7-8 година мотам први откос луцерке, а од прошле године и раж који сам наменски сејао. Обавезно мора да одстоји дан-два. Исто као и за суво зависи од више фактора колико се брзо суши: дебљина откоса, температура, ветар, влажност земље и ваздуха... Рецимо, и ове и прошле године сам мотао раж прекосутра у односу на кошење. Али прошле је било добро, а ове године се много више просушило јер је другог дана кренуо ветар. Треба одређена влага, али већ пре кошења испланирамо балирање јер обично се већ касни са кошењем због времена и мора у журби...
Луцерку сам мотао са обичном пресом без ножева, и која у средини не збија најбоље. То и ферга носи позади на игли. За раж ми је другар балирао са пресом са ножевима и која збија до максимума. Ту већ ферга не може ни да подигне, предњи точкови се дижу од земље. Тај је мерио детелину избалирану том пресом и та је мерила око 750 кг.
Једне године смо уз луцерку пробали и обичну ливаду, и ту се исто добије откос више и то после буде много боље сено и лакше за сушење. Али је теже за узимање из бале, нема неку хранљиву вредност, а има доста масе. На оваквом пролећу многи мотају ливаде јер је немогуће у оптималном року исушити, али онда добију много бала и то не стигну да дају, пропада по њивама...