагоде, тако да вас молим за помоћ. поздрав свима...
 
Poslednja izmena:

topalovic

Moderator
Učlanjen(a)
26 Apr 2009
Poruka
2.658
Lokacija
Grabovac kod Obrenovca
Uh mnogo pitanja si postavio ......Neznam kako ce to funkcionisati,Po meni bolje resenje neki veci plastenik pa tu oprobati "srecu".Stajnjak je obavezan u rasadnickoj proizvodnji ako neplaniras dogrevanje.Mislim da lampe nece moci da same zagreju ceo plastenik....A foliju nemoj da razlikujes po boji jer svi se oni farbaju, vec ako trazis trazi garanciju i obavezno da bude UV stabilan sa najmanje 160-180 mikrona....
 

Баштован

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Avg 2012
Poruka
5
Lokacija
Macva
Ок, разумем то за боје и микроне. Планирам два рефлектора од 400 вати, узео бих калорифере мање са опцијом хлађење, тако да ћу то и грејати. Црни малч привлачи зраке рефлектора, верујем да једним делом греје земљу где ће парадајз бити расађен за производњу. Није ми проблем за сејање семена и спремање расаде, за то имам посебан део у пластенику који ће бити још додатно покривен изнутра са свим грејањем, светлом , довољном количином стајњака. Значи овај део где могу ставити 150 до 200 комада парадајза, фали ми стајњака и ретко ко хоће да прода иако је скуп. Значи тај део ће имати тањи слој, зато идем на црни малч, исправи ме ако грешим ,,требало би да греје. А што се тиче фолије за покривање пластеника, пошто имам све од хлађења и грејана, система на кап, вентилацију, претпостављам да треба бела фолија да одбија светлост или опет зелена која привлачи светло дајући топлоте, поред тога и од колико микрона треба, то ми и треба да кажете, нисам у дилеми за колор фолије, већ резултат. Ја би правио већи, али буџет ми не да, полако, мало за себе, мало да продам расаде, и ето плате преко зиме, и најважније, искуство. Затварао сам обичне тунеле беле фолије, расада за мене, али није ово исто, желим да радим тако што ћу исправно урадити а не као просечно офрља као и већина која то не схвата озбиљно, значи константно да га имам током године. Није питање тешко, само је опширно. :) Значи нечије искуство ми даје веће шансе да се уради боље. Надам се да ме разумете...
 
Učlanjen(a)
3 Maj 2013
Poruka
98
Lokacija
Zrenjanin
Ako treba jedan sa iskustvom, taj sam :osmeh: ,.. mada je bolje da još neko prenese svoja iskustva,..

Za osvetljavanje rasada cveća koristim jake Natrijumske lampe (Na-HPS 600W), koje usput i dobro greju biljke.

Po struci sam dipl.el.inž. pa vam moja iskustva mogu i obrazložiti (mada mislim da bih to trebao u zasebnoj temi o osvetljavanju biljaka),.. Ima li takve teme ovde?

Treba vam dobar dovod el. energije za ovako nešto.
Ali, u vreme kada se seju biljke, bolje je koristiti svetlo koje daje puno plavog spektra, a za kasniji uzgoj je bolje svetlo sa izraženim crvenim spektrom, koje i dobro greje (jer se najveći deo električne neergije pretvori u toplotu)


Za ove male tunele je dovoljna unutrašnja folija od 60 do 90 mikrona,..

Poslednjih desetak (i više) godina, struja je bila isplativ energent ako imate zasebno brojilo za plastenik (zbog različitih tarifa i zona),..
 

anthrax

Član
Učlanjen(a)
9 Jul 2011
Poruka
359
Lokacija
Kraljevo
Nesto sam diskutovao s tastom, ima ortaka koji rastura autobuse i skupila mu se gomila prozora od autobusa pa ne zna sta stim. Pa meni pade na pamet, mozda ne bi bilo lose da se zbudzi neki manji staklenik za rasadu makar... Sta mislite o tome?
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.937
Lokacija
Beograd
Mislimo sve najbolje:) jedini je problem sto treba dobro razmisliti kako resiti dihtovanje jer se to staklo puno rasteze i skuplja u odnosu na konstrukciju. Pored toga i problem kondenzacije. Svodi se na to da imas dzaba staklo ali konstrukcija mora da bude od aluminijuma sa kvalitetnim gumenim zaptivkama pa onda to dzaba ispadne skupo.
 

anthrax

Član
Učlanjen(a)
9 Jul 2011
Poruka
359
Lokacija
Kraljevo
Mislimo sve najbolje:) jedini je problem sto treba dobro razmisliti kako resiti dihtovanje jer se to staklo puno rasteze i skuplja u odnosu na konstrukciju. Pored toga i problem kondenzacije. Svodi se na to da imas dzaba staklo ali konstrukcija mora da bude od aluminijuma sa kvalitetnim gumenim zaptivkama pa onda to dzaba ispadne skupo.
Nisam video to staklo jos uvek ali ako su to ona stakla sa "old school" autobusa, ona imaju one kedere. Pitanje i kako secu autobuse i da li odvajaju staklo, keder i lim. Ja sam mislio da ih redjam (ako bi se ikad upustio u tako nesto) u drvene ramove i konstrukciju. Bas zbog cene svega i sto bi to bio bas hobi staklenik sa svoj rasad i poneku biljku...pa da ne bude skupa varijanta
 
Vrh