Sorte grožđa

Župa koje bi mi ti sorte preporučio za sadnju ali da je samo konzumna i slatka.... više onako za decu? Opet bih par čokota posadio.... Ali da je crno i belo....
 
Muskat hamburg pa.......daleko sve druge sorte, ali samo po mom mišljenju. A od belih, pa ima nekoliko, npr. tamjanika, demir kapija, mogao bi i afus ali (za dvorište je ubilo se).
 
Znači slično kao i na placu što imam muskat hamburg i afus ali.... hvala zupa
E sada me još zanima.... pošto treba da izbetoniram stubove za lozu, kada je najbolje pripremiti zemljište, šta uraditi i kada ih posaditi
 
Ako smem da se umešam bez pitanja???
Ja bih ti preporučio crnu sortu "kardinal" ...stiže malo ranije od hamburga... a veoma rodno...i ima krupno zrno, što decu , naročito, oduševljava...
 
Тако је,ми деца волимо све што је велико,слатко и баш нас брига што нас грде ако оберемо нешто што се маторцима не свиђа.
Треба имати,ако је то могуће,неколико сорти да једна другу сустиже а касне сорте оставити што дуже на вењи да се ушећери.
 
Da li još neko gaji onu staru sortu koja ima sitno zrno, debelu ljusku i jako je aromatično? Nekada bilo zabranjeno gajenje, da se ne bi pravilo vino od njega. A ja ga obožavam (kao grožđe, ne vino).
 
E sada me još zanima.... pošto treba da izbetoniram stubove za lozu, kada je najbolje pripremiti zemljište, šta uraditi i kada ih posaditi

Pa to ćeš tek treće godine, msm stubove. Sadiš sa jeseni, druge godine orežeš na dva okca, a tek treće godine formiraš na stub, jeste. Ako ti se tako svidja, možeš kad hoćeš stubove jelda :)
 
Jel imate informaciju dal je sazrelo Otelo i obrano? Ovo moje grozdje na slici je jos uvek sareno. ukoliko kasnije sazreva bice da je pre tamjanika...sta mislite o tome?

ovo je slikano u sredu

5xip0x.jpg
 
Poslednja izmena:
Koje li su ovo sorte?
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Crno je slatko, grozdovi su sitniji. Ne bih rekao da je hamburg jer mi je sitnije, a i nije mu jos vreme. Belo je malko oporije, nije jos dovoljno slatko, grozdovi su isto sitniji. I sta li su one tackice na belom, napad moljca ili nesto drugo?
 
Pozdrav za sve vinogradare. Trenutno sam dosao na more u Grcku i kupujem klincima u radnji jako lepo i ukusno grozdje i crno i belo. Probacu da uslikam grozdove pa mozda i prepoznate o kojim sortama se radi. Belo je bez semena a crno ima semenke jedino ako je bas bas prezrelo. Pise na grckom koje su sorte ali ne umem da prevedem. Postoji li uopste mogucnost da se iz semenki koje bih doneo razmnozi loza
 
Postovanje iskusni vinogradari!
Molim za pomoc: Svojevremeno sam pio vino od groždja koje u mom kraju zovu Liparija. To je ono sto je zabranjeno za gajenje, bar sam tako razumeo. Lepše od vina je taj miris koji širi oko sebe. Da li postoji negde mogućnost da se dobije par prutića pa bih ga razmnožio čisto da napravim venjak - nastrešnicu na vikendici da uživam u mirisu (ne umem da pravim vino).

Imam je ja. To je ona vrsta što lepo i jako miriše, a kad staviš zrno u usta ono ispadne iz ljuspe. Ajde najesen ili naproleć kada budem išao do sela mogu ti poneti par lastara pa užili. Dogovorićemo se, samo me podseti kada dođe vreme.

Ovako sada izgleda

unnamed-1.jpg


unnamed.jpg


Jedna od priča o zabrani liparije kao sorte je ta da proizvodi od nje sadrže dosta metil alkohola, mada mi više pije vodu priča da, pošto spada u red "neprskanaca" nije zahtevna za gajenje i kao takva proglašena je nepoželjnom jer ne zahteva nikakvu "hemiju" pa je izlobirana zabrana. Nekada je svaka kuća imala ovu sortu grožđa. Mi je imamo u vinogradu bez malo tridesetak godina, a svoj karakterističan miris prenosi i na vino.

Pozdrav!

Kolega Marinke,

zahvaljujem na reznicama. Drago mi je da na ovom forumu ali i u Srbiji postoje ljudi od reči i pravi domaćini. Ako Bog da da se prime biće vinove loze i grožđa.
Pozdrav
 


09. 04. og. zasadjeno 10 kalemova sorte "prima" na okucnici, tj. dodato samo jer vec imam takodje neke stone sorte na rodu.
Prima je stona sorta grozdja, srednje krupnog do krupnog zrna, tezine grozda od 400-500 grama. Plod je blago aromatican i jako prijatan. Period pune zrelosti kraj 6-og meseca. Podloga je kober.

Ovu sortu sam primetio kod kuma koji je zasadio na 30 ari, u cetvrtoj godini. Prosle godine, kada sam ugledao plod, sebi sam rekao da moram ovo da imam, a posto "kum nije dugme", nabavio mi je od tog kalemara. Toplo je preporucujem. :ppozdrav:

I naravno, pozdrav zupa100!
 
Župa, napisao si: "period pune zrelosti kraj 6-tog meseca..."
Nemoguće....verovatno greška u kucanju...
Mene interesuje , koliko je otporna na mrazeve i višak vode u zemljištu...povremeno...?
 
Župa, napisao si: "period pune zrelosti kraj 6-tog meseca..."
Nemoguće....verovatno greška u kucanju...
Mene interesuje , koliko je otporna na mrazeve i višak vode u zemljištu...povremeno...?

Slikacu naravno. Nije greska "cicin" :osmeh:, sve sto sam napisao stoji.
Sto se tice mrazeva raspitacu se, a da ti kazem, ni jedno voce ne trpi visak vode, nece ni loza, cak stavise loza bas voli susne terene (ne bas ekstremno susne). Imam toliko primera da navedem, mozda one plantaze 13-og jula u Tuzima kod Podgorice. Podgorica je jedan od najtoplijih krajeva i sa veoma malim padavinama, a zna se da u plantazama ima vise kamenja nego zemlje, pa ipak je kvalitet grozdja odlican.

I naravno pozdrav zupa100! ::vino::
 
Hvala ti druže!!! Moguće!!!
A za " višak vode" sam pitao jer je kod mene ima dosta u dvorištu...I dešava se da kasno "uđe u zimu" i onda izmrzne preko zime...
Pisao sam već , one stare vinjage koje su sađene pre tridesetak godina, ostale samo dve i to jedna poludivlja sa crnim sitnim zrnom...
Zbog toga sam prošlogodišnje, sadio na taj način da pravim mini drenažu...
Ali ipak moram birati otpornije na mraz i tolerantnije na nekakav višak vode tokom godine...
Pozdrav!!!
 
Imam zasadjeno nesto loze za kucnu upotrebu, a na dva mesta mi poterala podloga. Ne znam na kojoj podlozi je kalemljeno, a sorte su moldava i hamburg, mada vidim da se uglavnom koristi kobber. Interesuje me, da li da je ostavim, sta mogu da ocekujem ili da sledece godine obnovim. Nije mi neki problem da ostavim jer imam 50 komada, a to je i vise nego dovoljno za porodicu.
 
Cupaj sve sto izadje iz podloge, ne dobijas nista samo crpi kalem. Malo raskopaj okolo i do podloge seci. Pretpostavljam da se kalem primio.
 
Nazad
Vrh