Srne i zečevi (glodari) na voćnjaku

IMG_20120101_143213Mobile.jpg

Odustao od umotavanja sa ostacima protivgradne mreze.
Rabit mreza koja se koristi za fasadu, kineska 35 din./m2, za 1.800 sadnica potrosio 500 metara mreze + 6 dnevnica

u donjem delu visak sadnica van klase prekriven protivgradnom (da saceka prolece pa se otkriva)

og9xz9.jpg

ja sam stavio mrezicu za fasade. odlicno resenje. par puta su zecevi pokusali ali nista strasno za sad
sreca da kod nas ima dosta lovokradica pa jedva mozes naci zeca a srna nema skoro uopste !

dodao bih da pri heftanju te fasadne mrezice koristite onu meniciju zuto-narandzaste boje.. izgleda kao da je od bakra ili mesinga
ja sam radio sa onom sivom, brzo korozira i otpadne. moram koliko sutra da preheftam sa tom drugom municijom

I kod mene isti problem zec napravio veliki problem oglodao 22 jednogodisnje sadnice C rodne. Na moju srecu nije skinuo koru unaokolo vec po duzini. kao sam procitao ovdje na forumu treba da to dezinfikujem zatim premezem kalemarskom voskom. Nije mi jasno dal bih to trebeo zamotati nekom gazom,tkaninom ili sl . Pzrav svima.

Prolazeci pored nekog mladog posadjenog voca primetio sam da je svaka vocka premazana sa nekim crvenim premazom,i mislim da je to upravo zastita od glodara.

I kod mene isti problem zec napravio veliki problem oglodao 22 jednogodisnje sadnice C rodne. Na moju srecu nije skinuo koru unaokolo vec po duzini. kao sam procitao ovdje na forumu treba da to dezinfikujem zatim premezem kalemarskom voskom. Nije mi jasno dal bih to trebeo zamotati nekom gazom,tkaninom ili sl . Pzrav svima.
Samo lepo sa kalemarskim voskom namaži i sve je ok. A da nebi i dalje grickali obavezno ih zaštiti sa nekim od primera

Kod nas bi nestale za 2 minuta. Tolko ima lovokradica a i "leganih" lovaca da Srnu vidjamo samo na slikama sve pobise zivo. Po ceo dan se cuju pucnji, jure i zeke sad po snegu...

Srne mi prave probleme sa malinom...Malinu imam na nadmorskoj visini od 900m nigde zive duse u okolini sta da radim,nesto mi brsti malinu sumnjam na srne mada nisam 100% siguran.

Poslednja izmena:
Razmišlja li ko o ograđivanju voćnjaka? :) Moja prva investicija je prvo to bila.

Ma razmisljao sam ja vise puta ali imam oko 450m ukupnog obima, plus sto bih morao ili da ukopavam u zemlju ili da nekako ucvrstim žicu dole da ne prolazi nista a plus za srne ni 1,5 nije problem da preskoce i cemu sve to?

Код нас су срне побили, али зато зечева има напретек. Ја сам заштитио пластичном мрежом до 1,30 метара. Ко има густу садњу и велике површине треба да огради.

---------- Poruka napisana u 21:32 ---------- Prethodna poruka je at 21:20 ----------

img2937.jpg
[/IMG]

Kolege vocari ako moze mala pomoc?!
MIsevi su mi oglodjali Jabuke.
Zdnja 2 dana su oglodjali uglavnom podlogu i po malo stablo.
Sutra idem da bacim otrov pored svake vocke, a da li da premazem ranu necim?
Kalem vosak ili balega + neko bakarno sredsstvo pomesano pa da cetkom nanosim?

Markodim, ja sam imao sličan problem prošle zime. Rešio sam ga tako što sam odmah rastvorio kravlju balegu, i premazao celo stablo do krošnje. Ima ovde slike, koje sam okačio tada, tražeći savet. Napominjem da su to jabuke ajdared, zečevi su ih unakazili. 90% kore stabla je bilo pojedeno, sada su dobro, sve su preživele. Rane su zacelile, skoro da se i ne poznaje da su bile glodane.

Nazad
Vrh