Ajde ovako ukratko... (koliko to kratko moze biti)
Prvo i osnovno, ono za sta dobijes sertifikat ti je 99% garancija da imas sadnicu te sorte i 99% zdravu i oslobodjenu od kojekakvih patogena... A onda ukoliko danas-sutra i ispadne nesto kako ne valja imas sve crno na belo da si uzeo pravu stvar pa mozes da odes da ih vatas za vrat
Jos jedna stvar kod tih sadnica iz iskustva drugih ljudi u odnosu na obicne jeste da je i prinos 20-30% bolji u odnosu na obicne sadnice... (neka me ispravi neko ako gresim, ali sam tako video kod drugih sorata malina)...
A mi koji imamo manje zasade tih 20% i ne znaci nesto mnogo, ali ti ako imas hektar i prinos je naprimer 10T/Ha, nije bas mala cifra tih 20%
To je jos 2T... Pa neka je i po 1eur kg to je 2000+eur. Sto se po meni danas-sutra isplati.
Jos jedna dobra stvar kod kontejnerskih/sertifikovanih sadnica je ta sto je procenat primanja sadnica skoro 100%... Svaka biljka ima lepo oziljen i razvijen korenov sistem koje se nece primiti samo ukoliko vi prilikom sadnje ne uradite nesto kako ne treba... A kod ovih sadnica golog korena procenat primanja sadnica je izmedju 70-90%... Sto opet na 10000 sadnica ukoliko se 10% ne primi to je 1000 sadnica pa puta naprimer 20din to je 20 hiljada bacenih novaca
A da ne pricam da se ne daj boze ne primi veci broj... A to je moguce iz 'XY' faktora... Sneg, mraz, suša, itd... Kontejnerske to bolje podnose jer imaju kao sto rekoh vec razvijen koren koji trpi te neke nedaće bolje.
I jos jedna vrrrlo bitna stavka u svem ovom poslu... VREME i STRPLJENJE!
Kao sto vam kolega pre mene rece... ANALIZA!!! Na kontu toga, do jeseni da se sredi zemljiste cakup-pakum pa tek onda sadnja... Jer ako se vodite logikom (kao mnogi) "da usadim ja pa cu posle lagano..." Jok more, od toga nema nista! Posle vas sve izadje 3 puta skuplje
Ja sam vise od jedne godine sredjivao sve kako bi to bilo najvise sto moze po P.S.-u i eno kad pokazem nekome slike oni me pitaju, je l' stvarno moj malinjak ili sam skinuo negde sa interneta sliku
Kasnije onda idu neke druge stvari koje ce vas zanimati kao sto su kolicine vode, prihrane, pravovremena zastita, itd...
Lep dan zelim kolega