Nisam
Svaka cast Radoslave, a i kolegi ispod. Nisam cuo za taj izraz teranje Bozica, ali je obicaj lep i nek traje mnogaja Ljeta. Kod nas se sve to odvija za badnji dan s tim da uvece deca idu po kucama i korindjaju. To su kratke pesmice koje podsecaju na sutrasnji dan. Peva se Rozdestvo, ali ume tu da bude i posalica pa i malo bezobraznog. Domacin ih daruje orasima, jabukama ili kojim dinarom. Kazem to je lepo i samo neka traje. Cude me neke druge stvari. Vece pred Lazarevu subotu tj Vrbicu kod nas je obicaj da se ispred kuce pale vatre gde je preskacu i mladi i stari, a deca se najvise raduju. Veruje se da se tim obicajem teraju vestice, zli duhovi i bolesti. Prosle godine svi skacu jedan mali od desetak godina nece pa nece, a znam da je prethodnih skakao sa ushicenjem. Pitam ga sto ne skaces, kaze rekao popa da to ne treba da se radi. Pitam mu roditelje u cemu je stvar kazu da je na casu veronauke svestenik rekao da to ne treba da se radi jer je to paganski obicaj, da vestice ne postoje, a i da moze da se padne u vatru. Nisam mogao da verujem jer to je obicaj koji jos moj deda pamti. Reci cu samo da je svestenik tamo negde iz Krajine i da to tamo nije obicaj, ali raspitaj se i postuj obicaj tu gde si dosao da sluzbujes.